| Megtekintve: 7 746

Synodontis velifer – Kameruni hátonúszóharcsa

LATIN NÉV

Synodontis velifer

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

15-17 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

0-18 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

közepesen társas

TÁPLÁLÉK

leginkább ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Szürkésbarna alapszínű, hátúszójának sugarai erősen megnyúltak, akárcsak a Synodontis euptera esetében. Testét sok, aránylag nagy feketés-sötétbarnás folt díszíti, ebben a S. nigritára hasonlít. A kereskedelemben sajnos “egy kaptafára mérik” a három fajt, nem is foglalkoznak beazonosításukkal, pedig nem is oly nagy ördöngösség. Ha a halunk kicsiben aránylag világos, nagyobb foltok vannak rajta, de hátúszója rövid, akkor valószínűleg a fekete hátonúszóharcsával van dolgunk (Synodontis nigrita). Ha hátúszója megnyúlt, vagy legalábbis már látszódik a sugarak elágazódása, és márványos-labirintszerű a minta, akkor tollúszójú hátonúszóharcsánk van (Synodontis euptera). Ha a kettő “egyvelege”, vagyis megnyúltak az úszósugarak, de világosabb alapon sötétebb tónusú foltok vannak, akkor nagy eséllyel a kameruni hátonúszóharcsába futottunk bele (Synodontis velifer). Az euptera és a velifer megkülönböztetése öreg korukban nehézkes, mivel ilyenkor mindkét fajon csökkennek a színtónusok, a különbségek még kevésbé élesek. Egy-egy fotóról nem is mindig lehet 100% biztonsággal állítani, hogy az adott fajt ábrázolja, ezért érdemes mindig az élesebb különbségeket ábrázoló képeket keresni róluk!

Tartása és tenyésztése

A többség észre sem veszi, hogy adott esetben a könnyen tartható tollúszójú hátonúszóharcsa helyett mindvégig egy kameruni hátonúszóharcsa a kiskedvence. Ebből egyértelműen következik (hasonlóságukon kívül persze), hogy ez a faj sem egy kényes jószág. Átlagos vízértékekkel megelégszik, és extra erős szűrést, légporlasztást sem igényel. Félhomályban, éjszaka jön elő leginkább, de felbátorodván napközben is gyakran láthatjuk. Célszerű kövekből, ágakból búvóhelyeket készíteni, ahová be tud bújni, ha kedve úgy hozza. Ahogy a Synodontis euptera, úgy ez a faj sem a hátonúszók netovábbja, de persze szívesen pihenget hátára fordulva. Aljzatnak lehetőleg apró szemű sódert tegyünk be, mivel az éles kavics felsértheti érzékeny bajuszszálait, amiről nevét is kapta. Növényeket is bátran ültessünk, szívesen pihen például nagyobb Anubias-levelek árnyékában. Kistermetű halakkal történő társítása kerülendő, mivel a kifejlett egyedek felfalhatják az apróságokat. Remekül illik takarítóhalnak például egy kongói akváriumba, ahol különböző afrikai lazacokkal és meggyhasú sügérekkel pompás társaságot hoz létre. Nem agresszív, méretéhez igazított kellően nagy akváriumban több egyedes csoportban is gondtalan társítása.

Etetése sem egy nehéz feladat, hiszen mondhatni válogatás nélkül fogyasztja száraz eleségek széles skáláját. Mindenképp kapjon külön táplálékot, nem elég a maradék neki sem! Harcsatabletták közül sokfélét választhatunk számára. Fagyasztott és élő eleségekkel is célszerű kiegészíteni ezt a menüt egészségének megőrzése céljából. Nálam például a forrázott cukkini is a kedvelt táplálékainak listáján szerepel.

Akváriumban sajnos nem megoldott tenyésztése, hipofízises hormonkezeléssel ívatják nagy haltenyésztő telepeken, ahol a kereskedelem számára nagy mennyiségben állítják elő. Kellő odafigyelés nélkül keresztezhető a tollúszójú hátonúszóharcsával, ami akár a teljes akvarisztikai állományuk jórészének genetikai állományát tökéletesen lerombolhatja egy idő után.

Elterjedési területe - térkép (map)

Synodontis velifer - Kameruni hátonúszóharcsa elterjedési területe (Map)

Nyugat-Afrika

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: -.

Egyéb köznevei: Purjeripsimonni, Kamerun Fiederbartwels, Giętkoząb żaglopłetwy, Kuilkeka, Peřovec dlouhoploutvý, Синодонтис парусоспинный.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-06

Frissítve:

2012-10-13 08:10

Katalógus ID:

No. 4468


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (120) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük