| Megtekintve: 4 842

Bedotia madagascariensis – Madagaszkári kalászhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Bedotia madagascariensis

CSALÁD

Bedotiidae

MÉRET

8-10 cm

°C

22-26 °C

°pH

5-7,5 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső - felső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, megnyúlt testű hal, felső állású szájjal. Ezüstös alapszíne sok helyen aranybarnás árnyalatban tündököl. Hangsúlyos a test közepén, hosszanti irányban végighúzódó fekete csík, gyakran egy rövidebb sötét sáv a hasoldalon is megfigyelhető. Igen nehéz megkülönböztetni a Bedotia geayi-tól! Az egyik legfőbb különbség, hogy a madagaszkári kalászhal fekete csíkja ráhúzódik a farkúszóra is, melynek középső sugarai ezáltal fekete színűek lesznek, s a fekete árnyalatot jellemzően a farkúszó egyharmadáig-feléig meg is tartják. Ezzel szemben a B. geayi fajnál a fekete árnyalat nem nyúlik be az úszó területére, hanem egy folt formájában megáll. A madagaszkári kalászhal esetében a farkúszó fekete területét egy kékes-ezüstös szegély követi, mely feketével szegélyezett (közte gyakran előfordul színtelen szakasz is), s végül a farkúszó két csúcsa, legkülső szegélye ölt vörös színt. Ez a nőstények esetében halványkék is lehet. A nőstények többi úszója kevésbé színezett, míg a hímek általában pirossal szegélyezett sárgás hát- és farok alatti úszóval rendelkeznek.

 

Fontos megkülönböztető tényező még a Bedotia madagascariensis és B. geayi között, hogy az utóbbi alsó állkapcsán egy piros foltot visel, illetőleg második hátúszója, valamint farok alatti úszója több sugárból áll. Meg kell említeni, hogy a hímek színezete eléggé variábilis.

Tartása és tenyésztése

Könnyen tartható, kezdők számára is alkalmas kalászhalfaj. Rokonságának többségétől eltérően madagaszkári elterjedésű! Tartására legalább 100-120 literes akváriumot biztosítsunk, minél tágasabb helyre kerülnek, annál jobban érvényesül viselkedésük. Csapathalak, legalább 6-8 példányt szerezzünk be! A természetben gyakran akár 30-40 egyedből álló rajok is előfordulnak.

 

Eléggé széles tűrőképességű faj, a hőmérséklet és a kémhatás változását széles skálán elviseli. Kedveli a kicsit hűvösebb vizet, de gond nélkül átvészel hosszabb-rövidebb ideig tartó melegebb időszakokat is. Egyes lelőhelyein mértek már 4,5-ös pH-t is, de a semleges kémhatás jól beválik hosszan tartó gondozására is (legtöbb élőhelyén 6-7,5 között változik a pH-érték). Ne tartsuk túl lágy vízben, inkább középkemény-kemény vizet igényel. Alaposan szűrt akváriumra van szüksége, ugyanis nem viseli jól a felszaporodott káros anyagokat. Érdemes kétheti rendszerességgel frissítő részleges vízcserét alkalmaznunk. Viszonylag magas oxigénigénnyel rendelkezik!

 

Közepesen növényesített medence megfelel neki, ne legyen túl nagy áramlás benne. Mivel a növényeket nem bántja, egy sűrűbben ültetett akváriumban is tartható lenne, de az elegendő nagyságú kiúszótérre okvetlenül ügyelnünk kell! Békés viselkedésű, nem csipkelődős, így a legtöbb vegyes társas medencébe is alkalmas a faj. Bátran tarthatjuk együtt pontylazacokkal, dániókkal, márnákkal, elevenszülőkkel egyaránt. A madagaszkári kalászhalakkal nagyon szép biotóp akváriumot is berendezhetünk, mivel egyazon lelőhelyen megtalálható a megkapó szépségű Paratilapia polleni sügérfajjal is. Bár e sügér ragadozó, a kifejlett kalászhalakban már nem tesz kárt!

 

Etetése problémamentes, a legtöbb száraz eleséget elfogadja. Egészítsük ki étrendjét szúnyoglárvával, artémiával, tubifexel, ugyanis a természetben jobbára rovarlárvákon és kisebb rákocskákon él. Különösebb növényi jellegű kiegészítést nem igényel, a vegyes összeállítású lemezes eledelek különböző tápanyagtartalma ezt bőven kielégíti.

 

Az ivarok megkülönböztetése nem bonyolult a színezetbeli különbözőségek alapján, illetve a kifejlett nőstények ikrával való teltsége is látszik. Csapatban ívassuk őket, melyben több nőstény példány kapjon helyet. Az ikráztató akváriumot csapvízzel töltsük fel, térfogata legyen legalább 50-60 liter (hiszen a 6-8 kihelyezett halnak még ívató medencében is szüksége van helyre). Ne feledkezzünk meg a szűrésről, szellőztetésről itt sem! Finom szálú növényekre ikráznak, e célból helyezhetünk be például jávai mohát, de kifejezetten a szivárványhalfélék számára készült mű ikráztató csomók, fonatok is beszerezhetőek. Az ívás több napig is elhúzódik, érdemes rendszeresen ellenőrizni az ikrákat, és kivenni őket a tenyészhalaktól (valamint utóbbiak táplálása is célravezető), ugyanis fogyaszthatnak ikráikból. A kelési idő körülbelül egy hétig tart, frissen kelt artémiával indíthatóak. A kikelő ivadékok az első 1-2 napban szabálytalanul úsznak, mindaddig, míg úszóhólyagjukat meg nem tudják tölteni a vérből kiválasztott gázzal.

 

A természetben sajnos már veszélyeztetett a faj! Ebben közrejátszik a helybeli lakosok halászati tevékenysége, mivel viszonylag kis termete ellenére étkezési célokra hasznosítják, valamint a ’70-es években betelepített Channa maculata kígyófejű halak pusztítása is. A madagaszkári kalászhalaknak nagyon kevés természetes ellenségük van a vizekben, viszont a kígyófejű halak elég termetesek ahhoz, hogy könnyűszerrel elfogyasszák őket, így tizedelve állományaikat. A természet károsítása, élőhelyeinek pusztítása szintén komoly veszélyforrás állományaira nézve!

 

Az 1900-as évek közepén került Európába először, akkor ezt a fajt is Bedotia geayi néven árusították, nem kis keveredést okozva az amúgy is csak nehezen megkülönböztethető halak között. Mivel a Bedotia fajok képesek hibridizálni, elképzelhető, hogy a jelenlegi akváriumi állományok jelentős része már nem tiszta vérvonalú egyik fajra nézve sem!

Elterjedési területe - térkép (map)

Bedotia madagascariensis elterjedési területe (Distribution map)
Bedotia madagascariensis elterjedési területe (Distribution map)

Kizárólag Madagaszkár szigetén őshonos, főleg a Pangalana folyásrendszerében találkozhatunk vele. Az Ivoloina folyó alsó szakaszán is előfordul. Alföldi területek tiszta vizű, nem túl gyorsan áramló folyásaiban honos, de megtalálták már savas kémhatású, fekete vizekben is. Élőhelye erdő borította területeken található.

Egyéb elnevezések

Syn:  –

Eng: Madagascar Rainbowfish, Madagascan Rainbowfish,  Zona.

Egyéb köznevei: Madagaskar-ährenfisch

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Kelet-Afrika
Madagaszkár
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-01-30 10:01

Katalógus ID:

No. 4272


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük