| Megtekintve: 3 094

Melanotaenia rubrostriata – Vörössávos szivárványhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia rubrostriata

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

12-16 cm

°C

25-30 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

8-18 Nk

HELYIGÉNY

220 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Magas hátú, nagyra növő szivárványhalfaj. Alapszíne leginkább az acélkék árnyalataival jellemezhető, amin vörös csíkok futnak, de idősebb korára általában a vörös csíkok olyan szélessé válnak, hogy olybá tűnik, mintha csak a kék alapszín lenne a csíkminta. Az úszók is bordó és kék színeket öltenek. Nagyon könnyedén összetéveszthető a Melanotaenia splendida inornata alfajjal, sőt mi több, egykor a vörössávos szivárványhal is a Melanotaenia splendida egy alfajaként volt számon tartva.

Tartása és tenyésztése

Lenyűgöző színezetű és impozáns megjelenésű szivárványhalfaj. Dús háttérnövényzettel, de szabad elülső kiúszótérrel rendelkező akváriumok igazán látványos hala lehet. A sötét aljzat, és a tompított világítás különösen kiemeli színeit. Gondozásához a 200-220 literes akvárium legalább elkél, hiszen nagytermetű és viszonylag aktívan úszó halakról van szó. Akváriumokban ritkán nő 12-13 cm-nél nagyobbra, de a természetben megfigyeltek már 16 cm-es hím egyedeket is! Amint azt néhány rokonánál szokás, ugyanannyira ő is társítható afrikai sügérekkel is. A legideálisabb más pápua új-guineai kalászhalfélékkel együtt tartani, de békés természete a társas akváriumban való gondozását is lehetővé teszi, más, hasonló halak mellett. Minimum 6 egyedét tartsuk együtt, lévén csapathalak.

 

Tiszta, jól szűrt, bomlástermékmentes vizet kívánnak, kétheti rendszerességű részleges vízcserékkel. Takarjuk le az akváriumot, mert kiugorhatnak. Oxigéndús vizet igényelnek, erre szállítás során is figyeljünk. Szívesen fogyasztanak bármilyen jó minőségű eleséget, érdemes a száraz tápok közül színfokozó fajtát is adni nekik, hogy megőrizzék szép színeiket. A legjobb azonban, ha rendszeresen kapnak kisebb rákocskákat, férgeket, esetleg rovarokat, mint például a röpképtelen muslicák. A szúnyoglárvát, artémiát, grindált különösen kedvelik! Gondozása nem túl nehéz feladat, így viszonylag kevesebb gyakorlattal is belevághatunk, de tágas akvárium álljon rendelkezésükre!

 

Tenyésztésük hasonló a többi Melanotaenia fajhoz. A legszebb hímet a leginkább kikerekedett nősténnyel állítsuk párba, és helyezzük egy aránylag tágas ikráztató medencébe. Ez utóbbit lássuk el szűréssel, levegőztetéssel, mivel könnyen lehet, hogy akár közel egy héten át ikráznak. Ikráikat finom ikrázó növénybe, perlonvattára, vagy éppen mű ikráztató fonatra helyezik. Ezt rendszeresen ellenőrizzük, és válasszuk külön az ikrákat, mielőtt a szülők elfogyasztják őket. Egy nősténytől könnyedén számíthatunk jóval 100 fölötti porontyra. A kelési idő akár az egy hetet is meghaladhatja valamelyest, indító eleségként rotatória, apró frissen kikelt artémia javasolható. Tágas helyre lesz szükségünk, sűrű vízcserék kíséretében a kishalak felneveléséhez. Viszonylag sokára (akár megközelítőleg egy éves koruk környékén) kezdenek csak színesedni.

 

Az egyik legelső ismert pápua új-guineai szivárványhalfaj, már 1959-ben megjelent az akvarisztikában, először Ausztráliában, később Európába is eljutott. Egy időben sokáig a keleti szivárványhal (Melanotaenia splendida) negyedik alfajának tartották, az új kutatások alapján történő ismételt faji rangra emelése 2011-ben következett be.

 

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia rubrostriata - Vörössávos szivárványhal térkép

Pápua Új-Guineán széles körben elterjedt, de megtalálható még a Boigu, a Saibai, a Daru és az Aru szigeteken is.

Egyéb elnevezések

syn: Nematocentris rubrostriatus, Melanotaenia splendida rubrostriata.

Eng: Red-striped rainbowfish.

Egyéb köznevei: Rotgestreifter Regenbogenfisch, Rodstribet regnbuefisk.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-08-11

Frissítve:

2018-01-29 04:01

Katalógus ID:

No. 8320


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük