| Megtekintve: 4 143

Synodontis ornatipinnis – Zebrasávos tollasbajszú harcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis ornatipinnis

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

25-30 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-18 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

12-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A legszebb tollasbajszú harcsák közé tartozik, igazán impozáns megjelenésű, sok afrikai harcsakedvelő kedvence. Lenyűgöző küllemét dekoratív, kontrasztos mintájának köszönheti. Fiatalon a halak hófehér alapszínűek, testükön hát – has irányultságban vastag feketés színű sávok húzódnak, szinte egyedenként változó formában. Egyeseknek egészen szabályos csíkszerű, míg másoknak már-már labirintózus a mintája. A fej is fekete-fehér csíkos, de itt elfordul a minta iránya (kb. 90°-ot zárva be a test csíkjaival): az orr irányából a kopoltyúk felé mutat. Itt is lehet egészen szabályos a csíkozottság, de sűrű labirintusminta, sőt, az orron akár foltok is kialakulhatnak. A farkúszó rendszerint jól láthatóan fekete-fehér csíkos, a többi úszó inkább fehéresen áttetsző és kevés fekete minta jelenik meg rajtuk. A hátúszó még egész gyakran csíkozott, de a hasoldaliakon már szórványos a minta. A zsírúszó – mintáját tekintve – nem különül el a testtől.

Alkatilag egy nyúlánkabb, viszonylag karcsú fajról van szó, melyet erős, széles fej és hófehér bajuszszálak jellemeznek. Természetesen nála is 3 pár bajuszszálat találunk, melyből a legbelső pár viseli a kinövéseket. Mellúszójának elülső sugara horgas, tüskévé módosult. Kifejlett kori méretéről megoszlik a szakirodalom véleménye, a legmegbízhatóbb források 22 – 26 cm körülire teszik, de olvashatunk 40 cm-es egyedekről is. Az öreg halak mintájukat megtartják, de a kontrasztból veszítenek, halványszürkés alapon sötétszürke csíkokat látunk rajtuk.

Tartása és tenyésztése

Szépsége miatt a keresett és közkedvelt tollasbajszú harcsák körébe tartozik. Népszerűségéhez könnyű tartástechnológiája is hozzájárul, ugyanis egy alapvetően problémamentesen, akár még társas akváriumban is tartható fajról van szó. Akváriumokban 20-23 cm-nél ritkán nő meg nagyobbra, de természetesen így is tágas medencét kíván, legalább 300 literben gondolkozzunk. Tarthatjuk a fajt egyedül vagy néhány példányt számláló kisebb csoportokban is. Nem kifejezetten csapatos hal egyébként, a kifejlettek is inkább magányosak, de nem is túl agresszívek egymás között. Persze kisebb összetűzésekre, hierarchia-harcokra számíthatunk, csupán két példányt épp ezrét ne is tartsuk (nehogy az egyik túlságosan domináns legyen a másikkal szemben), de egy vagy három, illetve több hal kerülhet egymás mellé. Idősödve ugyan mutatnak némi territorialitást, de alapvetően kijönnek fajtársakkal és más harcsákkal is. Ennek egyik kulcsa, hogy elegendő búvóhely álljon rendelkezésükre.

Akváriumukat gazdagon rendezzük be kövekkel, sziklákkal, építsünk nekik barlangokat és egyéb bujkálókat. Bár kevésbé természetes hatásúak, az agyagcserepek, kerámia eszközök, PVC-csövek is jó szolgálatot tehetnek. Ellenben rendkívül természethű hatást alakíthatunk ki uszadékokkal, szőlőtőkével, gyökerekkel vagy pár red moor ággal. Mivel folyami halakról van szó, ha kicsit savanyítják, barnítják a vizet az ágak, az sem jelent problémát halainknak. Lényeges, hogy mindig több búvóhely legyen, mint ahány harcsa (beleértendő más, hasonló igényű fajokat is), hogy állataink kedvükre válogathassanak. Aljzat gyanánt apró szemű, finom homokot terítsünk a medencébe, mely nem sérti fel halaink száját és bajuszszálait turkálás közben. Ezek sérülése gyorsan el tud fertőződni, ami szélsőséges esetben végzetes is lehet. Kerüljük az éles tereptárgyakat, óvjuk halainkat attól, hogy megégessék magukat a fűtőszállal – nincsenek ugyanis pikkelyeik, így a sérülések csúnya hegesedéssel járhatnak érzékeny bőrükön. Pont a pikkelyhiány játszik közre abban is, hogy a maró hatású klórra, illetve a réz- vagy formaldehid-tartalmú gyógyszerekre érzékenyen reagálnak. Mindig használjunk vízelőkészítő szert.

Kedvelik a bomlástermékektől, nitráttól mentes vizet, a nitritre főleg érzékenyek. Ekkora akváriumnál viszont mindenképpen csak az erős külső szűrés jöhet szóba. A vízminőség megtartását a rendszeres, részleges vízcserékkel is elősegíthetjük. Közepes áramlás mellett jól érzik magukat, de csendesebb akváriumban is tarthatjuk őket. Bátran ültessünk Anubiasokat és más robosztus vízinövényeket is, legfeljebb turkáló tevékenységével tehet kárt a gyengébb tövekben. Nagyon szívesen tölti idejét nagyobb levelek árnyékában. Medencéjét nem kell túlfűteni, 24-25 °C körül jól érzi magát, de tapasztalataim alapján a nyári melegeket is jól elviseli, ilyenkor legfeljebb kapcsoljunk erősebb levegőztetésre. A kémhatás és vízkeménység terén nincsenek különleges igényei, semleges körüli víz megfelelő (de a kissé savas és enyhén lúgos közeget is jól elviseli). A legjobb, ha kissé lágyabb vízben tudjuk őket tartani (6-14 nk környékén), de legfeljebb 18-20-as keménységig elmehetünk, így akár csapvízbe is kerülhetnek. Gondozása nem problémás, némi gyakorlattal már sikeresek lehetünk.

Jobbára szürkületben és éjszaka mozognak, nappal ritkábban látjuk őket. Mindenesetre, ha megszokják helyüket, bátrabbak. Ne legyen azért túl erős a megvilágítás, használjunk árnyékoló növényeket. Ha nincsenek nála jelentősen kisebb halak, társas medencébe is kerülhet, de a túl apró fajokat elfogyaszthatja. A legideálisabb azonban, ha egy nyugat- vagy közép-afrikai medencét rendezünk be nekik. Szemkápráztató akváriumokat hozhatunk létre, ha az alsó szintet benépesítjük zebrasávos tollasbajszú harcsákkal, míg az akvárium többi részébe például kongólazacokat, molnárlazacokat, Kongó-medencében őshonos kisebb-közepesebb sügéreket (pl.: meggyhasú sügér, Tamás-sügér), díszmárnákat telepítünk. Emeli társításunk fényét, ha 1-2 bozóthal, lepkehal vagy elefánthal is kerül a társaságba.

Táplálásuk könnyű, mohón táplálkoznak és szinte minden akváriumi eleséget elfogadnak. Szívesen megeszik a talajra süllyedő harcsatápokat, tablettákat és granulátumokat, összeszedegetik a többi hal által meghagyott tápmaradékokat. Viszont ha egészséges, szép halakat akarunk nevelni, akkor adjunk nekik néha élő vagy fagyasztott eleséget is, kedvelik a tubifexet, blackwormot, grindált, vörös szúnyoglárvát, artémiát, kisebb garnélákat. Egy kevés növényi kiegészítésre is szüksége van, hiszen mindenevő hal: forrázott uborkát, borsót, cukkínit vagy spirulinás tablettákat is kapjon esetenként.

Az ivarok méretükben különböznek leginkább (a nőstények nagyobbak, testesebbek), valamint az ivari szemölcsök vizsgálatával tudunk még különbséget tenni. Akváriumi tenyésztésük eddig megoldatlan, csak mesterségesen, hipofízishormon tartalmú injekciókkal sikerült kiváltani ívást. Ilyen módszerrel Kelet-Európában tenyésztik ugyan, de túl nagy mennyiségben nem kapható, a kereskedelemben való megjelenése inkább szórványos. A ritkább, de esetenként elérhető fajok közé tartozik, bár ára magasabb a gyakori és közönséges Synodontisokhoz képest. Vadonfogásból is kerül akváriumokba néha. Sajnálatos módon számos hibridet hoztak már létre segítségével, és néha igen nehéz megkülönböztetni és felismerni, hogy hibrid, avagy tiszta vérű halakról van-e szó.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Közép-Afrikában, a Kongó-medencében őshonos. Megtalálható a Kongó folyó vízrendszerében, a Luapula-folyórendszerben és a Luongo folyóban is, emellett a Tumba-tóból és a Kwanza – folyóból is jelentették előfordulását. Országok tekintetében Angola, Zambia, Kongó és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén találjuk meg.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Ornate Synodontis, Barfin Synodontis

Egyéb köznevei:  Pracht-Fiederbartwels, Kaunoripsimonni, Nsengemabwe

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=552
  • http://www.scotcat.com/mochokidae/s_ornatipinnis.htm
  • https://www.fishbase.in/summary/synodontis-ornatipinnis.html
  • https://www.iucnredlist.org/species/182780/7967124

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-23

Frissítve:

2021-02-08 12:02

Katalógus ID:

No. 4481


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük