| Megtekintve: 1 937

Synodontis tanganyicae – Óriás kakukkharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis tanganyicae

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

56 cm

°C

23-26 °C

°pH

7,5-8,5 pH

°Nk

15-30 Nk

HELYIGÉNY

600 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

15-18 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A tíz fajból álló tanganyikai fajkomplex legnagyobb termetű faja, igazi óriásnak számít közöttük a maga 56 cm-es kifejlett kori hosszával. Alkata követi a tollasbajszú harcsák alapszabását, közepesen magasodó háttal és enyhén megnyúlt farknyéllel; a kevésbé nyúlánk fajok közé tartozik. Orra aránylag lekerekített, a kopoltyúfedő mögött hátranyúló tövisnyúlványa gyakran sötét, és jellemzően ugyancsak lekerekített végű.

Színezete fiatalon jellemzően aranybarnás – krémszínű alapú, de van benne némi változatosság, akadnak sötétebb és világosabb árnyalatú halak is. Testét viszonylag sok, nem túl nagyméretű, lekerekített, sötétbarna folt díszíti. A pöttyök viszonylag sűrűn helyezkednek el mind a testen, mind a fejen is. Három pár bajuszszála hófehér. A hátúszót leszámítva minden további úszója fehérrel keretezett, jól kivehető a farkúszón is az első sugarak fehér színe. A hátúszó csak külső szegélyén fehér, az első kemény sugár fekete színű. Az úszókon viszonylag domináns a fekete szín (a hasoldaliakon kicsit kevésbé), de például a farkúszó két villáján egészen nagy kiterjedésű. A zsírúszó teljes mértékben a test színét és mintáját követi, szinte megkülönböztethetetlen messziről szemlélve. Idős korára egészen beszürkülhet.

A hozzá leginkább hasonló faj a Synodontis irsacae, de egy biztos megkülönböztetési lehetőség, hogy ez a harcsa a 20 cm-t nem haladja meg, gyakran ennél is kisebb marad. Feje és arcorra hosszabb, megnyúltabb, rá is jellemző az időskori beszürkülés. Tüskenyúlványa kisebb és rövidebb is, mindenesetre megkülönböztetésük eléggé problémás.

A többi tanganyikai fajtól az alábbiak alapján tudjuk elhatárolni: a Synodontis petricola és S. lucipinnis fajok kis termetűek, hátúszójuk első sugara hófehér. A S. multipunctatus és grandiops világosabb alapszínű, rajta sokkal nagyobb és egymástól távolabb eső fekete voltokkal, s farkúszójuk villáin csak vékony a fekete csík. A Synodontis polli egy alacsonyabb és hengeres felépítésű, nyúlánk faj, színezetében több az olívzöld árnyalat. A S. ilebrevis pedig erősen a S. pollira emlékeztető, szintén kisebb és egészen egyenes hátú faj.

Tartása és tenyésztése

A Tanganyika-tóban elterjedtnek számító faj, akváriumokba mégis viszonylag ritkán kerül, akkor is jellemzően vadonfogott állatokról van szó, egészen ritkaságszámba megy. Persze ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük impozáns kifejlett kori méretét. Egy ekkora hal számára meglehetősen tágas helyet kell biztosítani, 600 liternél kisebb akvárium nem alkalmas befogadására. Viszonylag keveset tudunk még róla, így arról sincsenek teljesen biztos információk, hogy milyen a szociális viselkedése, de feltételezhetően a fiatal halak szívesen vegyülnek csoportokba. Az idősebb halaknál már előfordulhat revírvédelem is. Ha módunkban áll beszerezni őket, és persze kellően nagy medencével rendelkezünk, legalább 3-4 állatot vásároljunk.

Akváriumuk alját finom homokkal töltsük fel, mert szívesen turkálnak benne, s így elkerülhető, hogy durva vagy éles szemcsék felsértsék bajuszszálait. Fontos, hogy álljon rendelkezésre elegendő mennyiségű búvóhely, melyek értelem szerűen ne legyenek túl szűkek – legalábbis a kifejlett állatok számára. Sziklákból, kövekből kiváló barlangokat építhetünk nekik, viszont uszadékfát csak akkor használjunk, ha már alaposan (évek óta) kiáztattuk, és nem fogja savanyítani a vizet. Nagyon fontos, hogy savas és/vagy lágy vízben nem tarthatóak! Mint a többi Tanganyika-tavi faj, kemény és enyhén lúgos közeget igényel, ami azt jelenti, hogy 7,5-8,5 pH-t célszerű beállítani. Keménység tekintetében 18-25 nk körül a legoptimálisabb, de a legtöbb magyarországi csapvízben tartható. Bátran használhatunk mészkövet akváriumában, nem baj, ha keményíti kicsit a vizét.

Fontos a jól szűrt, bomlástermékektől mentes, tiszta víz, a magas nitrát-szintet nem kedveli. Természetesen egy sok száz, vagy akár ezer literes akváriumhoz komoly szűréstechnikára lesz szükség. Emellett nem feledkezhetünk meg a rendszeres részleges vízcserékről sem. Tompított megvilágítást használjunk, mert bár néha nappal is mutatkoznak, jobb szeretnek inkább szürkületben előjönni. A vadonban gyakran észlelhetőek 120-140 méteres mélységben is. Remek társhalak melléjük a nagytestű afrikai sügérfélék, akár bármely nagy tóból, akár még folyami fajok is (tilápiák). Arra ügyeljünk viszont, hogy túlságosan apró fajok ne kerüljenek melléjük, melyeket eleségnek tekinthetnek. Frontosákkal, delfinsügérekkel, császársügérekkel társíthatóak.

A természetben jobbára ragadozó életmódot folytatnak, fő táplálékaik csigák, kagylók, férgek és egyéb gerinctelenek, rovarlárvák; halakat ritkán esznek. Akváriumokban ideális főeleségek a különböző mesterséges harcsatabletták, pelletek és granulátumok. Ezt kiegészíthetjük mixekkel, akár fagyasztott sügéreledelekkel, de kaphatnak kisebb gilisztákat, televényférget, artémiát, tubifexet és kagylóhúst is. Növényi kiegészítésre csak ritkán és kis mennyiségben van szükségük, lévén főleg ragadozó halak. E célra használhatunk spirulinás táptablettákat, forrázott uborka- vagy cukkíni szeleteket is.

Szaporodásáról egyelőre keveset tudunk. Akváriumokban nem tenyésztik, főleg ritkasága miatt. Bizonytalan, hogy a természetben mutatja-e a fészekparazita szaporodásmódot, az viszont szinte biztos, hogy a szabadon ívás jelensége megjelenik nála. Annak kiderítése, hogy kakukk-módjára is szaporodik-e, még későbbi kutatások tárgya.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Kelet-Afrika, Tanganyika-tó.

Egyéb elnevezések

syn: Synodontis lacustricolus, Synodontis tanganicae, Synodontis serratus tanganaicae

Eng: Blackspotted squeaker

Egyéb köznevei:

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Tanganyika-tó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz kémhatása: lúgos (8pH <)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=849
  • https://www.fishbase.se/summary/9574
  • http://www.scotcat.com/mochokidae/s_tanganyicae.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Synodontis_tanganyicae

Fotók: Greg Pierson (Planetcatfish)

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-02-03

Frissítve:

2021-02-06 09:02

Katalógus ID:

No. 10552


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük