| Megtekintve: 4 438

Fundulopanchax gularis – Nigeri fogasponty

TUDOMÁNYOS NÉV

Fundulopanchax gularis

CSALÁD

Nothobranchiidae

MÉRET

9 cm

°C

20-24,5 °C

°pH

6,0-7,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

85 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

0,6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A farkúszó háromlebenyű. A hímek torkukon vörös jelzést viselnek. Hosszúság: hazájában 9 cm, az akváriumban mintegy 7 cm.

Tartása és tenyésztése

A többi fajhoz hasonlóan tartandó, annyi különbséggel, hogy nagyobbra nő! Egyfajos medencének is mindenképpen egy 40-45 literes akváriumot rendezzünk be, a megadott literszámon esetleg társíthatjuk is!

Az egyik legagresszívabb Fundulopanchax, kezdőknek nem is ajánlott. Elég rövid életű faj, 6-7 hónaposan már elvesztik aktivitásukat, a leghosszabb megfigyelt élettartam 9 hónap volt. Tartásukkor a fő problémát az agresszivitás és a bársony-betegségre való hajlam jelenti, így a kifogástalan tisztaság és rendszeres vízcsere elengedhetetlen. Sterba az „Freshwater Fishes” (Édesvízi halak) című könyvében írja, hogy a hímek nagyon kötekedők, területvédők.

Táplálása nem okoz problémát, szereti a szúnyogot és más nappali rovarokat, a szúnyoglárvát, a fagyasztott élelmeket (artemia, szúnyoglárva, Cyclops) de végszükségben a mesterséges tápokat is elfogadja. Az apróra vágott giliszta etetése elősegíti az ikrásodást.

Az általános recept szerint a tenyésztést két-három nőstény per hím aránnyal kísérelhetjük meg egy viszonylag nagyobb tartályban, melynek fenéken elhelyezünk ívatómops-ot, vagy egy réteg tőzeget. A tőzegréteget cseréljük kéthetente, mielőtt körülbelül 6 hétig szárítottuk. Egyes beszámolók szerint az ivadékok 5-9 hét alatt kelnek ki, míg más beszámolók arra utalnak, hogy legalább 8 hétnek kell eltelni (ez az alkalmazott hőmérséklet függvénye). Néhány adatközlő szerint az ívási ciklus akár 100 ikrát is eredményezhet 1 nap alatt. Fry szerint az elúszott ivadékokok 5,8-6 mm hosszúak, színűk barna, és már elúszás után képesek elfogyasztani frissen kikelt artemiát, vagy kis Cyclops rákot, mint indító eledelt. Növekedési ütemük elég gyors, a 2 hetes ivadék 11-13 mm hosszú, a 4 hetes 18-22 mm, az ivarérettséget nagyjából 4-5 (más adatok szerint 7-8) hét alatt érik el.

Konkrét tenyésztési tapasztalatokat Jaroslav Kadlec-tól olvashatunk egy 1998 októberében megjelentett hírlevélben (BKA newsletter No.397), amikor is a tenyésztéshez nagyon lágy vizet alkalmaztak. A víz összetétele szerint desztillált víz, MgSO4 (magnézium-szulfát) tartalommal, keménysége 0,3-0,8 °Nk. Az akvárium űrtartalma 5-8 liter volt 2 cm réteg tőzeggel az alján. Jól kondicionált halakat – 1 hím és 2-3 nőstény helyeztek át az így előkészített tartályba, ahol az ívás megtörtént nagyjából 3-8 óra eltelte alatt. Az ívás után a halakat eltávolították külön akváriumokba és jól táplálás mellett pihentették őket 2-4 napig. Miután 3-4 szaporítási munkameneten túlestek a tőzeget eltávolították, majd újságlapok közt szárítás után az ikrákat eltárolták. Ha a tárolási hőmérséklet 23-25 °C – akkor az ikrákon a lárva szeme a 7.-8. héten fedezhető fel. A magasabb tárolási hőmérsékleten gyorsabb a fejlődés. 19 °C-on az embrionális fejlődés leáll és az ikra megromlik. Nedvesítéshez 10-12 °C-os közepesen kemény vizet lehet használni. Egy másik recept szerint a már lerakott ikrákat tartalmazó tőzeg felett hagyjunk 1-2 cm magas 20-22 °C-os vizet 14-20 napig, miközben a tartályt elsötétítjük. Ezután öntsük az ikrás tőzeget egy finomabb hálóra és finom nyomással szorítsuk ki a vizet a tőzegből, de csak amíg nem kezd erősebben összetömörödni. Az egészet helyezzük egy tálba, és amikor a felső réteg kiszáradt fedjük le, és hagyjuk pihenni újabb 14 napig (más források szerint akár 2 hónapig is) 20 °C-on (inkubáció). Ezután az idő után öntsünk rá esővizet (22°C-osat), minek következtében néhány óra múlva elkezdenek kikelni az ivadékok.

Elterjedési területe - térkép (map)

Fundulopanchax gularis - Nigeri fogasponty elterjedési területe (Map)

Kamerun és a Niger deltavidéke. Meglehetősen ritka, az árapály zónában is.

Egyéb elnevezések

syn:Fundulus gularis Boulenger 1901, Fundulus gularis var. B. Arnold 1908, Fundulus gularis forma typica Arnold 1911, Fundulus gularis „Gelb” KUHNT 1923 (Sárga Fundulus), Fundulopanchax gularis Rachow 1928, Aphyosemion gulare Myers 1933, Aphyosemion gularis Ladewig 1935, Aphyosemion beauforti (nem: Ahl 1924) Klee és Turner 1962, Aphyosemion gulare beauforti Gandert 1969, Aphyosemion (Fundulopanchax) gulare Radda 1970, Aphyosemion faiiax (nem: Ahl 1935) Scheel & Radda 1974

Eng: Gulare.

Egyéb köznevei: Afiosemion zheltyi, Hohtoviiripyrstö, Weißkehl-Prachtkärpfling, Deba-ogoin.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Niger
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

http://www.aka.org/wak/Ref_Library/Fundulopanchax/Fp.gularis.htm http://rybicky.net/atlasryb/halancik_krasnoocasy

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-07-17

Frissítve:

2017-02-01 12:02

Katalógus ID:

No. 4075


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Ikrázó fogaspontyok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük