| Megtekintve: 4 262

Melanotaenia maccullochi – Ausztráliai szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia maccullochi

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

7 cm

°C

20-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

8-20 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az aranyló fémeskék színű hal hát- és hasoldala egyformán ívelt. A testét fedő számos vízszintes vonalat apró vörösesbarna pontok alkotják (a színhatás függ az oldalvilágítás mennyiségétől). Az úszók — főként a kifejlett hímeken — vöröses színűek; a hátúszón és a farok alatti úszón sötét minta van. Mindkét ivar hátúszója kettős.

Több színváltozata is ismert, melyek némileg eltérhetnek az alapszabástól.

Tartása és tenyésztése

Az ausztráliai szivárványhal rokonsági körének egy viszonylag kisebb termetű tagja. Egykor egészen gyakori fajnak számított, idehaza is rendszeresen kapható, elérhető volt. Akváriumokba való kerülésekor nagy kedvencnek számított. Az utóbbi években importált és tenyésztésbe vont, színpompás fajok azonban már szinte teljesen kiszorították akváriumainkból, egyre nehezebb hozzájutni, holott a legtöbb közepes méretű társas akváriumba kiválóan alkalmas lenne, kezdők számára is! Európába először 1934-ben jutott el (Hamburgba), Amandus Rudel küldött 12 példányt, melyeket ő maga gyűjtött be. 1936-ban már sikeresen tenyésztették is!

 

Kiválóan tarthatóak más halak társaságában, vegyes medencékben is, teljesen békés állatok. Arra ügyeljünk, hogy legalább 6 példány kerüljön egybe e fajból, mivel csoportban érzik jól magukat. Szeretik a jól szűrt és rendszeresen cserélt vizet, egyébiránt nem kényesek. A legtöbb csapvíz megfelel számukra, sok rokonához képest az enyhén savasabb kémhatású vizet is jobban tolerálják, de számukra is a semleges – kissé lúgos, középkemény víz a legideálisabb. Az átlagos medencéknél javasolt 23-26 C ajánlható hosszú távú tartására, de fűtetlen szobai akváriumban is elél. Könnyű tarthatósága és tág tűrőképessége abból az okból eredeztethető, hogy rendkívül változatos élőhelyekhez kellett a természetben is alkalmazkodnia.

 

Medencéjében biztosítsunk nekik elég úszóterületet, de menedéket nyújtó szegélynövényzetet is. Táplálékul bármilyen megfelelő nagyságú élő- és szárazeleséget elfogadnak, különösen kedvelik a szúnyoglárvát, grindálférget, melyek halaink vitalitását is nagyban fokozzák.

 

Az ivarok megkülönböztetése nem nehéz, szín- és méretbeli különbségek a döntőek. Kis csapatban érdemes ívatni őket, például 2 hím 3-4 nőstény arányban. Tenyésztő akváriumukba kicsit magasabb (25-26 C) hőmérsékletű, semleges, középkemény vizet töltsünk. Adhatunk hozzá akár 10 literenként egy csapott evőkanálnyi konyhasót is, mely segít a gombásodás elleni küzdelemben. Elnyújtottan ívó halak, valamilyen finom levelű növényre, perlonvattára helyezik ikráikat. Megfigyelések szerint nem különösebben ikrafalók, de ha teljesen biztosra akarunk menni, vegyük el az ikrákat. A tenyészhalak is igényelnek az ívató medencébe szűrést, levegőztetést, már csak oxigénigényük miatt is. A kishalak kelési ideje kb. egy hét, fejlődésük közben a szétnövésre ügyeljünk, akárcsak a rendszeres vízcserékre. A kikelő ivadékoknak nem kell magas vízoszlop, 10-15 cm magasság bőven elegendő. Rotatóriával, papucsállatkával indíthatóak, tiszta vízben és bőségesen etetve jó ütemben nevelhetőek. Nőstényenként akár 100-150 ikra is várható! A porontyok 5 hónaposan érik el ivarérettségüket, ekkor kb. 3 cm hosszúak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia maccullochi - Ausztráliai szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)
Melanotaenia maccullochi - Ausztráliai szivárványhal elterjedési területe (Distribution map)

Ausztrália északi és északkeleti partvidéke mentén, illetőleg Queensland területén fordul elő, emellett megtalálható Pápua Új-Guineán is, főképp a Fly-folyó rendszerében. Rendkívül sokféle, változatos élőhelyhez alkalmazkodott, kezdve a gyors patakoktól a lassabb folyókon át tavakig, mocsarakig, lagúnákig.

Egyéb elnevezések

syn: Nematocentris maccullochi.

Eng: Black Lined Rainbowfish, Dwarf Rainbowfish, Macculloch’s Rainbowfish .

Egyéb köznevei: Zwergregenbogenfisch, Lille regnbuefisk, Kääbus-vikerkala, Pikkusateenkaarikala, Teczanka mniejsza .

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Queensland
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-14

Frissítve:

2018-01-30 01:01

Katalógus ID:

No. 4290


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük