| Megtekintve: 9 765

Gasterosteus aculeatus aculeatus – Háromtüskés pikó

TUDOMÁNYOS NÉV

Gasterosteus aculeatus aculeatus

CSALÁD

Gasterosteiformes

MÉRET

5,0 (11) cm

°C

4,0-20,0 °C

°pH

Változatos; 6,0-9,0 pH

°Nk

Édes-, brakk- és tengervíz; 2,0-20 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

nem társas hal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középsőszint

ÉLETTARTAM (év)

5-6,max.8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

A pikóknak négy fésűs kopoltyújuk van. Hátúszójuk elülső része néhány vastag, szabadon álló tüskévé alakult át. Nyúlánk, orsó alakú halak, 3— 9, vagy még több háti tüskéjük, egy pár vastag, hasi tüskéjük van, amelyek a hasúszóból alakultak át. Ehhez a fark alatti úszó előtt még egy rövid tüske járul. A tüskés pikó harmadik tüskéje szintén csak rövid tövis a hátúszó előtt. A test csupasz, vagy többé-kevésbé sorokká rendeződő csontpajzsokkal páncélozott.

A HÁROMTÜSKÉS PIKÓ oldalai lehetnek többé-kevésbé csontpajzsokkal páncélozottak, vagy teljesen csupaszok. A páncélozástól függően 5 különböző formát különböztetünk meg. Hosszúsága: 6 cm vagy több, a helyi viszonyoktól függően.

Ezüstös fényű, sötét szürkészöld, erősen változó foltos. A hím hasa íváskor élénkvörös, s háta élénkzöld színű. A nőstény teltebb. Az ívási időn kívül a fiatalabb példányok ivara néha nehezen különböztethető meg.

Tartása és tenyésztése

Gasterosteidae — a Thoracostei rendbe tartozó család (Pikófélék);

Származásuk még nem teljesen tisztázott.

A pikók érdekes akváriumi halak. Elevenek, marakodók, íváskor színpompásak, és nagyon „értelmesek”. Szokásaik minden tekintetben érdekesek, különösen az ivadékgondozás, amelyet a hím végez (apai család!). A hím növényi részekből fészket épít, s őrzi az azokban elhelyezett petéket és a kikelő utódokat. A fészek elhagyása után még néhány napig vezetgeti ivadékait.

Noha a pikók kisebb medencével is megelégszenek, mégse tegyük őket túl kicsiny tartályokba. Több pár együttes tartása és érdekes viadalaik megfigyelése csak nagyobb akváriumban lehetséges. A pikók szokásait részletesen megvizsgálták, s megállapították, hogy színezetük bizonyos viselkedési fázisokhoz kapcsolódik, s hogy az ivadékgondozást végző hímek kölcsönösen tiszteletben tartják egymás költési körzeteit, ha a rendelkezésre álló hely nagysága velük született igényüknek megfelelő.

Igénytelen hidegvízi hal, amely nem túlzottan oxigénigényes. Ideiglenesen 20 C° fölött hőmérsékleteket is egészen jól eltűr. Célszerű az akvárium sarkaiba és világos oldalára sűrű növényzetet telepíteni, s más módon is gondoskodni rejtekhelyekről. Bármilyen táplálékot elfogadnak, de egyértelműen az élőeleséget részesítik előnyben. A tenyésztés könnyű, az ivadékok porfinomságú élőeleséggel, lemezessel és mikróval is felnevelhetők.

Ajánlatos egy hímre több nőstényt számítani, hogy a fészek teljesen megteljék utódokkal. Az ívásra érett nőstények feszülő hasukról könnyen felismerhetők. Ivás után eltávolítandók, a hímet azonban csak az ivadékgondozás befejeztével kell kivenni, mikor az ivadékok elkezdenek szétszóródni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Elterjedési területük kizárólag az északi földgömb; részben édesvizekben, részben a tengerben tartózkodnak; az egyikből a másikba is átúsznak.

Európa, Észak-Ázsia, Észak-Amerika (az utóbbi földrészen még egy nem, az Apeltes is képviseli). Az utóbbi időben a faj a Duna és a Földközi-tenger térségébe is bevándorolt, ill. részben betelepítették. A legkülönfélébb vizekben megtalálható, félsósvízben és a tengerben egyaránt.

Egyéb elnevezések

syn: Gasteracanthus cataphractus, Gasterosteus aculeatus algeriensis, Gasterosteus aculeatus messinicus, Gasterosteus aculeatus microcephalus, Gasterosteus algeriensis, Gasterosteus argentatissimus, Gasterosteus argyropomus, Gasterosteus atkinsi, Gasterosteus atkinsii, Gasterosteus bailloni, Gasterosteus biaculeatus, Gasterosteus biarmatus, Gasterosteus bispinosus, Gasterosteus brachycentrus, Gasterosteus cataphractus, Gasterosteus cuvieri, Gasterosteus Dekayi, Gasterosteus dimidiatus, Gasterosteus elegans, Gasterosteus gymnurus, Gasterosteus hologymnus, Gasterosteus inopinatus, Gasterosteus insculptus, Gasterosteus intermedius, Gasterosteus islandicus, Gasterosteus leiurus, Gasterosteus loricatus, Gasterosteus microcephalus, Gasterosteus nemausensis, Gasterosteus neoboracensis, Gasterosteus neustrianus, Gasterosteus niger, Gasterosteus noveboracensis, Gasterosteus obolarius, Gasterosteus plebeius, Gasterosteus ponticus, Gasterosteus pugetti, Gasterosteus quadrispinosa, Gasterosteus quadrispinosus, Gasterosteus semiarmatus, Gasterosteus semiloricatus, Gasterosteus serratus, Gasterosteus spinulosus, Gasterosteus suppositus, Gasterosteus teraculeatus, Gasterosteus tetracanthus, Gasterosteus texanus, Gasterosteus trachurus, Gastrosteus hologymnus.

Eng: Three-Spined Stickleback, Banstickle, Barnystickle, Barnytickle, Branchy, Branstickle, Burnstickle, Common stickleback, Cushy, Doctor, Eastern stickleback, European stickleback, Jacksharp, New York stickleback, Pinfish, Prickley, Saw-finned stickleback, Spanicle, Spannistickle, Spawn, Thorny back, Three-spined stickleback, Tiddler, Twospine stickleback.

Egyéb köznevei: Cukilrua'ak, Kedrinka, Espinós, Koljuška, Koljueka triostna, Trepigget hundestejle, Stekelbaars, Ogalik, Beinmurtur, Eldmurtur, Eyrriðasild, Horngeil, Horngeir, Hvasssíl, Kombikk, سه خاره, Kolmipiikki, Arselet, Cordonnier, Crève-valet, Épinart, Épinglet, Épinoche, Épinoche à trois épines, Estancelin, Estranglo cat, Spinaubé, Spinavaou, Stichling, Agathero, Snathaid mhara, Dreistacheliger Stichling, Dreistachliger Stichling, Großer Stichling, Rotzbarsch, Seestichling, Stachel de butz, Αγκαθερό, Agathero, Σκυλόψαρο, Σταυρίδι, Hornsíli, Kakelashuk, Kakilaychok, Hariyo, Itoyo, Trisadatu stagars, Trispygle dygle, Stikling, Trepigget stingsild, Sehkhareh, Ciernik, Esgana-gata, Esgana-gata, Esganagata, Espinhela, Peixe-espinho, Peixe-espinho, Ghidrin, Trekhiglaja koliushka, Trekhiglaya kolyushka, Bodonja, Pichlavka, Pichlavka siná, Zet, Espinocho, Espinosillo, Espinoso, Nakenspigg, Storspigg, Dikence baligi, Dikence balığı, Trigolkova koluchka.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2010-12-05

Frissítve:

2013-02-22 01:02

Katalógus ID:

No. 4319


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Hazai halak kategória fajböngésző

Egy hozzászólás “Gasterosteus aculeatus aculeatus – Háromtüskés pikó” bejegyzéshez

  1. Nagyon tetszett a „Budapest halai” című filmben, hogy már a Békásmegyeri-patakban (ha jól emlékszem) tömegesen megjelent pikókat is bemutatta. Emlékszem, hogy a Wiesinger”Akvarisztiká”-ban (1975) olvastam, hogy az ötvenes években mekkora szám volt egy példány megtalálása a Dunában. Hogy asztmongya:

    „Tüskés pikó (Gasterosteus aculeatus)
    Idáig csak egyetlen hazai példánya került elő ennek a mindössze 4-6 cm hosszú halacskának. Ezt Homonnay Szabolcs fogta kézihálóval a Dunában az óbudai Tímár utcánál (1956-ban). ”

    Úgy néz ki, hogy ez a helyzet mára gyökeresen megváltozott 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük