| Megtekintve: 8 026

Synodontis njassae – Malawi tollasbajszú harcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis njassae

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

20 cm

°C

23-27 °C

°pH

7-8,5 pH

°Nk

15-30 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, nyúlánk felépítésű tollasbajszú harcsafaj, teste kissé lapított, hátfelépítése inkább alacsonynak mondható. A zsírúszó hosszúkás formájú, de nem nő nagyra. Kifejlett kori mérete nem haladja meg a 20 cm-t.

Alapszínezete ezüstös, helyenként sárgás vagy világos krémszínű beütéssel. Testét fekete pöttyök tarkítják, a fején inkább sok, kisméretű foltot találunk, míg a testén a nagyobb pöttyök jellemzőek. Ezek többsége kerek, többé-kevésbé szabályos alakú, de méretük és elhelyezkedésük aránylag változatos. Fontos bélyeg, hogy úszóin, így farkúszóján is látunk foltokat! Több helyi változata is létezik, megkülönböztetnek kicsi, közepes és inkább nagy pöttyöket viselő formát is.

Hozzá hasonló faj a Synodontis multimaculatus, mely egyes források szerint mindösszesen 8-9 cm-re nő meg. Alapszínezete sárgásbarnásabb, kissé rézszínű, feje sűrűn pöttyözött. Egyes szerzők között különböznek a vélemények, leírták cf. formáját is a fajnak, azonosítása vitatott. Mások ezüstös alapszínű, farkán foltokat nem viselő halat sorolnak e fajba. A másik hasonló megjelenésű rokona a Synodontis courteti, mely viszont az 50 cm-es testhosszt is elérheti, idős korára besötétedik. A fej sűrűbben pöttyözött, vaskosabb alkatú.

Tartása és tenyésztése

A faj különlegessége, hogy az egyetlen Synodontis-faj a Malawi-tóban (sőt, rajta kívül egyetlen más harcsaféle él csak ott, a Chiloglanis neumanni). Ez azért is nagyon érdekes, mert a Tanganyika-tóban kb. 10 Synodontis-faj fejlődött ki vele párhuzamosan. Az evolúcióbiológusok mindmáig keresik az okát, mi állhat e különbség hátterében.

Fajunk kiváló választás egy Malawi-tavi biotóp medencébe, remek társak az afrikai sügérek mellé. Mbuna és nem-mbuna sügérekkel is társíthatjuk, jóformán a Malawi-tó bármely sügére mellé kerülhet. Természetesen nem kell ragaszkodnunk csak a malawi fajokhoz, ha igényeiket összeegyeztetjük, másféle halak mellé is kerülhet (pl.: nagyobb termetű elevenszülők vagy akár tanganyikai sügérek). A legmeghatározóbb, hogy kemény vizet igénylő fajról van szó.

Közepesen társas faj, tarthatjuk kisebb csoportban is, ha bőséges tér és búvóhelyek rendelkezésre állnak, de szemben a tanganyikai rokonaival, melyek szívesen mozognak csoportban is, a malawi tollasbajszú harcsa akár egymagában is jól érzi magát. A természetben is ívási időszakban verődnek össze nagy csapatokban, egyébként gyakran magányosan is fellelhetőek. Békés természetűek, fajtársaival sem agresszív, de ha több példányt tartunk, az fontos, hogy minden állat számára álljon rendelkezésre saját búvóhely. A nagyon apró halakat tápláléknak nézheti és levadászhatja. Nem olyan szigorúan véve éjszakai hal, mint sok más tollasbajszú harcsa, nappal is viszonylag sokat mutatkozik.

Egy átlagos Malawi-tavi akvárium berendezése egyébként megfelelő számukra. Az aljzat legyen finom homok, sóder vagy apró szemű kvarckavics, a lényeg, hogy az éles szemcséket kerüljük, melyek felsérthetik halaink száját, bajuszszálait. A sügéres medencékben jól bevált mészkő-dekoráció teljesen megfelelő, válasszunk például üreges köveket, vagy építsünk belőle kőrakásokat, barlangokat. Anubiasokkal, fodros levelű vízikelyhekkel tovább díszíthetjük a medencét, de nem feltétlenül szükséges a növényi dekoráció. Kedveli az erősen szűrt, tiszta és átlátszó vizet, de egyébiránt nem számít kényes halnak. Az általános trópusi 24-26 °C-os hőmérséklet teljesen megfelel neki. Arra ügyeljünk, hogy kemény és alkalikus vízből származik, vagyis a kémhatás legalább semleges, inkább enyhén lúgos legyen (7-8 pH), és semmiképpen se tartsuk őket lágy vízben! A vízkeménység a 18-20 nk-t érje el, de akár 30 nk-s vízben is tarthatóak. Az oxigénszintre nem érzékenyek, a természetben mélyebb vizekben is előfordul (akár 230 m mélyen is), ahol az oldott oxigén koncentrációja már alacsonyabb.

Etetése sem szabad, hogy gondot jelentsen, hiszen a sügérek által meghagyott granulátumokat, pelleteket is szépen összeszedi, de mindenképpen kapjanak külön nekik szánt, lesüllyedő harcsatablettákat is. Műeleségek széles skáláját elfogadja, néha kapjon fagyasztott szúnyoglárvát, tubifexszet is, már ha sikerül belőle valamint lejuttatni a talajra sügérfélék mellett. Alkalmanként növényi táplálékot is igényel, e célra adhatunk nekik spirullinás táptablettákat vagy kevés forrázott zöldséget (pl.: uborka, borsó). Nagyon érdekes, hogy a vadonban főleg planktonfogyasztó, jórészt vízben lebegő állati és növényi táplálékot fogyaszt, illetve a biofilmből kapar le magának. Éjszaka szívesen táplálkozik vízközt is.

Rendszeres tenyésztése akváriumban még nem megoldott feladat, az amúgy is kevés beérkező példány vadon befogott, emiatt áruk is viszonylag magas, a faj viszonylag ritkaságszámba megy az európai akvarisztikában. A természetben október és december között, csoportosan ívnak. Termékeny halak, akár ezres ikraszámot is produkálhatnak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Synodontis njassae - Nyasszai tollasbajszú harcsa elterjedési területe (Map)

Kelet-Afrika, Malawi-tó

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Malawi Spotted Syno, Lake Malawi Synodontis, Njassae Synodontis Catfish, Malawi Squeaker.

Egyéb köznevei: Malawi-fjerskægmalle, Njassanripsimonni, Njassa-Fiederbartwels, Nkholokolo, Nkolokolo, Kolokolo, Chikolokolo.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Malawi-tó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz kémhatása: lúgos (8pH <)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege
  • https://www.malawi-guru.de/malawisee/gattungen/malawikrabbe-malawiaal-malawischwamm/artenliste-synodontis-welse/191-synodontis-njassae.html
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=239
  • https://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-njassae/
  • https://malawicichlids.com/mw11003a.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-23

Frissítve:

2021-02-06 09:02

Katalógus ID:

No. 4464


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük