| Megtekintve: 2 973

Bedotia geayi – Vörösfarkú kalászhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Bedotia geayi

CSALÁD

Bedotiidae

MÉRET

9-12 cm

°C

20-25 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Megnyúlt testű, karcsú hal. Viszonylag kicsi, hegyes fejjel rendelkezik. Teste ezüstös, illetőleg aranybarna alapszínt mutat. Halunk teste középső tájékán, hosszanti irányban elnyúló fekete sávot visel, s gyakran az alhasi régión is láthatunk ilyen mintázatot.

 

Rendkívül könnyű összetéveszteni a Bedotia madagascariensis-szel!  A fő különbség, hogy a vörösfarkú kalászhal esetében a farkúszón csupán egy fekete folt jelzi a testközépi csík kiterjedését, míg a B. madagascariensis esetében ez tovafut a középső úszósugarak területén. Farkúszójuk mintázata egyébiránt hasonló, e faj esetében is a fekete foltot egy halvány színű terület követi, majd némi fekete és a farkúszó végén piros szín mutatkozik meg. Általában nagyobb kiterjedésű a fekete-piros színek jelenléte a Bedotia geayi faj farkúszóján, mint hasonló küllemű rokonánál. A vörösfarkú kalászhal esetében a második hátúszó és a farok alatti úszó kevésbé erőteljesen pigmentált, inkább csupán a külső szegélye mutat pirosas színt. Fontos faji bélyeg, hogy a vörösfarkú kalászhal alsó állkapcsán piros foltot visel!

Tartása és tenyésztése

A vörösfarkú kalászhal kezdők számára is ajánlható, könnyen tartható faj. Csapatban gondozzuk, legalább 6-8 példányát helyezzük el. Tartásukra egy 120 liter körüli medence már elégséges, de minél nagyobb helyet biztosítunk nekik, annál jobb. Akváriumukat jól kell szűrni, ugyanis élőhelyük folyó vizeiben nem szaporodik fel nagy koncentrációban a bomlástermék. Ez ellen rendszeres, részleges vízcserékkel is tehetünk. Viszonylag oxigénigényes faj, ezt ne feledjük sem tartásuk, sem szállításuk során!

 

Szívós és nem kényes halak, s a legtöbb akvárium nyújtotta feltételek meg is felelnek számukra, de az extremitásokkal szemben nem olyan ellenállóak, mint a madagaszkári kalászhal, ez már csak szűkebb elterjedési területükből is fakad. Inkább hűvösebb vízben tartsuk őket, 23-25 °C például teljesen ideális. Semleges kémhatású, kemény-középkemény vizet igényelnek, így például a legtöbb hazai vezetékes ivóvízben gond nélkül tarthatjuk példányait. Viselkedését tekintve teljesen békés halak, nem bántják társaikat (persze ne a legapróbb nano halak kerüljenek melléjük). Társas akváriumában a legkülönbözőbb fajokkal is képes együtt élni, legyenek azok elevenszülők, nyugodtabb sügérfélék vagy épp dániók, pontylazacok. A növényzetet nem bántja, de mivel szívesen úszik nyílt vízterületeken, ezért túl sűrűre ne szabjuk a vegetációt. Hagyjunk elég szabad úszóteret halaink számára!

 

Táplálására a száraz eledelek is megfelelnek, mivel szívesen elfogadja őket, de ezt egészítsük ki rendszeresen fagyasztott és élő gerinctelenekkel, mint például szúnyoglárva, artémia, cyclops, tubifex vagy más kisebb férgecskék. Természetes élőhelyén is hasonló lárvákkal, rákocskákkal táplálkozik, mikroragadozó. Tenyésztésük előtt kondicionáljuk őket jó fajta tápokkal, lehetőleg élő eledelekkel.

 

Az ivarok e fajnál is aránylag jól megkülönböztethetőek a hímek intenzívebb színezete valamint a nőstények teltebb testalkata alapján. A Bedotia madagascariensis-nél bevált tenyésztési fogások e fajnál is alkalmazhatóak. Egy kb. 50-60 liter térfogatú akváriumba helyezzük ki 5-8 példányát, mely csapatban a nőstények száma haladja meg a hímekét. Hűvösebb, középkemény csapvízzel töltsük fel a medencét. Mivel az ívás elhúzódik (napokon keresztül), szükség lesz halaink etetésére és a medence filtrálására, szellőztetésére! Finom levelű növények közé rakják le ikráikat, ezért telepíthetünk az ívató medencébe jávai mohát, tüskehínárt, de mesterséges ikráztató fonatokat is. A már lerakott ikrákat minden nap távolítsuk el, mielőtt a szülők felfalnák őket. A kishalak körülbelül egy hetes fejlődés után kelnek ki, frissen kelt artémiával indíthatóak. A szétnövésre ügyelnünk kell, már csak az ikrák lerakásának sorrendjéből fakadóan is. Felnevelésük alapvetően nem bonyolult feladat.

 

A természetes populációi sajnos már veszélyeztetettként vannak számon tartva a Vörös Listán. Populációs egyedszáma folyamatosan csökken, ez főleg az erdőirtásnak, a természetes környezet átalakításának és az emberi behatásoknak köszönhető. A madagaszkári kalászhallal ellentétben e faj élőhelyén nem honosodott meg biotópidegen ragadozó, és az emberi felhasználás és befogás is kevésbé számottevő.

 

Akváriumokban gyakran ugyanezen néven fordul elő a Bedotia madagascariensis is, ezzel meglehetősen nagy keveredést okozva, hiszen amúgy is hasonló küllemű a két faj. Mivel hibridizálni is képesek, a korábbi évtizedek pontatlan meghatározása miatt könnyen elképzelhető, hogy az akváriumi állományok már nem tiszta vérvonalúak, hanem hibrid halak is előfordulnak, így szinte lehetetlenné téve pontos beazonosításukat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Bedotia geayi elterjedési területe (Distribution map)
Bedotia geayi elterjedési területe (Distribution map)

Madagaszkár szigetén őshonos, kizárólag a Mananjary folyásvidékéről ismerjük. Főleg kisebb patakok, folyók tiszta vizeiben található meg, erdős területeken.

Egyéb elnevezések

syn: –

Eng: Red-Tail Silverside

Egyéb köznevei: Rotschwanz-ährenfisch, Rotgeschwäntzer ährenfisch, Bedotiya, Revontulikala, Madagaskar-regnbuefisk

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Madagaszkár
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-08-08

Frissítve:

2018-01-29 04:01

Katalógus ID:

No. 7814


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük