A kategóriában 21 bejegyzés található

Kategória leírása

A KALÁSZHALAK az Atheriniformes rend tagjai. A trópusi és szubtrópusi vidékeken rajokban élő halak, amelyek partközeli tengerrészeken tartózkodnak, de édesvízbe is bevándoroltak, s ahhoz alkalmazkodtak.
Az édesvízi fajok mind kicsinyek, nyújtott, oldalt lapított testalkatúak. Jellemző rájuk a két külön hátúszó, amely egyébként az egész rendnek is különleges sajátsága. Az első hátúszó 3—8 rugalmas úszósugárból áll. A család számos neme közül néhányat felsorolunk, melyeket gyakrabban tartanak akváriumban: pl. Austromenidia, Bedotia, Telmatherina, Glossolepis, Iriatherina, Chilatherina, Pseudomugil és Melanotaenia.

A CSALÁD JELLEMZŐI:

Kalászhalak
Kalászhalak
A KALÁSZHALAK az Atheriniformes rend tagjai. A trópusi és szubtrópusi vidékeken rajokban élő halak, amelyek partközeli tengerrészeken tartózkodnak, de édesvízbe is bevándoroltak, s ahhoz alkalmazkodtak. Az édesvízi fajok mind kicsinyek, nyújtott, oldalt lapított testalkatúak. Jellemző rájuk a két külön hátúszó, amely egyébként az egész rendnek is különleges sajátsága. Az első hátúszó 3—8 rugalmas úszósugárból áll.

A kalászhalak néhány ismertebb neme:
Austromenidia, Bedotia, Telmatherina, Pseudomugil, Melanotaenia, Glossolepis, Marosatherina, Chilatherina.
A felsorolt nemzetségek, így akváriumi kalászhalaink többsége a Bedotiidae, Telmatherinidae, Pseudomugilidae és Melanotaenidae családokból származik.

Fontos megemlíteni, hogy a kalászhal megnevezés az Atheriniformes rendre vonatkozik, míg szivárványhalnak jellemzően csak a Melanotaenidae család tagjait nevezzük. Így tehát elmondható, hogy minden szivárványhal kalászhal, de nem minden kalászhal szivárványhal. Ezen okból kifolyólag a Bedotiidae, Telmatherinidae, Pseudomugilidae, stb. családok fajainál a szivárványhal megnevezés nem szerencsés. A Melanotaenidae családba tartozó fajok esetében (ide sorolt genusok: Cairnsichthys, Chilatherina, Glossolepis, Iriatherina, Melanotaenia, Pelangia, Rhadinocentrus) a szivárványhal megnevezés a pontos, de a kalászhal természetesen rájuk is használható név. Oldalunk igyekszik ezt a nevezéktant követni!

E csoport fajai közt rengeteg, igen színpompás fajt találunk. Régebben alig ismertük néhány fajukat, azonban az 1980-90-es években megugrott a felfedezések száma, és azóta is egyre több új szivárványhalat írnak le az ichthyológusok!

A kalászhalak többsége nem túlságosan kényes és könnyen tartható. Igaz, hogy elég hosszú medencét kívánnak, vagyis fontos, hogy legyen kiúszóterük. Nem különösebben hőigényesek, de azért magasabb hőmérsékleten jobban érzik magukat. Táplálékul bármilyen megfelelő nagyságú élő- és szárazeleséget elfogadnak.
Tenyésztésük egészében véve hasonlít más szabadon ívó fajokéhoz. Az ívás ideje azonban hosszabb periódusra terjed ki, amikor is naponta néhány ikrát raknak le, tehát a szivárványhalak elnyújtottan ívó halak. Az ikrák egyesével vagy többesével fonálon függenek, s növényeken és más szilárd tárgyakon fennakadnak. Felnevelésük nem nehéz, viszont relative sokára színesednek ki.