| Megtekintve: 7 051

Glossolepis incisus – Lazacvörös szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Glossolepis incisus

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

15 cm

°C

23-29 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

15-25 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

sebezhető

Külalak és jellegzetességek leírása

A kalászhal csoportnévhez méltóan testalkata is egy gabonaszemre emlékeztet. Ívelt, magas háttal rendelkezik, ehhez viszonylag nagy, mély has társul. Fejük kiugróan hegyes, kicsi, fejtetője lapos. Akárcsak rokonságának többi tagja, ő is két hátúszóval rendelkezik, melyek közül a második a hosszabb. Színezete egyöntetűen vörös, mellúszóit leszámítva valamennyi úszója egyaránt. Az ivarok megkülönböztetése rendkívül egyszerű a dikromatizmusnak köszönhetően, hiszen a nőstények ezüstszínűek maradnak (esetleg rendkívül halvány pirosas árnyalat látszhat néhány pikkelyükön).  A hím példányok is csak sokára színesednek ki, addig a nőstények ezüstös színét mutatják.

 

Megtévesztésig hasonlít a Glossolepis pseudoincisus-ra, mely szintén egyöntetűen bíborvörös tagja a nemzetségnek. Megkülönböztetésükre szolgál, hogy a G. pseudoincisus általában erősebb, élénkebb piros színű, kifejletten több centiméterrel is kisebb marad. Emellett pikkelyeik is kisebbek, elrendeződésük kis mértékben eltér. Egy fokkal biztosabb lehetőséget ad a nőstény egyedek színezetének megvizsgálása e fajnál, mivel azok nem egyöntetűen ezüstösek, hanem – bár halványan – sárga és piros cikk-cakk mintájú csíkokat is felfedezhetünk rajtuk.

Tartása és tenyésztése

Viszonylag könnyen tartható szivárványhal-faj, így ha még nincs kellő tapasztalatunk e család fajaival, akkor a lazacvörös szivárványhal az egyik legalkalmasabb az elsők közé. Rajhal, legalább 6-8 példányát tartsuk együtt. Mindenképp szükségünk lesz egy tágas medencére, ugyanis mozgékony, aktív halak. Ha belegondolunk, hogy egy 8 példányból álló, közel 15 cm-es egyedeket számláló kalászhalcsapat mekkora mozgásteret igényel, bizony könnyen belátható, hogy egy 220-250 literes medence legalább szükségeltetik. Ha több, különböző szivárványhal-csapatot is szeretnénk tartani, bátran válasszunk akár még nagyobb akváriumot is!

 

A savas vizet nem kedveli, igyekezzünk semleges közelében tartani a víz kémhatását (a természetben is inkább kisebb ingadozások jellemzőek, 6-os pH alá ne menjünk). Kemény vízben tartandó hal, éppen ezért a legtöbb vezetékes ivóvíz tökéletes számára, legfeljebb a klórtalanításról kell gondoskodni, egyéb előkezelést nem igényel. Pontosan keményvíz-igénye és robosztus termete teszi lehetővé, hogy akár afrikai sügérek társhala is legyen. Bár ez közel s távol sem biotóp tartásmód, s sokan ódzkodnak is ettől, de emellett ez egy különleges társítási lehetőség et kínál (életmódjukban némileg amúgy is emlékeztetnek a Tanganyika-tavi lazacsügérekre). Békés természete egyébként lehetővé teszi a vegyes társas medencékben való elhelyezését is, arra azonban ügyeljünk, hogy ne kerüljenek olyan nyugalmat igénylő, lassú halak mellé, melyeket zavarhat a szivárványhalak aktív, csapatos mozgása. Ha biotóp akváriumot kívánunk berendezni, akkor a szintén a Sentani-tóban endemikus Chilatherina sentaniensis nevű szivárványhal kitűnő társa lehet. Medencéjét nyugodtan növényesítsük, egyrészt mivel nem bántja őket, másrészt pedig lelőhelyén is elsősorban az ágakkal, gyökerekkel és vízi vegetációval dúsabban benőtt, partközeli vizeket keresi. Erős filtrálást kíván akváriuma, 2-3 hetente cseréljük részlegesen akváriumuk vizét, megelőzendő a nitrát, nitrit és más bomlástermékek túlzott felszaporodását.

 

A legtöbb eleséget mohón fogyasztja, jó minőségű lemezes eleségekkel táplálható. Adjunk nekik rendszeresen szúnyoglárvát, artémiát, grindált, röpképtelen muslicákat is, melyeket előszeretettel vadásznak le. A sikeres szaporodás fontos előfeltétele a jó minőségű táplálás!

 

Az ivarok könnyen megkülönböztethetőek a markáns ivari dikromatizmus alapján. Érdemes kis csoportban ívatni: 1 hímre 4-5 nőstény példányt számítva. Ennyi halnak legalább 50-60 liter vízre van szüksége! Mivel nem egyszerre rakják le ikráikat, hanem napokon keresztül zajlik az ívás, ezért gondoskodni kell a szűrésről, levegőztetésről, sőt, az akvárium fűtéséről is, érdemes kb. 27-28 C-ra melegíteni a vizet. Mindig a legélénkebb színű hímet válasszuk ikráztatáshoz! Ha gondozásukhoz nem is, tenyésztésükhöz sózzuk meg a vizet, literenként kb. 1,5 gramm konyhasót oldhatunk az akváriumba. Használjunk ikráztató rácsot, ami megvédi a több száz ikrát a szülők falánkságától. Kb. egy hétig tart a kelési idő, legkésőbb ilyenkor el kell távolítani a kifejlett halakat. A sós víz, azon kívül, hogy stimulálja a tenyészállatokat, segít a gombásodás elleni küzdelemben is. Az ivadékok frissen kelt sórákkal indíthatóak. A kishalak érzékenyebben reagálnak a savanyú vízre, mint a szülők. Lassan fejlődnek, a hímek több, mint fél éves korban (gyakran 6-7 hónaposan) kezdenek csak el színesedni!

 

Lelőhelyén sajnos már sérülékeny besorolást kapott az IUCN-től. Ez többek között a tó környékén növekvő emberi jelenlétnek, és az ebből fakadó vízszennyezésnek köszönhető. Emellett számottevő szerepet játszanak még a betelepített biotópidegen halak is, mint például a tilápia, békaharcsa vagy a ponty.
Európába 1973-ban jutott el először, mely társai mellett köszönhető A. Wernernek is, akiről az Iriatherina werneri-t (ostoros szivárványhal), e csodás kistermetű szivárványhalat is elnevezték.

 

A lazacvörös szivárványhal 2014-ben az Év díszhala választás nyertese volt, a faj jellemzőiről, gondozásáról bővebben olvashatnak az alábbi, a programban megjelent 4 cikkben.

[I. Rendszertan, faji hovatartozás, kinézet]

[II. Élőhely, biotópitás, társítási lehetőségek]

[III. Tartás, gondozás]

[IV. Tenyésztés, természetvédelmi helyzet]

Elterjedési területe - térkép (map)

Glossolepis incisus - Lazacvörös szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Glossolepis incisus - Lazacvörös szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Kizárólag Pápua Új – Guinea szigetén honos, a Sentani-tó endemikus hala (a Sentani-tóba torkolló folyókban még előfordulhat). A tiszta vizű tó kb. 30 km hosszú és 2-5 km széles a különböző szakaszokon.

Egyéb elnevezések

syn:-.

Eng: Red rainbow, Salmon-red Rainbow Fish, Red rainbow.

Egyéb köznevei: Lachsroter Regenbogenfisch, Kammschuppen – Regenbogenfisch, Harisoomuskala, Punane harisoomuskala, Purppurasateenkaarikala.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-08-28 06:08

Katalógus ID:

No. 4277


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük