| Megtekintve: 4 238

Synodontis ocellifer – Szemfoltos hátonúszóharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis ocellifer

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

50 cm

°C

23-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Alkatilag a tollasbajszú harcsák alapszabását követi, közepesen magasodó háttal. Nagyon jellegzetes hatalmas zsírúszója, mely nem sokkal a hátúszó mögött kezdődik, magas, és egészen a farktőig elnyúlik. Ez egy remek megkülönböztető, faji bélyeg. Száját három pár bajuszszál szegélyezi, közülük a belső pár viseli a névadó, tollszerű keresztszálakat. Mellúszója tüskévé módosult. A kopoltyúfedő mögött hátranyúló tövisnyúlványa széles bázisú, háromszög alakú kihegyesedő véggel. Feje lekerekített. Kifejletten elérheti az 50 cm-es testhosszt is, akváriumokban azonban ritkán nő 20-22 cm-nél nagyobbra.

Színezete fiatalon egészen ezüstös, később szürkéssé válik, de vannak példányok, melyeken aranyos színezet is megjelenik. Testén nagy, szabályosan kerek, fekete foltok díszelegnek. Kevés foltja van, egymástól jól elszórva. A fej nem foltos! Ahogy a halak idősödnek, a fekete foltokból gyűrűk lesznek, mintegy a test színével megegyező kis foltocska jelenik meg a nagyobb foltokon belül. Magyar, német és tudományos nevét is erről kapta. Az úszókon kevés a minta, a nagyobb foltok ráterjednek a zsírúszóra, a farkúszó pedig gazdagon pöttyözött, sőt, sokszor a pöttyök csíkokká állnak össze. A többi úszón csak kevés, esetleges jelleggel megjelenő foltok vannak.

Más fajoktól jól megkülönböztethető, de ügyeljünk rá, hogy számos hibridet hoztak már létre belőle, melyek foltmintája eltérő (sűrűbben, kisebb foltokkal pettyezett, a fej is foltos, eltérő úszószínezet), alapszínük inkább sárgásbarna. Sajnos nagyon gyakran árulják Synodontis ocellifer név alatt a hibrid vagy félreazonosított példányokat.

Tartása és tenyésztése

Nálunk kissé alulértékelt tollasbajszú harcsafaj, holott kezdők számára is kiváló választás: békés, dekoratív és kifejezetten könnyen tartható halak. Ennek ellenére a hazai kereskedelemben viszonylag csak ritkán találkozni vele. Társas természetű halak, ezért érdemes belőlük legalább 4-5 példányt beszerezni. Az idős állatok némi területvédelmet ugyan mutatnak, de ez sok más fajhoz képest jóval gyengébb mértékű, összességében véve békés állatok.

Sikeres tartásuk alapfeltétele a tágas akvárium. Mivel akváriumokban is könnyen elérik a 20-22 cm-es testhosszt, célszerű legalább 300 literben elhelyezni őket, amit az egyedszámmal arányosan növeljünk meg. A medencét lássuk el bőségesen búvóhelyekkel: sziklák, kőrbarlangok, kerámia bujkálók, ágak és gyökerek mind kiváló szolgálatot tesznek. Ügyeljünk rá, hogy halaink ne tudjanak beszorulni a számukra előkészített búvóhelyekbe. Mindig több rejtekhely álljon rendelkezésre, mint ahány állat van, hogy veszekedés nélkül tudjanak kedvükre választani. Az aljzat legyen finom homok, ami megelőzi, hogy az éles szemcséken felsértsék bajuszszálaikat, mely könnyen elfertőződéshez vezethet. Előszeretettel pihennek nagyobb növények levelei alatt, e célra ültethetünk például Anubiasokat, de nem feltétel a növényes akvárium. A túl kicsi, finom hajtásokat kitúrhatják mozgolódásuk során. Ritkán fordul csak hátára.

Társítani jóformán bármilyen olyan hallal sikeresen tudjuk őket, melyet nem tudnak elfogyasztani. A túl apró pontylazacokat, kistestű díszmárnákat és fogaspontyokat kerüljük, de rengeteg más hal kerülhet mellé. Ha kellően nagy az akváriumunk, társas medencében is tarthatóak. Jól illeszkednek egy nyugat-afrikai folyami medencébe sügérek, közepes vagy nagyobb pontylazacok, elefánthalak mellé, de gurámik, termetesebb dániók, díszmárnák vagy akár különböző sügérek (akár nagytavi sügérek) is lehetnek társhalaik. Jobbára éjszaka aktívak, napközben idejük nagy részét szívesebben töltik búvóhelyükön. Túl erős megvilágítást ne használjunk. Kerüljük a réz-, formaldehid- vagy permanganát-tartalmú gyógyszereket és ügyeljünk a víz klórozottságára is, hiszen pikkelytelen testük ezekre az anyagokra nagyon érzékenyen reagál. Betegségekre nem hajlamos, mégis ha muszáj gyógykezelni, kisebb dózisban kapja csak eleinte a megfelelő szert.

A vízminőséggel szemben nem kényes, éppen ezért kezdők számára is ajánlható. Az egyik legellenállóbb hátonúszóharcsa. Gyakorlatilag a legtöbb hazai csapvízben különösebb módosítás nélkül tudjuk tartani őket. Jól érzi magát lágyabb, de középkemény vízben is, ami a kissé savastól az enyhén lúgos kémhatásig terjedhet. A hőmérséklet kérdésében sem kényeskedik, egy hűvösebb trópusi hőmérséklet (kb. 23 °C) ugyanúgy megfelel neki, mint egy jól fűtött 27 °C-os víz. A nyári hőségek sem szokták megviselni. Ettől függetlenül az erős szűrésen és a rendszeres vízcseréken ne spóroljunk, mert a felszaporodó károsanyag-tartalmat, mint szinte minden rokona, ő sem kedveli.

Igazi mindenevő halak, gyakorlatilag bármilyen akváriumi haleleséget elfogadnak. Táplálhatjuk őket főeleségként harcsáknak készült tablettákkal, talajra süllyedő granulátumokkal és pelletekkel egyaránt, de megeszik a más halak által meghagyott tápdarabokat is. Persze ne tekintsük őket kizárólag takarítószemélyzetnek, igénylik a teljes értékű étrendet. Éppen ezért alkalmasint egészítsük ki menüjüket szúnyoglárvával, tubifexel, artémiával, mysisszel, garnélával, televényféreggel, a nagyobb példányok pedig földigilisztát, kagylót, apró halakat is kaphatnak. Fontos, hogy néhanapján növényi tápanyagokhoz is hozzájussanak. E célra kiválóan megfelel a forrázott uborka- vagy cukkíniszelet, zöldborsó, de kaphat spirulinás táptablettát is. A vízinövényeket nem bántja.

Akváriumokban nem tenyészthető, legalábbis természetes úton. Hormoninjekciókkal viszont nagyobb mennyiségben is tudják mesterséges szaporítani Kelet-Európában és a Távol-Keleten, éppen ezért egyre inkább mérséklődik az ára. Valamiért Magyarországon nem vált gyakorivá, ismertté. Sajnálatos módon sokféle hibridet alkottak már meg e faj felhasználásával (melyek külleméről a hal külső bemutatásánál már szóltunk), és gyakran e hibrideket is Synodontis ocelliferként árulják. Éppen ezért legyünk körültekintőek a vásárláskor és igyekezzünk tiszta vérű halakat beszerezni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Synodontis ocellifer - Pettyegetett hátonúszóharcsa elterjedési területe (Map)

Nyugat-Afrika: Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Guinea, Nigéria,  Gambia, Kamerun, Niger, Ghána, Szenegál, Togo. Elterjedésének északnyugati határa a Szenegál folyó, melyben még előfordul, innen egészen a Csád-tóig megtalálható. Többek között őshonos a Gambia, Volta, Niger és Benue folyókban is.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Ocellated Synodontis, Ocellifer Catfish, Spotted Catfish.

Egyéb köznevei: Augenflecken-Fiederbartwels, Amume-duduimadue, Rengasripsimonni, Kpor,  Kurungu, Kurungun kura, Okpo, Ik-poki, Fono, Kuilkeka, Egungigi, Gangue-Kala, Okokoniko.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege
  • https://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-ocellifer/
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=551
  • https://www.fishbase.se/summary/Synodontis-ocellifer.html
  • https://animal-world.com/encyclo/fresh/catfish/ocellifer.php
  • https://www.scotcat.com/factsheets/synodontis_ocellifer.htm
  • https://www.aquariumglaser.de/en/fish-archives/synodontis_ocellifer_en/
  • https://www.iucnredlist.org/species/181597/134965071

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-08-31

Frissítve:

2021-02-08 07:02

Katalógus ID:

No. 4438


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük