| Megtekintve: 6 620

Aplocheilus panchax – Kék díszcsuka

TUDOMÁNYOS NÉV

Aplocheilus panchax

CSALÁD

Aplocheilidae

MÉRET

5-8 cm

°C

24-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-12 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

kissé agresszív

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

felső szint

ÉLETTARTAM (év)

3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, hengeres testalkatú ikrázó fogasponty. Testalkata teljes mértékben a felszíni életmódhoz alkalmazkodott, erről árulkodik egyenes háta és előreugró, hegyes feje is. Szája szintúgy alkalmas életmódjának megállapítására, ugyanis felső állású, ami a felszínről való táplálkozást teszi lehetővé. Ragadozó életmódú, szájában sok apró, hegyes fogat találunk.

Színezete ezüstszürke, viszont pikkelyei kékesen irizálnak. Ez nagyon szépen látszik a jól tartott halakon, de az oldalukon megcsillanó reggeli fény is csodákra képes, ha szép színezetüket szeretnénk látni. A stresszes, rosszul tartott halak viszont nem ragyognak kék színben, inkább beszürkülnek.

Mellúszója átlátszó, azonban összes többi úszója szépen színezett. Hasúszója sárgás, szélén feltűnő narancs kontúrral. Kékes farok alatti úszója szintén narancs szegélyű. Mind farok alatti, mind farkúszójának alapszínezetében megjelennek a testéhez hasonló színezetű, kékes pöttyök. A farkúszó is az ezüstkék színt ölti, de egy halványkékes-zöldes karimát is felfedezhetünk rajta. A hátúszó hegye halványkék-fehéres, míg alapját egy nagy fekete folt jelenti, ami fehérrel szegélyezett.

Tartása és tenyésztése

Az ikrázó fogaspontyok többségéhez viszonyítva kedveltséget élvez a faj a hazai akvarisztikában, ugyanis a csíkos csuka és a bohóccsuka mellett az egyik leggyakrabban gondozott és forgalmazott díszcsuka. Ehhez hozzájárul mutatós külleme, aránylag kezelhető magatartása és természetesen szokatlan, érdekes alakja, életmódja is. Nem elhanyagolható tényező, hogy könnyen gondozható, nem tartozik a kényes fajok közé.

Ha nem zsúfoljuk túl az akváriumot, már 60 litertől tartható néhány példány ebből az érdekes csukából, de egy vegyes társas vagy egy szép biotóp medence berendezéséhez, melyben a kék díszcsuka is helyet kapna, ajánlatos legalább 90 literes akváriumot választani. Viszonylag jól társítható halról van szó, ha hasonló méretű halakkal kerül egybe, jelentős problémáktól nem kell tartanunk. Fajon belül előfordulhatnak civakodások, különösen a hímek között, ez elsősorban territorialitásból ered. Sose feledkezzünk meg róla, hogy hiába számít relatívan békés halnak, mégiscsak egy ragadozó, éppen ezért apró termetű halak mellé semmiképp sem ajánlatos behelyezni. Alkalmas társítás például a közepes testű márnák (szumátrai díszmárna, bíborfejű díszmárna, stb.), dániók, nagyobb testű razbórák, gurámifélék, illetőleg csíkhalak mellé helyezése, ha biotóp medencében gondolkozunk, egyéb kontinensek fajai közül pedig kijön például a vitorláshallal, közepesebb méretű lazacokkal és elevenszülőkkel (pl.: ferdénúszó lazac, rózsalazac; molli, xifó). Természetesen harcsák is kerülhetnek mellé.

Akváriumának berendezésekor igyekeznünk kell lemodellezni a környezetét. A talaj esetében nem olyan lényeges, azt mindig a növényzethez és talajlakókhoz igazítsuk. Ha ez utóbbiak nem hangsúlyosak akváriumában, és majdnem bármilyen aljzat elképzelhető, a kék díszcsukához a sötét színű bazaltot javasolom, mivel növeli a halak biztonságérzetét, emellett színeit is kiemeli. Ne használjunk olyan szűrőkészüléket, ami nagyon erős vízmozgatásra képes, vagy állítsuk alacsonyabb fokozatúra a vízkiáramoltatását. Törekedjünk nyugodt, lassan mozgó környezetet biztosítani neki, de ez ne menjen az oldott oxigénszint rovására. Természetesen az alapos, erős szűrést, mint a legtöbb más hal, ő is megköveteli, igyekezzünk a víz károsanyag-tartalmát a lehető legalaposabban megszűrni, s a részleges vízcserékről se feledkezzünk meg. Medencéjét telepítsük dúsan növényekkel, szívesen bújik meg a biztonságot jelentő vegetáció alatt. Úszónövényeket is használhatunk, azt különösen kedveli (pl.: hínárfélék, tündérrózsa, stb.). Ágakkal változatos vízi tájat varázsolhatunk, amiért a halak is hálásak lesznek.

Általános trópusi akváriumnak megfelelő értékek az ő tartására is alkalmasak, a 24-26 °C körüli vízhőmérséklet megfelelő. A kémhatás enyhén savastól enyhén lúgosig terjedhet, a semleges is tökéletes. Igyekezzünk lágy vízben gondozni őket, 5-10 Nk között a legszerencsésebb. A halak természetes környezetükben gyakran még gyenge brackvizekben is előfordulnak, hacsak más halak igényeit keresztül nem húzzuk vele, egy kevés sót oldhatunk fel tartóvizükben, ez a betegségek megelőzésében is előnyös hatásokkal bír.

Etetésére a száraz lemezes tápok is alkalmasak lehetnek, de ezektől sose várjunk olyan szép és kicsattanóan egészséges halakat, mintha élő eledelt kapnának. A természetben vízre pottyanó rovarokat, illetve a felszín közelében élő lárvákat fogyaszt (ezek között a szúnyoglárvák a legjelentősebbek). Sok helyütt a szúnyogok elleni harc érdekében telepítették be őket. Akváriumban adjunk nekik rendszeresen élő vagy fagyasztott tápokat, ilyen lehet például a vörös, fehér és fekete szúnyoglárva, a tubifex, artémia vagy grindálféreg. Ha a halakat egészségesen tápláljuk, azt hamar észrevesszük majd vitalitásukon.

Tenyésztése sem komplikált. A szaporodási időszakban naponta-kétnaponta helyeznek el ikrákat, melyek mennyisége több száz is lehet. A halak finom levelű növényekre helyezik az ikrákat, ilyen például a jávai moha, de kalászhalaknál és más fogaspontyoknál bevált ikráztató növényeket, műanyag ikráztató alkalmatosságokat is használhatunk. A halakat lágy, 25-26 °C körüli vízbe tegyük ki, a legimpozánsabb hímet a legnagyobb, leginkább ikrával telt nősténnyel pároztassuk. A növényt, amire leikráztak, lehetőleg minél gyorsabban, még aznap távolítsuk el, és pótoljuk, hogy folyamatos legyen az ívás és ne kelljen félnünk, hogy a már lerakott ikrákat kár éri. Az ikrákat ugyanolyan minőségű vízben keltessük, mint amiben a szülők szaporodnak, legyen nagyon tiszta. Egy nagyon kevés sót is adhatunk hozzá, hogy a gombásodással felvegye a harcot, de ikrakeltetéshez ajánlott gombásodás elleni szerből is csöpögtethetünk kicsit (pl.: Xanthakridin), de azt is érdemes tudni, hogy az ikrázó fogaspontyok jellemzően erős, ellenálló ikrákat raknak. A kelési idő két hétnél tovább nem szokott elhúzódni, s kelés után az ivadékok még szikanyagaikat élik fel. Amint a szikzacskó felszívódott és elkezdenek a lárvák szabadon úszni, el is kezdhetjük etetésüket banán- vagy walterféreggel, frissen kelt artémiával vagy némi száraz eledellel. Rendszeresen frissítsük vizüket és biztosítsunk tágas medencét az ivadékok növekedéséhez. Ügyeljünk a szétnövésre, egyes példányok gyorsabban nőnek társaiknál, és ők könnyedén kárt tehetnek csenevész, fejletlenebb testvéreikben.

Ugrálós, akváriumát fedni kell!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Ázsiai elterjedésű, megtaláljuk Pakisztánban, Indiában és Srí Lanka szigetén, de elterjedt Délkelet-Ázsiában is, többek között előfordul Vietnámban, Kambodzsában, Myanmarban, Bangladeshben, valamint a Maláj-Indonéz szigetvilágban, de már Nepálban is észlelték. Kedveli a lassú mozgású, tiszta vizeket, melyeket dúsan benőtt a vegetáció, és kanyargós gyökerek között búvóhelyeket találhat magának.

Egyéb elnevezések

syn: Esox panchax.

Eng: Blue panchax, Java medaka, Lead-head, Panchax minnow, Silver-head, Spotted medaka.

Egyéb köznevei: Charbeki, Kanpona, Kepala timah, Siburinsak, Simanjo, Bechi, Charbeki, Dhenochune, Pach chok, Pangchax, Techoukka, Trichoke, Blå panchax, Sinisukkulakala, Sinivaanija, Täplämedaka, Gefleckter Reiskärpfling, Gemeiner Hechtling, Javakärpfling, Panchax, Schwarzfleckiger Reiskärpfling, Dindiya, Dendula, Jhingra, Lal, Bekatul, Gatul, Kemprit, Pernet, Wader, Kudabaddu, Saslu, Trey changwa ronoung, Juku ulu tumbera, Kepala timah, Lalat, Mata lalat, Manathakannan, Poochhutti, Pikoo, Tikuli, Chotodah, Borruguddi, Gunjar, Kanakuri, Szczupienczyk niebieski, Jhingra, Nätkilli, Munda kanni, Chukku-chepa, Ilisha, Pla hua ngen, Pla hua ta kua, Cá bac dâu.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Vietnám
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Celebesz
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

http://animal-world.com/encyclo/fresh/Killifish/BluePanchaxKillifish.php

http://www.aquahobby.com/gallery/e_Aplocheilus_panchax.php

http://www.fishbase.org/summary/Aplocheilus-panchax.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2015-06-03

Frissítve:

2015-06-27 08:06

Katalógus ID:

No. 4530


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Ikrázó fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük