| Megtekintve: 7 748

Melanotaenia lacustris – Türkizkék szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia lacustris

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

10-12 cm

°C

20-25 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

sebezhető

Külalak és jellegzetességek leírása

A fiatal hal oldalának közepétől a faroknyeléig sötétebb kék sáv fut; a test alapszíne világos szürkéskék. A kifejlett példányok testének felső oldala sötét zöldeskék, alsó része világosabb. A hímek színe általában élénkebb. Türkiz színei irizálnak, fényinterferencián alapulva gyönyörűen csillognak. A nőstények jellemzően kisebbek, ezüstszürkék. Rokonságukhoz hasonlóan viszonylag kis fejük és magas hátuk van, hátúszójuk pedig osztott. Mintája emlékeztet a Melanotaenia kamaka és a M. mubiensis színezetére.

Tartása és tenyésztése

Lenyűgöző szépségű szivárványhalfaj, bár csodás színeit közel egy éves korára éri csak el. Nyugodt, békés természetű, nem piszkálja társhalait, így igényeinek figyelembevételével egészen tág a társíthatósági lehetőségek száma. Ugrálós halak, ezért akváriumukat fedni kell. Nem kimondottan érzékeny faj, így némi odafigyeléssel már kezdők is próbálkozhatnak gondozásával. Társas, csapatban élő halak, ezért legalább 6-8 példányukat helyezzük el együtt.

 

Élőhelyén évközben általában a vízhőmérséklet 22-24 C környékén alakul, bár ettől jóval eltérő adatokat is mértek már, rendszeresen változik a hőmérséklet 18 és 28 C között, éppen ezért halaink a rövidebb ideig tartó, optimumuktól eltérő hőmérsékletet is jól átvészelik, de hosszútávon mindenképp igyekezzünk hűsebb vízben tartani őket (akár fűtetlen vagy gyengén fűtött akváriumban is lehetséges gondozásuk egy átlagos szobahőmérsékleten). A savas vizet nem kedvelik, inkább enyhén alkalikus irányba tolódjon el a kémhatás. Ehhez a vízkeménység tekintetében középkemény – kemény víz párosuljon. Akváriumukat nagyon szépen berendezhetjük némi szegélynövényzet felhasználásával. Kiválóan társítható más szivárványhalakkal, de ügyeljünk az összerakni kívánt fajok hőmérsékletigényére. Érdemes pirosas tónusú fajból választani mellé, mely így rendkívül látványos színkombinációt eredményez! Lévén tavi hal, a nagy áramlást nem kedveli! Oxigéndús, jól szűrt, kristálytiszta vizet igényel, legalább kéthetente tartsunk részleges vízcserét.

 

Etetése nem nehéz feladat, nem válogatós, a legtöbb száraz eledelt elfogadja. Ha igazán szép színeket és erős, egészséges halakat szeretnénk, akkor kapjanak rendszeresen férgeket, rovarlárvákat, apró ízeltlábúakat. Különösen kedvelik a vörös szúnyoglárvát. A jól tartott halak szépen beikrásodnak, így tenyésztésük is könnyebbé válik. Párban vagy csoportosan is ívatható. Az ivarok könnyen megkülönböztethetőek a hímek káprázatos, élénk kék színeiről, míg a nőstények kisebbek és szürkébbek.

 

Tenyésztő akváriumukba helyezzünk ikrarácsot vagy perlonvattát, ikráztató csomót, és lássuk el az akváriumot szűréssel, levegőztetéssel is. 7,5-ös pH, 15 körüli német keménységi fok, és úgy 24-26 C-os víz általában beválik. Szaporítás előtt bőségesen etessük állatainkat. Elnyújtottan ikráznak, napokon át, így érdemes a már lerakott ikrákat napi szinten eltávolítani. Kelési idejük jellemzően 6-7 nap, majd pár napon belül elúsznak az ivadékok, és megkezdhetjük táplálásukat frissen kelt sórákkal. Rendszeres vízcsere, tágas hely, és lehetőség szerint napjában kétszeri etetés mellett egész jó tempóban nőnek az ivadékok, bár igazi színeiket így is csak sokára mutatják.

 

A kereskedésekben általában még fiatal korban kapható, ezüstös színben, de ne legyünk restek vásárolni belőlük, ugyanis ha jól tartjuk őket, nemsokára meglátjuk valódi színeiket.

 

A természetben sajnos nagyon megritkultak, már a ’90-es évek közepén is sérülékenyként kerültek besorolásra (s az utóbbi években nem igazán estek alá alapos, új IUCN felmérésnek, így könnyen elképzelhető az azóta is megfigyelhető tendenciák alapján, hogy már erősen veszélyeztetettek). Ennek számos oka van. Egyrészt a Kutubu-tó elég sérülékeny, nagymértékben ki van téve az emberi behatásoknak, úgy, mint a környezetszennyezés vagy a szennyvízterhelés. Emellett olajkitermelés is kezdődött a tó közvetlen közelében, s az elmúlt pár évtized során tapasztalt vadbefogás is jelentősen meggyérítette az állományt. Mindenképp akváriumban tenyésztett egyedeket keressünk, az utóbbi időben egyébként nagyrészt ilyen példányok szerezhetők be a jól megoldott, nagy méretekben való szaporításnak köszönhetően. 2013-ban nagy mértéket öltő halpusztulás volt megfigyelhető a tavon, ami egy agresszíven terjedő parazitikus megbetegedésnek volt köszönhető, mely különösen az ázsiai trópusi halak körében sajnos egyre gyakrabban felüti a fejét, és a legtöbb mérsékelt övi faj is fogékony rá. Emellett a 2010-es évek elején heves esőzések és áradások utat nyitottak mesterséges halfarmok állatai számára, így többek között nílusi tilápiák is kijutottak a tóra, melyek azóta is gyorsan szaporodnak, pusztítva az őshonos állományt.

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia lacustris - Türkizkék szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Melanotaenia lacustris - Türkizkék szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Pápua Új-Guinea északi régiójának felföldi területein fordul el, azon belül is kizárólag a Kutubu–tóban és az azt tápláló Soro–folyóban. A tó vize enyhén lúgos kémhatású, és viszonylag meleg, nagy átlagban 23-24 °C-os.

Egyéb elnevezések

Kék kalászhal, Kutubu-tavi kék kalászhal

syn:.

Eng: Lake Kutubu rainbowfish.

Egyéb köznevei: Lake Kutubu-regnbuefisk, Sinisateenkaarikala, Aquamarin-Regenbogenfisch, Kutubu-Regenbogenfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-08-28 06:08

Katalógus ID:

No. 4289


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük