| Megtekintve: 4 868

Melanotaenia herbertaxelrodi – Axelrod-szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia herbertaxelrodi

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

10 cm

°C

22-26 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

160 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső - felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Rokonaihoz hasonlóan közepesen nyújtott, gabonaszemet formázó testű hal, viszonylag magas háttal. Feje kicsi, előreugró. Alapszínét az egész testét borító zöldes-aranysárga pikkelyek adják. Teste közepén egy viszonylag vaskos mélykék sáv húzódik. A sáv jellemzően, terjedelmének nagyobbik részén egy pikkelysort érint (ez egyedenként némileg változhat), ezt azért fontos kiemelni, mert a Melanotaenia trifasciata (ékszerkalászhal) faj egyes változatai meglehetősen emlékeztetnek az Axelrod – szivárványhalra, de a M. trifasciaták esetében a hosszanti kék sáv jellemzően több, akár 2-3 pikkelysorra is kiterjed, vagy halvány kékes csíkok még futnak mellette. Bár az ékszerkalászhal rengeteg színváltozattal rendelkezik, több is nagyban hasonlít a M. herbertaxelrodira.

 

Fontos megkülönböztetési bélyeg továbbá, hogy a M. herbertaxelrodi farkúszója narancssárga, hát- és farok alatti úszói pedig jellemzően a test zöldessárga színét mutatják, esetleg enyhén erősebb narancsos színűek. Ezzel szemben az ékszerkalászhal vonatkozó változatainál a hát- és farok alatti úszók is erős narancsos, gyakran pirosas színűek! A nőstény Axelrod – szivárványhalak ezüstös alapszínűek, a hosszanti sáv rajtuk is feltűnik, illetve úszóik enyhébben pigmentáltak.

Tartása és tenyésztése

Egyik legszebb színeket öltő szivárványhalunk, az ehhez párosuló könnyű tartásmódja ideálissá teszi számos szobai akvárium számára. Mindenképpen csapatban tartsuk, ami legalább 6-8 példányt jelent. Egy ekkora állomány gondozására 160-180 literes medence már javasolt. Vizüket szűrjük alaposan, származási helyéből adódóan a kristálytiszta és bomlástermékektől mentes vizet kedveli, de nem különösebben kényes hal. Ugrálós lehet, ezért akváriumát takarni kell. Magas az oxigénigénye, erre tartásakor, de különösen szállítása során ügyeljünk! Elfogadja a legtöbb száraz eleséget, érdemes magas karotinoid tartalommal bíró színtápokkal is megkínálni, hogy lenyűgöző színeit megőrizhesse. Kedveli a rovarlárvákat, férgeket, apróbb rákocskákat, így az ezek nyújtotta kiegészítő táplálék lehetőségét ne vessük el, különösen kedvelik a vörös szúnyoglárvát, artémiát.

 

Jól társítható halak, békések, a legtöbb hasonló igényű fajjal társas akváriumban is nagyon jól kijönnek. Remek összeállításokat alkothatunk különböző szivárványhal-fajokkal történő társításával. Aktív, mozgékony halak, melyek előszeretettel úsznak az akvárium előterében. A háttérbe érdemes magasabb vízinövényekből egyfajta szegélynövényzetet ültetni, ami biztonságos búvóhelyet ad halainknak. Ágakkal dekorálhatunk, a sötét talaj pedig kiemeli pompás színeiket. A savas vizet nem viselik jól, és lehetőleg lágy vízbe se kerüljenek; a semleges – enyhén lúgos kémhatású, középkemény víz ideális nekik. Csapvízben kiválóan tartható!

 

A hímek termetesebbek és jóval színesebbek is a nőstényeknél, így megkülönböztetésük nem nehéz feladat. Szaporításuk nagyban hasonlít a többi rokon fajéhoz, nem kifejezetten bonyolult. Egy betelt nőstényt válasszunk ki szép színeket produkáló hím társa mellé, és helyezzük őket egy kb. 7,5-ös pH-jú, 10-15 nk-s vízbe. A tenyésztéshez érdemes 25-26 C körüli hőmérsékletet alkalmazni, de tartására akár a fűtetlen szobai medence is megfelelhet, hiszen hegyvidéki területről származó halról van szó. Elnyújtottan ívnak, a tenyészmedencét is szűrni, levegőztetni kell. Béleljük ki a medence alját perlonvattával, jávai mohával vagy helyezzünk be mesterséges ikráztató csomót (ezt kalászhalféléknél gyakran használjuk). A biztonság kedvéért ikrarácsot is betehetünk, mivel fogyaszthatnak ikráikból. Naponta ellenőrizzük, és vegyük el a már lerakott ikrákat. A szülők akár egy héten át is ívhatnak. A kishalak 1-1,5 hét alatt kelnek ki, további pár nap kell elúszásukig, mely után frissen kelt artémia naupliákkal indíthatóak. A szétnövésre és a friss, jó minőségű vízre ügyeljünk. Aránylag lassan fejlődnek, hónapokig tart, mire elérik kifejlett színeiket.

 

Gerald Allen és Brian Parkinson 1980 szeptemberében gyűjtötte be e fajt, s ezután nem sokkal már az akvarisztikában is megjelentek. A híres, 2017-ben elhunyt Herbert R. Axelrod után került elnevezésre. Sajnos az IUCN még nem tudta kellő alapossággal felmérni természetes populációit, ezért egyelőre adathiányosnak tekintett természetvédelmi státusza, de számos kutató vélekedik úgy, hogy a faj valójában már veszélyeztetett. Ebben közrejátszik a túlhalászat is, illetve az, hogy elterjedési területe szűk, kevés kis populációt leszámítva szinte csak a Tebera – tóra korlátozódik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia herbertaxelrodi - Axelrod-szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Melanotaenia herbertaxelrodi - Axelrod-szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Pápua Új-Guineáról származik, a Tebera–tó endemikus faja. Megtaláljuk ezen kívül még a Tebera–tóval összeköttetésben álló patakokban, kisebb folyókban és kapcsolódó tavakban is. Élőhelye esőerdővel borított hegyvidéki területen található, ahol a víz oxigéndús és vízinövényekben gazdag.

Egyéb elnevezések

Tebera-tavi szivárványhal

syn:.

Eng: Lake Tebera Rainbowfish, Yellow Rainbowfish.

Egyéb köznevei: Gylden regnbuefisk, Kultasateenkaarikala, Lake Tebera-Regenbogenfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • http://rainbowfish.angfaqld.org.au/Haxel.htm
  • http://www.seriouslyfish.com/species/melanotaenia-herbertaxelrodi/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-01-30 11:01

Katalógus ID:

No. 4288


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük