| Megtekintve: 11 665

Synodontis velifer – Ghánai hátonúszóharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis velifer

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

20-23 cm

°C

23-26 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

kissé territoriális

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Alkatát tekintve az általános tollasbajszú harcsa – vonásokat tükrözi, se nem magas hátú, se nem nyúlánk farktövű faj. Mint rokonai, ő is 3 pár bajuszszállal rendelkezik, melyekből az utolsó, legkisebb páron keresztirányú, felületnövelő kinövések vannak, amiről a család a nevét kapta. Kifejletten maximum 23 cm-re nő meg, farka kissé villás. Hátúszója háromszög alakú, az úszósugarak nem nyúlnak meg, ami fontos ismertető bélyege. A kopoltyúfedő tövisszerű kinövése kisméretű, de hegyes.

Alapszínezetében a szürkés – sárgás – olívzöldes színek dominálnak, alapvetően világos halak. A nagyon fiatal példányokon még inkább kacskaringós rajzolat figyelhető meg, mely hamar foltmintára vált. A növekvő, és kifejlett állatokon foltmintát találunk, mely foltok sötétszürkék, viszonylag nagyok. Az úszókon csíkminta nem jellemző, kevés pöttyöt találhatunk.

Sokáig vitatott volt besorolása, és számos olyan szakirodalmat találunk, ahol a tollúszójú hátonúszóharcsával – Synodontis eupterusszal – keverik. Holott egész biztonságosan megkülönböztethető az alapján, hogy a S. eupterus hosszan megnyúló hátúszósugarakkal rendelkezik, sokkal kevésbé kontrasztos a mintája (néha egészen szürke), úszói sűrűn csíkozottak. Ugyanezen bélyegek segítik elkülönítését a Synodontis ansorgiitól.

A Synodontis nigrita egy karcsúbb, nyúlánkabb felépítésű faj, melynek főleg farktöve nyúlt meg. Nála a halványszürkés alapszín a jellemző, amin sötét foltokat találunk, de idős korára besötétedhet.

Tartása és tenyésztése

A ghánai hátonúszóharcsa meglehetősen ritka vendég akváriumainkban, csak elvétve importálják. Korábbi irodalmak félreértései vezettek ahhoz, hogy egy a Synodontis eupterushoz rendkívül hasonló és gyakori fajnak hitték.

Bár a természetben könnyen elérheti a 20-23 cm-es hosszt, akváriumban 16-18 cm az inkább jellemző testnagysága. Így is tágas akváriumra van szüksége, 200 liter alatt semmiképpen se tervezzünk vele. Ideális választás egy nagyobb nyugat-afrikai medencébe, melyben például kongólazacok, késhalak, bozóthalak társhala lehet, de társas akváriumokba is kerülhet, ha viszonylag termetes fajok mellé telepítjük (gurámik, vitorláshalak, nagyobbacska díszmárnák és dániók, esetleg sügérfélék). Az apró halakat elfogyasztja, mivel tápláléknak nézi őket.

Éjszakai életmódot folytat, a nap nagy részét búvóhelyén tölti. Akváriumát gazdagon lássuk el ezekkel – építsünk kőbarlangokat, helyezzünk be gyökereket, sziklákat, különböző bújó alkalmatosságokat. Ha több talajon élő halat, harcsafélét tartunk, biztosítsuk, hogy minden példány számára legyen szabad búvóhely és választási lehetőség, tehát több rejtekhellyel lássuk el a medencét, mint ahány halat telepítünk. A ghánai hátonúszóharcsák nem agresszív halak, bár idős korban kissé territoriálisak lehetnek. Egyedül és csoportosan is gondozhatjuk őket. Rájuk is az jellemző, hogy inkább fiatal korban mutatkoznak többet hátukra fordulva, az idősebbek kevés időt töltenek így.

A legjobb, ha 24-25 °C-os, semleges kémhatású vízben tartjuk őket. Kedvelik a lágyabb vizet (5-10 nk), de csapvízben is gond nélkül tarthatóak. Mivel pikkelyeik nincsenek, kerüljük az agresszívebb gyógyszerek használatát, és vízcserék esetén alkalmazzunk vízelőkészítő szert a klórtalanításra. Kéthetenként 20-25 %-ot legalább cseréljünk le vizükből. Egyébként nem kényesek, nagyobb gyakorlat nélkül is sikeresen gondozhatóak. Etetésük jellemzően nem problémás, mivel a talajra süllyedő táptablettákat, granulátumokat is szívesen fogyasztja. Ezt kiegészíthetjük élő és fagyasztott eledelekkel, például vörös szúnyoglárvával, tubifexel, televényféreggel, nagyobb példányoknál gilisztákkal, kagylóhússal, esetleg apró halakkal. Alkalmanként, kevés növényi táplálékot is kaphat. Célszerű lámpaoltás előtt etetnünk, mivel főképp szürkületben, éjjel táplálkozik.

Tenyésztésük akváriumban mindmáig megoldatlan, és egyébként nem is bevett gyakorlat. Mint sok, a kereskedelemben gyakran fellelhető Synodontis, úgy ők is ívathatóak hormonkezeléssel, de ritkaságuk miatt erre elvétve szokott sor kerülni. Sőt, nagyon gyakori jelenség, hogy az üzletekben esetleg Synodontis velifer néven kínált halak valójában nem ehhez a fajhoz tartoznak, hanem S. eupterusok, esetleg S. ansrogiik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Synodontis velifer - Kameruni hátonúszóharcsa elterjedési területe (Map)

Nyugat-Afrika: Ghána, Nigéria, Togo, Burkina Faso és Elefántcsontpart. Megtaláljuk a Sassandra, Bandama, Pra és Volta folyók medencéjében.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Highfin Synodontis

Egyéb köznevei: Purjeripsimonni, Kamerun Fiederbartwels, Giętkoząb żaglopłetwy, Kuilkeka, Peřovec dlouhoploutvý,

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=1438

https://www.fishbase.se/summary/Synodontis-velifer.html

http://www.scotcat.com/mochokidae/s_velifer.htm

https://www.iucnredlist.org/species/181868/134967359

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-06

Frissítve:

2021-01-28 04:01

Katalógus ID:

No. 4468


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük