| Megtekintve: 4 110

Synodontis nigriventris – Kongói hátonúszóharcsa

LATIN NÉV

Synodontis nigriventris

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

8-9 cm

°C

23-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

80-85 liter

VISELKEDÉS

társas, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó, bár a középső szinten is előfordulhat

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

A tán legkisebb tollasbajszú harcsafaj. Mintázata márványos barna, alkata Synodontisoknál szokott. Szemük nagy, amivel éjszaka jól látnak.

Tartása és tenyésztése

Ez a faj a valódi hátonúszóharcsa, idejének nagy részét ténylegesen hátára fordulva tölti. Nagy szenzáció volt, amikor először bekerült Európába, úgy az ’50-es évek tájékán. Magyarországra valamivel később jutott el. Sajnos gyakran egészen más hátonúszó harcsafajokat árulnak neve alatt, leggyakrabban a S.euptera és S.velifer, ami kapható, gyakran csak szimplán “hátonúszó harcsa” néven a kereskedésekben. Való igaz, ezen fajok is töltenek nem is kevés időt hátukra fordulva, de hogy úgy mondjam, a kongói hátonúszót semelyik faj sem tudja “überelni”.

Egy 8-100 literes akváriumba is tökéletesen megfelel már, érdemes 4-5 egyedes kis csoportokban gondozni. Az egyik legbékésebb Synodontis, abszolút nem területtartó. Kis helyigénye is ezen faj elterjedését indokolná, pl. az eupteráéval szemben, mert az 250-300 liter legalább igényel. Beszerezhetőségi problémái miatt sajnos nem igazán terjedt el a faj, és kevesek által ismert a valódi hátonúszóharcsa.

Pedig tartása egyáltalán nem problémás, még akár kezdőknek sem! Ültethetünk sűrű növényzetet bátran, és helyezzünk be egy-két ágat, amik alatt szívesen időznek csoportokba gyűlve. Gyengébb világítás is elég, hisz erős fény esetén nem szívesen jönnek elő, félhomályban bátrabbak. Kéthetenkénti részleges vízcserékkel, és átlagos szűréssel a víz minősége is kellőképpen fenntartható, nincsenek e tekintetben sem extra igényei. Társításánál is csak arra kell figyelni, hogy nagyon apró hal ne kerüljön mellé, amit elfogyaszthat, de nem egy agresszív ragadozó, így serpalazac méretű pontylazacokkal tökéletes békességben megfér. Vegyes társas akváriumba is teljesen megfelelő választás.

Etetésére alkalmasak a lesüllyedő harcsatabletták, de összeszedi a többi hal számára beadott granulátumok, pehelytápok maradékát is. Néhanap azért nem ártana egy kis élő vagy fagyasztott eleséggel kiegészíteni a repertoárt.

Tenyésztése már sikeres volt akváriumi körülmények közt is, nem gyakran fordul elő, elvétve csak sajnos, de legalább már voltak eredmények ilyen tekintetben is! Barlangba ívnak, virágcserép is jó erre a célra. Lágy vízzel, egymás utáni többszörös vízcserével és bőséges élő eleséggel kiválthatjuk az ívást, ami a természetben általában az esős évszakban következik be. Néhány nap után már ki is kelnek, és további pár nap kell még az elúszásig, ami alatt szikzacskójuk tápanyagait felélik. Ez a folyamat az ikrázástól számítva kb. egy hét alatt le is zajlik. A kishalak táplálhatóak frissen keltett sórákkal már az első pillanattól kezdve. Tágas helyen bőséges vízcserék mellett hamar megindul növekedésük, két hónapos korukban már hátukra fordulva úsznak!

Elterjedési területe - térkép (map)

Synodontis nigriventris - Kongói hátonúszóharcsa elterjedési területe (Map)

Afrika; Zaire

Egyéb elnevezések

törpe hátonúszóharcsa

syn: Synodontis nigroventris.

Eng: Upside Down Catfish, Blotched Upsidedown Catfish .

Egyéb köznevei: Sortbuget rygsvømmermalle, Selkäuimari, Selkäuimarimonni, Selkäuimarinmonni, Rückenschwimmender Kongowels, сомик чернобрюхий, сомик-перевертыш, Vändmal.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-09

Frissítve:

2012-09-15 04:09

Katalógus ID:

No. 4451


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (120) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük