A kategóriában 37 bejegyzés található

Kategória leírása

Az ikrázó fogaspontyok a fogaspontyfélék (Cyprinodontidae) családjába tartoznak. Trópusi Amerika, Afrika, Ázsia és Európa délnyugati részének édesvizeiben fordulnak elő.
Egyes fajok időszakos pocsolyákban élnek, melyek az év egy szakaszában kiszáradnak; csak megtermékenyített ikráik élik túl a majdnem teljes kiszáradást. A kifejlett hímek általában nagyobbak, úszóik hosszabbak, színeik ragyogóbbak, mint a nőstényeké.

A CSOPORT JELLEMZŐI

Ikrázófogaspontyok család
Ikrázófogaspontyok család
Az akvaristák által használt ikrázó fogasponty gyűjtőnév alá tartozó fajok a fogaspontyfélék (Cyprinodontidae) közé tartoznak. A mintegy 300 faj nagyon változatos vizekben él: időszakos pocsolyákban, félsós mocsarakban, tavakban és folyókban; Amerikában, Afrikában és Ázsiában, de még Európa melegebb részén is. A kicsi, hengeres testű halak szája felfelé irányul, mivel a felszínről táplálkoznak.

A hímek színei általában élénkebbek. Fogságban sokféle táplálékot elfogadnak.

A növényzet közé vagy a talajba rakott ikrák csak hetek-hónapok múltán kelnek ki és elviselik a majdnem teljes kiszáradást is. A változatos színezetű alfajok miatt azonosításuk nehéz.

Cyprinodontinae (Ikrázó fogaspontyok)

Kitűnő akváriumi halak, egyesek a legpompázatosabb színű díszhalak közé számítanak. A pikkelyek viszonylag nagyok. Egyes fajoknak nincs oldalvonaluk, viszont gyakori az idegvégződéseknek a fejen való koncentrálódása.

Az ikrázó fogaspontyok mind kicsiny, illetve alig közepes méretű halak, alakjuk részben csukaszerű, életmódjuk gyakran ragadozó, de ez távolról sem nevezhető általánosnak. Többnyire kisebb, sekélyebb, néha növényzettel sűrűn benőtt vizekben honosak. Néhány faj, amely főleg patakokban és folyókban él, rajhalnak is nevezhető, sok más faj viszont minden társas kapcsolat nélkül él egymás mellett.

Ahol előfordulnak, számuk többnyire igen nagy. Periodikusan kiszáradó vizekben néha éppen az ikrázó fogaspontyok az egyedüliek, mert az ilyen viszonyokhoz való speciális alkalmazkodó képességük (szezonhalak) következtében az ikra hosszabb ideig tartó szárazságot is kibír.

Ettől eltekintve is sok fogaspontyfaj rendkívüli alkalmazkodó képességű és szívós. Nagyon jellemző példák az időjárási viszontagságokkal szembeni tűrőképességre azok az ikrázó fogaspontyok, amelyek Nevada és Kelet-Kalifornia fennsíkjainak száraz és forró sivatagos vidékein, az ottani szegényes vizekben élnek. Ilyen pl. a Cyprinodon nevadensis. A sivatagi vizek felszíni hőmérséklete nyáron 45-50 C°, a napsütésnek kitett helyeken talán még valamivel magasabb is. Télen viszont még vékony jégkéreg is képződhet, ráadásul olyan vizekben, amelyek sótartalma szinte eléri a nagy tengerekét.

Az ikrázó fogasponty család

Ikrázófogaspontyok család
Ikrázófogaspontyok család
Az ikrázó fogaspontyok érdekes akváriumi halak, noha kevés kivételtől eltekintve, nem valók kezdőknek, s társas tartásra még kevésbé alkalmasak. Életmódjukról általános jellemzést nem adhatunk, mert közéjük békés és ragadozó fajok egyaránt tartoznak. Élő halra specializálódott, kifejezett ragadozóknak nem lehet őket mondani, inkább apró gerinctelen víziállatokkal (makrogerinctelenek) táplálkoznak, mikroragadozók. Sok faj nagyon kedveli a rovarokat és ezek vízben élő lárváit, gyakran azonban kiegészítésül növényi táplálékra is szükségük van. Akváriumban az élő- és szárazeleség váltogatásával általában jól ki lehet jönni, de sok faj egyértelműen az élőeleséget részesíti előnyben.
Tartásuknál figyelembe kell venni, hogy sok faj kedveli a sűrű növényzetű, sok rejtekhelyet kínáló medencéket, s a felszíni életmódú halak szeretik az úszónövényekkel letakart víztükröt. A meglehetősen sötét helyen álló akvárium sok ikrázó fogaspontynak nagyon megfelel, de vannak olyan fajok is, amelyek szeretik, ha néha odasüt a nap, vagy legalábbis a világosabb helyeket előnyben részesítik.
Az ikrázó fogaspontyok a Jordanella floridae kivételével — amely az ivadékgondozásban meglehetősen hanyag — ikráikat szilárd aljzathoz tapasztják, vagy a talajra. Ívás közbeni viselkedésük az ivadékról való gondoskodás igen érdekes példája, később azonban már nem törődnek az ikrákkal. Tenyésztésükhöz egyes esetekben kellő tapasztalatra is ügyességre van szükség.

Néhány az ismertebb nemek közül: 

Aphaniops, Aphanius, Aphyosemion, Aplocheilichthys, Aplocheilus, Chriopeops, Cubanichthys, Cynolebias, Cyprinodon, Epiplatys, Fundulus, Fundulopanchax, Jordanella, Lamprichthys, Leptulocania, Nothobranchius, Pachypanchax, Procatopus, Profundulus, Pseudepiplatys, Pterolebias, Rachovia, Rivulus, Scriptaphyosemion, Valencia;

Rendszertani hovatartozásukat nagyon fontos tisztázni!

A Fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes) rendjén belül az ikrázó fogaspontyok (Cyprinodontidae) egy családot képez, de ezen felül rengeteg más ikrákkal szaporodó fogaspontyfajt ismerünk, melyeket az akvarista szóhasználat - bár enyhén pontatlanul - de ide sorol. Többek között az alábbi családok is ide tartoznak: - Aplocheilidae - Fundulidae - Profundulidae - Rivulidae - Valenciidae. Ezen felül valamennyi, jellemzően elevenszülő fogasponty-család tartalmaz ikrarakó fogaspontyokat, így: - a négyszeműhal-félék (Anablepidae) közül az Oxyzygonectes dovii - a magashegyi fogaspontyok (Goodeidae) közül az Empetrichthyinae alcsalád valamennyi faja - az 'elevenszülő fogaspontyok' (Poecilidae) közül is számos genus, például a Procatopus, Lamprichthys, Aplocheilichthys, stb. szintén ikrázó hal.

Katalógusunkban a félreértések elkerülése érdekében a Cyprinodontiformes-rendet vesszük alapul, a három jellegzetesen elevenszülőnek titulált csoport valóban elevenszülő fajait ismertetjük az Elevenszülő fogaspontyok között, míg katalógusunk Ikrázó fogaspontyok kategóriájában e három csoport ikrázó fajait, és minden más ikrával szaporodó fogaspontyalakú-halat mutatjuk be!