| Megtekintve: 3 740

Glossolepis multisquamata – Díszes magashátú szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Glossolepis multisquamata

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

10-12 cm

°C

25-29 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

10-25 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

békés csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Jellemzően búzakalász alakú, kicsi fejű tipikusan magas hátú szivárványhalfaj. Hátúszója kettős, osztott. Aranyos-sárgás alapszínezetű, de az ivarérett hímek gyönyörű vörös színűekké válnak, némely kékes sáv látszódhat oldalán. Az ibolyás-vörösessé váló alapszínt számos cikk-cakk vonal, mintázott szegélyű pikkely töri meg, ezzel rendkívül változatos küllemet biztosítva a halaknak. Irizáló színei a fénytörés hatására is változhatnak. Szemük pirosas árnyalatú. Különböző korban másabb-másabb minták látszanak rajta.

Tartása és tenyésztése

Akár társas akváriumba is megfelelő csapathal, a hazai vezetékes vízben remekül tartható, hiszen élőhelyén is keményebb vízben él. Bár ennél a fajnál nem jellemző, rokon fajait gyakran afrikai sügérekkel is társítják! Nem szabad lágy vízben tartani. Társas medencékbe is alkalmas, de arra ügyeljünk, hogy csoportban (5-6 példány) tartsuk. Vegyes ivarú csapatokban szemtanúi lehetünk a hímek pompás násztáncának és erőfitogtatásának is. Békés a legtöbb társhalával, díszmárnák, gurámik, lazacok és talajlakók szép közössége kerülhet mellé, de persze ha csak más kalászhalakkal rakjuk egybe, akkor gyönyörű új-guineai medence díszeleghet szobánkban. Valiznériákat ültethetünk szegélynövényzet gyanánt, de hagyjunk kellő kiúszóteret halainknak. A természetben is elsősorban olyan helyeken fordul elő, ahol menedéket talál a növények közt, de a kellő szabad tér is biztosított számára. Kedveli a különböző úszónövényeket, a vadonban is gyakran ezek között, a felszín közelében fordul elő. Az akváriumot természethűen dekorálhatjuk ágakkal, gyökerekkel.

 

Kristálytiszta és bomlástermékektől mentes vizet igényel, amit egy külső szűrővel biztosíthatunk. Oxigénnel is dúsíthatjuk így a vizet, ami fontos számukra, de porlasztással is fokozhatjuk a létfontosságú gáz oldott formájának jelenlétét vizükben. Szállításnál külön ügyeljünk arra, hogy levegőjük el ne fogyjon, oxigénnel csomagoljunk, kerüljük a kis szállító zacskókat és próbáljunk meg mihamarább hazaérni velük. Kedveli a melegebb vizet és a sok fényt! Kezdők számára is kiválóan alkalmas, mivel elég toleráns a víz értékeinek (persze nem extrém) változásával szemben, sok más szivárványhalhoz képest is strapabíróbb.

 

Etethetjük őket jó minőségű száraz tápokkal, de ha pompás színeit látni szeretnénk, akkor érdemes étrendjét különbözőbbnél különbözőbb táplálékokkal kiegészíteni, mint például szúnyoglárvák, grindál, cyclops, artemia, daphnia, tubifex, stb. Fagyasztott tápok tömkelege beszerezhető idehaza a forgalomban, de grindálférget például nagyon könnyen tenyészthetünk otthon is. Az élő táplálékok fokozzák halaink lenyűgöző színeit és szaporodási kedvüket is.

 

Aránylag könnyen tenyészthetjük, relatíve nagy ívatómedencét igényelnek, ahová csoportosan (2 hím 4 nőstény például) tehetjük ki őket. Ikrarácsot is alkalmazhatunk, de jávai mohát és szálas hínárokat is tegyünk be, szívesen rakják ikráikat ezek közé. A legszebb hímeket a legkerekebb nőstényekkel párosítsuk és ívás előtt jó minőségű tápokkal etessük. A szülőket ívás után tegyük vissza tartómedencéjükbe. Mivel az ikrarakás elhúzódik, ezért érdemes a lerakott ikrákat naponta elvenni, valamint a medencét szűrni. A tenyészhalak mérsékelt etetése segít csökkenteni ikrarabló viselkedésüket. Az ikrák hőmérséklettől függően kb. 6-7 nap alatt kelhetnek ki, majd nemsokára rá elúsznak. Rotatóriával, cyclopsszal, artemiával indíthatjuk őket. A rendszeres vízcserékre ügyeljünk, ne halmozódjon fel sok üledék a medencében (csigákat is berakhatunk a kishalakhoz, hogy elősegítsék a táplálék maradékának eltüntetését). Tágas medencében pár hónap alatt kiadható méretűre megnőnek!

 

Bár az idők folyamán többször is begyűjtötték e halakat jónéhány élőhelyről, Heiko Bleher és munkatársainak kutatásai az elmúlt évtizedek során tisztázták, hogy az igazi G. multisquamata a Mamberano – folyóból és a hozzá köthető vizekből származik, míg például a Sepik – Ramu rendszerből származó példányok a Glossolepis kabia fajhoz kerültek besorolásra. Először 1979-ben került akváriumokba e fajból, de igazán csak a ’90-es – 2000-res években kezdett elterjedni medencéinkben.  Lelőhelyeinek közel 20%-a védett területen fekszik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Glossolepis multisquamata - Díszes magashátú szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Glossolepis multisquamata - Díszes magashátú szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Pápua Új – Guineán fordul elő, legfőképp a Mamberamo – folyórendszerben. Ezen kívül más kisebb patakok, lagúnák és tavak is otthont adnak neki, jobbára a dúsabb vegetációjú helyeket keresi.

Egyéb elnevezések

syn: Melanotaenia multisquamata, Glossolepis multisquamatus.

Eng: Rosy rainbowfish, Sepik rainbowfish.

Egyéb köznevei: Rusosateenkaarikala, Sepik-Regenbogenfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-12-19

Frissítve:

2018-08-28 06:08

Katalógus ID:

No. 4510


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük