A kategóriában 24 bejegyzés található

Kategória leírása

Aranyhalak, KOI-pontyok, öklék, pikók, csellék, naphalak és társaik.

Az ebben a kategóriában bemurarott halak közös jellemzője, - mint ahogy a csoport elnevezéséből következtethetünk is rá - hogy természetes vizeinkben jól érzik magukat. Sőt, nem csak, hogy jól érzik magukat, de kitűnően szaporodnak is. Tarthatók fűtetlen akváriumban, esővizes dézsában, kerti tavacskákban vagy akár halastóban is. Általában nem nehéz biztosítani számukra a megfelelő életfeltételeket, így kezdő akvaristáknak is nyugodt szívvel ajánlhatóak, viszont nagy medencét és erős szűrést igényelnek, ezért némi tapasztalat szükséges azért hozzájuk is.

A CSOPORT JELLEMZŐI:

Hidegvízi halak
Hidegvízi halak
A hidegvízi édesvízi halak tartásának sok évszázados hagyománya van, míg a trópusiaké csak a múlt századra nyúlik vissza. A hidegvízi akváriumi halak nagy részét a Cyprinidae család ázsiai fajai egyikének, az ezüstkárásznak (Carassius auratus) a tenyésztett változatai, az aranyhalak adják. Ugyanennek a családnak a tagja a közeli rokon ponty (Cyprinus carpio) egyik változata, a koi, melyet Japánban alakítottak ki, és inkább kerti tavakban tartják, nem pedig akváriumban.
Mindkettő hosszú életű és jól alkalmazkodik az akváriumi, illetve a tavi tenyésztéshez. Méretük nem állandó, az élőhelytől függően változatos.
A csoportba más, Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából származó fajok is tartoznak, melyeket újabban az akváriumokban is tartanak. Ezek egy részének tilos a gyűjtése.