| Megtekintve: 10 083

Iriatherina werneri – Ostoros szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Iriatherina werneri

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

3-4 cm

°C

23-29 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A hal legfeltűnőbb jellegzetessége rendkívül megnyúlt úszói. Az első, lekerekített csúcsú hátúszó magas, elöl ül, a második sugarai fonalszerűen megnyúltak és füstös árnyalatú. A hasúszó szintén füstszínű és fonalszerű; a farok alatti úszónak fekete nyúlványai vannak. A líra alakú farokúszó csúcsai is megnyúltak. A kifejlett példányok aranyló barnásezüst alapszínűek, a hátgerinc mentén kékes fénnyel. Hasoldalukon finom, vörösesbarna vonal húzódik. A hátúszó és farkúszó pirosas árnyalatú. Az egymással rivalizáló, imponáló, illetőleg násztáncot járó hímek aranyos-vöröses színeket mutatnak!

 

Tartása és tenyésztése

Kisebb akváriummal rendelkező akvaristák számára ideális választás. Igen nyugodt halak, az egyik legbékésebb faj valamennyi közül. Bármilyen nano hal mellé berakhatjuk őket, nem zavarja még a legkisebb törperazbórákat sem! Mindenféleképpen csapatban tartsuk, ami legalább 6-8 példányt jelent. Csoportos gondozás esetén gyakran fogjuk látni, amint a halak együtt játszanak, kergetőznek, illetve a hímek is rendszeresen felvillantják megnyúlt, fonalas úszóikat és szemkápráztató színeiket.

 

Nem feltétlenül kezdőknek való hal, s bár nem tartozik a nehezen tartható fajok közé, némi gyakorlat nem árt, ha e faj gondozásába vágjuk fejszénket, rokonaihoz képest valamivel kényesebb. Beállt vizű medencébe kerüljenek, melynek károsanyag-tartalma minimális. Jó biológiai lebontással rendelkező szűrést válasszunk, de ne keltsünk nagy áramlást. Ezek a karcsú, törékeny halak lassú, gyakran álló vizekből származnak, így megerőltető számukra, ha állandó áramlásnak vannak kitéve. Kéthetente cseréljük a tartóvíz egy részét! Oxigénigényesek, érdemes külön porlasztót beszereznünk. Kedvelik a melegebb, középkemény vizet, ami semleges körüli kémhatással bír (enyhén savas vizet még jól viselik).

 

Általában kristálytiszta vizekben fordulnak elő, ahol sűrű a növényzet. Az akváriumban is mindenképp dúsan ültessünk növényeket, melyek kiváló rejtekhelyeket biztosítanak halaink számára. Helyezzünk be gallyakat, ágakat (a csavartfűz erre a célra például remek választás), és alkalmasint használjunk úszónövényeket is. Társításánál csak olyan fajok jöhetnek szóba, amik nem tesznek kárt félénk halainkban. Kerüljük a hirtelen vagy szélsőséges vízminőség-változásokat.

 

A vadonban apró, gyakran egysejtű planktonikus szervezetekkel táplálkozik, úgy mint algák, zooplankton, apróbb férgek és rákocskák. Ezt akváriumban is megvalósíthatjuk artémia, banán- és kisebb grindálférgek, cyclops, daphnia segítségével. Elfogadja a jó minőségű (és kicsi szemcseméretű) műeleségeket is.

 

Szaporításukkal már jónéhány tenyésztő sikerrel járt, de nem a legegyszerűbb. Hagyhatjuk ugyan a csapatunkat egy dúsan növényesített (és úszónövényekkel ellátott) akváriumban folyamatosan szaporodni, de ez kevésbé produktív metódus, minden ívásból vélhetően néhány ivadék éli csak túl. Bevált módszer, amikor a legszebb hímet 3-4 jobban kikerekedett nősténnyel különválasztjuk. Helyezzünk az akváriumba finom szálú vízinövényeket vagy mesterséges ikráztató közeget (pl. fonatok, speciális műanyag eszközök), illetve úszónövényeket. Mivel elnyújtott ívású faj, nála is szükség lesz szűrésre. A hőmérsékletet állítsuk magasra, 27-28 °C környékére. Általában nappal ívnak, rendszeresen ellenőrizzük, hogy raktak-e ikrákat, s ha igen, távolítsuk el azokat, mivel a szülők ikrafalók. Ha befejezték az ívást, visszakerülhetnek a tartómedencébe.

 

Az ivadékok nagyon aprók, így kikelés után papucsállatka, infuzória méretű táplálékkal indíthatjuk őket, míg képesek lesznek nagyobb eleséget is magukhoz venni. Általában a felsőbb régiókban tartózkodnak, számukra is jó lehetőség, ha úszónövényeket helyezünk el. Figyeljünk a szétnövésre, és a vízminőségre is, annak romlása ugyanis gyors és drasztikus mértékű pusztuláshoz vezethet. Ne hagyjunk sok felgyűlt táplálékot, és sűrű, kismértékű frissítő vízcserékkel gondoskodjunk a tartóközeg jó minőségéről. Eleinte lassú a növekedésük, élő eleséggel, tágas hellyel és sűrű vízcserével tudjuk gyorsítani.

 

Az utóbbi években egészen kedveltté vált az akvaristák körében – köszönhetően elsősorban a nano akváriumok és az akvakertészet térhódításának, ugyanis mindkét ágazat szívesen gondozza e tüneményes fajt. A kereskedésekben kapható példányok döntő többsége tenyésztett, vadonfogott példányok szinte egyáltalán nem kaphatóak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Iriatherina werneri - Ostoros szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Iriatherina werneri - Ostoros szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Pápua Új-Guinea nyugati részén (Irian Jaya), illetve déli területein fordul elő, emellett Ausztrália északi – északnyugati régiójában, legfőképp Queenslandben fordul elő. Lassan mozgó és tiszta vizű folyók, lagúnák, mocsarak lakói, ahol sűrű a vízinövényzet.

Egyéb elnevezések

Vitorlás kalászhal

syn:.

Eng: Threadfin rainbowfish.

Egyéb köznevei: Werneri, Filigran-Regenbogenfisch, Werners Regnbuefisk, Werners stralefisk, Viirikirjokala, Viirisädekala

.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Queensland
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • http://rainbowfish.angfaqld.org.au/Werneri.htm
  • http://www.seriouslyfish.com/species/iriatherina-werneri/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-01-30 10:01

Katalógus ID:

No. 4280


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük