| Megtekintve: 11 420

Melanotaenia praecox – Törpe szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia praecox

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

4-6 cm

°C

22-28 °C

°pH

6,5-8 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

társas, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Magas hátú faj, mint az a kalászhalaknál megszokott, teste némileg hasonlít egy kalászszemre, nevét is erről kapta. A szivárványhalak közt nem számít nagy termetűnek. Testének pikkelyzete neonkék, irizálóan csillog. A nőstények úszói halvány narancssárgák, a hímeké pirosak, ez már korán látszódik rajtuk, így a nemek is könnyen megkülönböztethetőek.

Tartása és tenyésztése

Tartása könnyű, kezdőknek is ajánlható. Vegyes társas medencében is jól érzi magát, társítása is egyszerű, a legapróbb halak és az őrá veszélyes nagytestű fajok kivételével nagyon sok minden mellé rakható, természetesen az igények figyelembevétele mellett. Csapatos hal, legalább 6-8 példányát tartsuk együtt. A szivárványhalak közül az egyik legkönnyebben tartható faj, már csak kisebb méreténél fogva is. Színezetével nagyon szépen feldobja az akvárium világának színgazdagságát. Lenyűgöző látvány, ahogy a dominancia-harcok során a hímek élénk színeket vesznek fel és feszítik ki magukat egymás mellett.

 

Színezetét a sötét aljzat, háttér, pl. úszónövénnyel árnyékolt medence szűrt fénye hozza ki remekül. Irizálóan csillogó pikkelyei különösen szépek rácsillanó fényben. Kedveli a dúsabb növényzetet, amiben jól el tud rejtőzni, bár nem bújós faj. Biztosítsunk nekik a sűrűbb háttérnövényzet előtt szabad úszóterületet is, ahol kedvükre lubickolhatnak.  Vizét erősen szűrjük, mert a bomlástermékekkel teli vizet nem viseli jól hosszútávon. Kristálytiszta és oxigéndús vizekből származik, utóbbira szállításkor is fektessünk hangsúlyt! Élőhelyének nagyobb részén az áramlás is nagyobb, így sok közeli rokonával ellentétben a törpe szivárványhalak kedvelik az áramló vizet, szívesen úsznak a szűrő kivezetőjével szemben is. Ettől függetlenül kevésbé áramló közegbe is ugyancsak megfelelnek, de a tiszta vízre és magas oxigénkoncentrációra ügyeljünk! Ugrálós halak, akváriumukat fedni kell. A rendszeres részleges vízcserék ne maradjanak el.

 

Etetése sem problémás, a legtöbb jó minőségű száraz, fagyasztott és élő eleséget szívesen veszi. Érdemes számukra friss planktoneleséget is adni, hogy gyönyörű színeik megmaradjanak, s egyúttal ez az eredményes szaporításhoz is elengedhetetlen.

 

Az ivarok megkülönböztetése nem nehéz feladat, hiszen a hímek úszói rubinvörösek, míg a nőstényeké halványabb narancssárgák. A leginkább ikráktól kerek nőstényt a legszebb hímmel kiválasztva ívassuk őket párban, vagy esetleg kisebb csoportban (több nőstényt számítva). Az ívató medence vize legyen semleges kémhatású, 10-15 nk-s, kb. 26 C-os. A hőmérséklet enyhe emelése általában segít az ívási kedv kiváltásában. Egy pár számára számítsunk kb. 25-35 literes ívató medencét. Az akváriumba tegyünk ikrarácsot, vagy valamilyen finom levelű növényt, perlonvattát, ikráztató csomót. Rokonaihoz hasonlóan napokon keresztül ikrázik, akár egy héten át is, ezért a tenyésztő akváriumot is szűrni, levegőztetni kell, a szülőket pedig óvatosan etetni. Az ikrák nagy részét a perlonvattába, jávai mohába rakja, ezeket érdemes napi szinten eltávolítani, nehogy véletlenül a szülők falánkságának áldozatul essenek. Az ikrák kis szálon függenek. Kelési idejük 1-1,5 hét jellemzően. A kikelő lárvák meglehetősen kis méretűek, rotatóriával, papucsállatkával, infuzóriával indíthatjuk őket, majd nem sokkal később már a frissen kelt artémiát is könnyedén fogyasztják. Porított ivadéknevelő tápot is adhatunk nekik, de mivel szinte mindig a felszín közelében tartózkodnak, olyat válasszunk, ami aránylag sokáig marad a víz színén. Rendszeres vízcserét igényelnek.

 

Más szivárványhalakhoz képest hamar színesednek, néhány hónaposan már elkezdik mutatni lenyűgöző árnyalataikat. A kereskedésekben gyakoriak, tán az egyik legnagyobb számban forgalomba hozott kalászhalunk, már csak avégett is, hogy nem kell hosszú-hosszú hónapokat várni kiszínesedéséig, illetve kisebb akváriumokban is könnyen gondozható. Érdemes hazai tenyésztésű példányokat keresni, az import-szivárványhalak gyakran gyengék, betegesek, míg ezzel szemben a tenyésztett példányok ellenálló halak. Akváriumokban először 1991-1992-ben jelentek meg, azóta is nagy népszerűségnek örvendenek, és hatalmas egyedszámban tenyésztik őket.

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia praecox - Törpe szivárványhal elterjedési területe (Map)
Melanotaenia praecox - Törpe szivárványhal elterjedési területe (Map)

Indonézia, Pápua Új-Guinea nyugati részén (Irian Jaya). A Mamberamo – folyórendszer endemikus faja (ez több, mint 2000 km hosszan terül el a szigeten), viszonylag gyorsabb folyású vizek lakója, ahol a vegetáció is aránylag dúsabb.

Egyéb elnevezések

Neon kalászhal;

syn: Rhombatractus praecox.

Eng: Praecox Rainbow, Neon Rainbowfish, Dwarf Rainbowfish, Dwarf Neon Rainbowfish, Neon Dwarf Rainbowfish.

Egyéb köznevei: Diamantregnbuefisk, Neonsateenkaarikala, Diamant-Regenbogenfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-08-08

Frissítve:

2018-01-29 04:01

Katalógus ID:

No. 4396


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük