| Megtekintve: 4 149

Melanotaenia fluviatilis – Folyami szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia fluviatilis

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

8-10 cm

°C

20-26 °C

°pH

6,5-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ezüstös ibolyaszínű hal teste sárga és kék árnyalatokat is tartalmaz. Keskeny, vízszintes csíkjai a pikkelyek sötétebb sarkai miatt alakulnak ki. Hasoldala ezüstös. Hát-, farok alatti és farokúszója vörösbarna csíkos, a többin vörösbarna foltok lehetnek. A hátúszó két részből áll. A hát- és hasoldali úszók szegélye jellemzően fekete.

Tartása és tenyésztése

A hazai akvarisztikában kevésbé elterjedt a faj, pedig kiváló akváriumi hal, gondozása kezdők számára sem bonyolult feladat. Mivel legfeljebb 10, de általában inkább csak 8 cm körüli hosszt ér el, egy kisebb csapat számára már 100-120 liter elégséges. Mint rokonai, a folyami szivárványhal is csapatos, ezért legalább 6 egyedét helyezzük egy akváriumba. A medencét úgy rendezzük be, hogy legyenek vízinövényekkel sűrűbben ellátott régiók, ahol halaink búvóhelyet találnak maguknak, de kellő kiúszótér is. A kalászhalakhoz remekül illik egy olyan berendezés, melyben nagyobb növényeket (pl.: valiznéria, lándzsás vízipáfrány, fodroslevelű vízikehely) ültetünk a háttérbe, illetve a szegélyekre, ezáltal a frontrégiót szabadon hagyva.

 

Az átlag vezetékes ivóvíz kémiai minősége megfelel tartására, s minthogy rendkívül békés halak, társításuk sem okoz különösebb nehézséget. Jól szűrt, tiszta vizet igényelnek, lelőhelyükön is kristálytiszta patakok lakói. Oxigénigényük magas, és jó ugrók! Nem kíván túl meleg vizet, fűtetlen szobai medencében is tartható, 22-25 C tökéletes számára. Az egyik legdélebbi elterjedésű szivárványhalfaj, s egyúttal az egyike a leghűvösebb vizekben is megtalálható kalászhalaknak. Lelőhelyének számos pontján a téli hőmérséklet 10-15 C magasságában van, rövid intervallumokra akár ez alá is eshet, bár olyankor a halak már nagyon fogékonyakká válnak egyes megbetegedésekre. Ha fűtetlen akváriumban némi évszakos váltakozást tudunk számukra biztosítani, azzal még természet hűbb körülmények közt tarthatjuk őket. A legtöbb lemezes tápot elfogadják, akárcsak a különféle rovarokat, lárvákat, férgeket, melyeket érdemes néha belecsempészni menüjükbe, mert elősegíti pompás színeik kifejlődését. Több, különböző árnyalatú variánsa is ismert, s mivel sokféle színű, irizáló pikkellyel rendelkezik, ezért küllemének pontos leírása sem könnyű.

 

Ívás előtt etessük bőségesen halainkat, és kicsit emeljük magasabbra a hőmérsékletet (25-27 C). Tartásukhoz is ajánlott semleges (esetleg enyhén lúgos), középkemény vízben ikráztathatóak. Mint rokonaik, ők is elnyújtottan ívnak, akár egy héten keresztül. Az ikráztatásra szánt akváriumba a legszebb pár kerüljön ki, s helyezzünk ikráztató rácsot vagy valamilyen finom levelű növényt, perlonvattát az akváriumba. Ezt rendszeresen ellenőrizzük, s a már lerakott ikrákat távolítsuk el. Szükség lehet a tenyészakvárium szűrésére, levegőztetésére. Az ivadékok kelési ideje nagyjából egy hét körül határozható meg, de ez erősen hőmérsékletfüggő: 28 C környékén 4-5 nap alatt kikelnek, míg 20 C-on akár két hétig is tarthat, bár ilyen alacsonyabb hőmérsékleten meglehetősen rossz a kelési arány. A természetben október és január között ívnak, ami Ausztráliában a melegebb időszakot jelenti. 20 C alatt nem szaporodnak. A kelés utáni elúszási idő 3-5 nap, ezalatt az ivadékok szikzacskójukból táplálkoznak, majd a víz felszínének közelében mozognak. Frissen kelt artémiával indíthatóak. Magasabb hőmérsékleten egész jó ütemben nevelhetőek.

 

A fajt már az 1870-es években begyűjtötték, s sokáig úgy gondolták, hogy a hasonló Melanotaenia duboulayi-val egyazon fajba tartozik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Melanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Kelet- és Dél – Ausztráliában találkozhatunk velük, többek között Queensland, Victoria, Új-Dél Wales és Dél-Ausztrália területén. Egyik legfőbb előfordulási helye a Murray – Darling folyórendszer. Lassabban mozgó folyók, patakok, illetve tavak lakója, ahol sűrű a növényzet és kristálytiszta a víz.

Egyéb elnevezések

syn: Aristeus fluviatilis, Melanotaenia neglecta, Melanotaenia splendida fluviatilis.

Eng: Australian Rainbowfish, Western Rainbowfish, Murray River Rainbowfish, Crimson-spotted jewelfish, Crimson-spotted rainbowfish, Murray river sunfish, Murray-Darling sunfish, Pink-ear, Pink-eared rainbowfish, Rainbow-fish.

Egyéb köznevei: Australsk regnbuefisk, Jokisateenkaarikala, Australischer Perlmutterregenbogenfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Queensland
Kelet-Ausztrália
Dél-Ausztrália
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Adrian R. Tappin: Rainbowfishes

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-01-29 04:01

Katalógus ID:

No. 4287


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük