| Megtekintve: 1 435

Synodontis polli – Poll tollasbajszú harcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis polli

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

15 cm

°C

23-27 °C

°pH

7,5-8,5 pH

°Nk

15-30 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

társas, csoportos

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Kifejletten maximum 15 cm-esre megnövő, elnyújtott alkatú tollasbajszú harcsafaj. Test hengeres, torpedószerű, háta viszonylag egyenes, nem mutatja a tipikus magasodó felépítést. A tanganyikai formakörön belül alkatilag inkább a ’petricola-típusba’ sorolható. Száját neki is három pár, hófehér bajuszszál szegélyezi, melyek közül egy pár hordozza a keresztirányú kinövéseket. Zsírúszója hosszan elnyúlik hátrafelé, feje kismértékben nyúlánk.

Alapszíne sárgásbarnás, de az összes tanganyikai faj közül nála lehet legtöbbször (vagy legjobban) megfigyelni az olívzöldes árnyalatot, kissé szürkésebb tónust. Hasonlóan rokonaihoz sötéten pettyezett, foltjai nagyobbacskák, nem mindig szabályos alakúak. A fej és a test többi része hasonló méretű és sűrűségű pöttyözöttséget mutat. Úszóinak színezete az alapszabást mutatja, alapvetően fekete színű úszóit fehér szegély keretezi. Ez alól a hátúszó kivétel, melynek elsős sugara sosem fehér. Idősödő példányokon már nem vehető ki jól a fehér szegély, kezd szürkéssé (vagy akár szürkén áttetszővé) válni az úszók széle.

Van egy külön variánsa – mely elképzelhető, hogy önálló faj – Synodontis sp. „polli white” néven. Ezek a halak világosabb (piszkosfehér – halványszürke) alapszínűek, és jóval kevesebb, de sokkalta nagyobb folt helyezkedik el oldalukon. Úszóikon kevesebb a fekete szín és intenzívebb a fehér megjelenése. Kifejlett kori méretük is elmarad az alapfajtól, gyakran alig 10 cm-re nőnek meg. (Oldalunkon az utolsó fotó és a videófelvétel is ezt a variánst mutatja be.)

A hozzá leginkább hasonló faj a dél-tanganyikai tollasbajszú harcsa (Synodontis ilebrevis), melynek megkülönböztetése igencsak nehéz, sokáig azonos fajnak hitték őket. Támpont az élőhely pontos ismerete mellett, hogy a S. ilebrevis testén kisebb, szabályosabb formájú és sűrűbben elhelyezkedő foltokat találunk.

A Synodontis petricola és S. lucipinnis nagyon hasonló fajok még, főleg alkatuk végett, de e két faj a hátúszó hófehér első sugara alapján megkülönböztethető. A Synodontis tanganyicae és S. irsacae magasodó hátú, nagyobb testfelépítésű fajok (az irsacae elnyújtott fejformája is támpont), akárcsak a S. multipunctatus és S. grandiops, melyeknél szintén a testalkat – illetve náluk a farkúszó jellegzetesen vékony fekete csíkja és a test ritkább foltozottsága is árulkodó bélyeg.

Tartása és tenyésztése

A Synodontis polli a ritkábban gondozott tanganyikai fajok közé tartozik, de alkalomszerűen felbukkan akváriumainkban. Tartása nagy vonalakban megegyezik a többi rokonéval. Mivel megnőhetnek akár 15 cm-re (bár akváriumban ritkán érik el ezt a méretet), a minimális akváriumméret a 200 liter, bár jobb ennél nagyobb medencében elhelyezni őket. Ennek egyik fő oka, hogy előszeretettel élnek csoportokban, célszerű legalább 4-5 példányt beszerezni belőlük. Néhány tulajdonságban azonban eltérnek a közel rokon fajoktól. Ezek egyike, hogy kevésbé szívesen mozognak napközben vagy intenzív megvilágításnál, ők jobban szeretnek éjjel – szürkületben aktívak lenni. Ha napközben is többet szeretnénk látni őket, használjunk gyengébb világítást, árnyékoló növényeket (pl.: fodros levelű vízikelyhet). Természetesen alapvető fontosságú a kellő számú búvóhely behelyezése, melyből álljon több rendelkezésre, mint ahány példányt tartunk.

A legjobb, ha finom homokkal töltjük fel akváriumukat, mert így kedvükre turkálhatnak benne anélkül, hogy az éles szemcsék felsértsék érzékeny bajuszszálaikat. Búvóhely gyanánt építhetünk kőbarlangokat, használhatunk üreges sziklákat, de a kerámia bujkálók is jó szolgálatot tesznek. Uszadékfát csak akkor használjunk, ha már bőségesen kiáztattuk (akár évekig víz alatt volt), mert nem szerencsés, ha savanyítja a fa a vizünket. E halak a Tanganyika-tó kemény és lúgos vizéből származnak, amire mindenképpen ügyeljünk tartásuk során. A kémhatás 7,5-8,5 pH körül legyen (ezért nem szabad olyan fát használni, mely csersavat ad le), a vízkeménység pedig legjobb, ha 20 nk körüli. A legtöbb hazai ivóvíz egyébként alkalmas tartásukra, ha hagyjuk kicsit állni vagy vízelőkészítőt használunk, ugyanis pikkelytelen bőrük érzékeny a maró hatású klórra. Ez ugyancsak elmondható a réztartalmú gyógyszerekről, és nem árt, ha megakadályozzuk halainkat abban, hogy megégessék bőrüket a fűtőszálhoz hozzábújva.

Egy másik fontos különbség rokonaihoz képest, hogy méginkább állati eredetű a táplálékbázisa. Ezt elmondhatjuk szinte az összes tanganyikai Synodontis-fajról, de többségük néha szívesen fogyaszt egy kevés zöldséget is. Ezek a halak gyakorlatilag érintetlenül hagyják a forrázott zöldséget, minimális növényi kiegészítést legfeljebb spirulinás tablettákkal tudunk nekik adni. Viszont a lényeg, hogy eleségük alapját állati anyagok képezzék: szúnyoglárva, grindál, tubifex, artémia, kagylóhús, garnéla. Természetesen elfogadják a harcsák és talajlakók számára készülő táptablettákat és legtöbbször összeszedegetik a társhalak által meghagyott és talajra süllyedő maradékot is.

Társításuk nem nehéz, ha figyelembe vesszük igényeiket. A legmegfelelőbbek persze egy tanganyikai biotópba, sügérek mellé, de ugyancsak alkalmas választást jelentenek egy malawi vagy viktóriai medencébe. A legapróbb társhalakat megehetik, de ezt leszámítva más fajokkal szemben békések. Társas akváriumba akkor kerülhetnek, ha hasonló igényű fajokat választunk, pl. keményvizes szivárványhalakat, nagyobb termetű elevenszülőket. Mindenesetre nem árt, ha erős szűrést alkalmazunk, ugyanis kristálytiszta, bomlástermékektől mentes vizet igényelnek.

Az ivarokat nem könnyű megkülönböztetni, a nőstények valamivel teltebbek. Tenyésztése akváriumban nem jellemző, néhány beszámoló született már sikeres ívásról, de ezek némelyike megkérdőjelezhető – nem biztos ugyanis, hogy valóban Synodontis polliról van szó. Hormonkezeléssel ívatható, és sajnos hibrideket is hoztak már így létre. Jelenlegi ismereteink szerint nem mutat fészekparazitizmust, a természetben is ikráit szabadon elszórva szaporodik.

A Synodontis sp. „polli white”-ról sokáig azt gondolták, hogy egy akváriumban létrehozott hibridről van szó, de idővel sikerült kimutatni a természetből is, és bebizonyosodott, hogy a vadonban is létező forma. Mindenesetre gyanítják, hogy egyes akváriumi hibridek létrehozásában ezt a halat is felhasználták. A legvalószínűbb, hogy egy még leíratlan fajról van szó. Mintázata egyébként jól megkülönbözteti a többi fajtól, élőhelye a Tanganyika-tó zambiai régiójára korlátozódik. Akváriumban tenyészthető, a szaporítása hasonlóan zajlik, mint a törpe kakukkharcsáé (Synodontis lucipinnis).

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Kelet-Afrika, Tanganyika-tó

Egyéb elnevezések

syn: Synodontis eurystomus

Eng: Poll’s Syno, Poll’s Synodontis

Egyéb köznevei: Polls Fiederbartwels, Kultaripsimonni

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Tanganyika-tó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz kémhatása: lúgos (8pH <)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege
  • https://www.scotcat.com/factsheets/synodontis_polli.htm
  • https://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-polli/
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=279
  • https://www.tfhmagazine.com/articles/freshwater/lake-tanganyikan-synodontisthe-revision
  • https://www.malawi-guru.de/malawisee/gattungen/malawikrabbe-malawiaal-malawischwamm/artenliste-synodontis-welse/707-synodontis-sp-polli-white.html
  • https://www.practicalfishkeeping.co.uk/fishkeeping-news/three-synodontis-described-in-revision/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-02-06

Frissítve:

2021-02-06 09:02

Katalógus ID:

No. 10569


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük