| Megtekintve: 2 516

Melanotaenia trifasciata – Ékszerkalászhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Melanotaenia trifasciata

CSALÁD

Melanotaeniidae

MÉRET

13-15 cm

°C

25-30 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

békés csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső - felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Nyúlánk, hegyes fejű halak. Kifejlett korban a hímek háta tekintélyes magasságot érhet el, míg hasuk is egészen mélyül. Rendkívül sok színváltozattal rendelkezik, ezek előfordulási helyek szerint változnak, egyes tudósok véleménye szerint ez akár több, önálló fajt is jelenthet.

 

Egyik elsőként említésre méltó csoportja az, amelyik megtévesztésig hasonlít az Axelrod – szivárványhalra. Az ide tartozó ékszerkalászhalak teste szintén aranyos-zöldes színt ölt, ám hát- és farok alatti úszójuk erős narancsos, néha akár pirosas színezetű, valamint a testközépen végigfutó kékes sáv gyakran több pikkelysorra is kiterjed. Ebbe a csoportba soroljuk a Coen River, a Pappan Creek, a Running Creek, a Tentpole Creek és a Weipa – törzseket.

 

Lenyűgöző színösszeállítást mutat Rocky Bottom és kiváltképp a közkedvelt Goyder River variáns, melyek úszói általában bíborvörösek, és testükön több vékony piros és kék hosszanti csík fut végig, ezzel szemkápráztató színkombinációt létrehozva.

 

A kék és ibolya különböző árnyalataiban tündököl a Cato River, a Bloomfield, az Arnhem, a Gunshort Creek, a Yirrkala, a Lattram, a Mary River, az Olive River vagy épp a Wonga Creek változat.

 

A fenti felsorolásból is tisztán látszik, hogy egy rendkívül változatos, igen sok variánssal rendelkező fajról van szó, s a különböző változatok alábbi bemutatása közel sem teljes, számos további származási helyről való, különböző mintájú ékszerkalászhal ismeretes.

Tartása és tenyésztése

Viszonylag nagy termetű, akár 15 cm-esre is megnövő, aktív csapathal. Ajánlott legalább 6-8 egyedét együtt tartani, s ennyi halnak tágas helyre van szüksége, hogy kielégíthessék mozgásigényüket, javasolt legalább 200 liter biztosítása. Számos tulajdonságában eltér a Pápua Új-Guineáról ismert rokonaitól, ezek főképp élőhelyének sajátosságaiból adódnak. Lelőhelyein kevesebb a vízinövény, inkább ágas – sziklás folyók lakója, ezt igyekezzünk az akváriumban is lemásolni. Szintúgy tavakban, akárcsak gyors sodrású patakokban is előfordul, így tehát ha akváriumunkban erősebb áramlást valósítunk meg, akkor az ékszerkalászhalak kiváló választásnak tűnnek, de nyugodtabb vizet kedvelő kalászhalak akváriumába is kerülhetnek. Érdemes figyelembe vennünk, hogy halaink melyik származási helyről valók, és ott milyen vizek lakói.

 

Egyébiránt békés halak, könnyen társíthatóak és alkalmasak minden olyan, hasonló igényekkel rendelkező halak mellé társas medencébe, melyeket nem zavar a szivárványhalak aktivitása (és persze nem is tesznek kárt szivárványhalainkban). Több sikeres társításról is hallani, melyben afrikai nagy tavak sügérei mellé kerülnek. Könnyedén táplálható halak, ugyanis a legtöbb műeleséget is elfogadják. Hogy színeiket megőrizhessük, kapjanak jó minőségű, változatos táplálékot, többek között színfokozó eledeleket is. Nagyon jó hatással van rájuk is a fagyasztott és élő eledel, különösen kedvelik a grindált, vörös szúnyoglárvát, nagyobb artémiát. A természetben némi algát is fogyaszt, de legfőbb eledelét a vízre hulló ízeltlábúak, többek között hangyák képezik.

 

A melegebb vizet kedvelik, s bár a csak enyhén savanyú vizet valamivel jobban bírják sok rokonukhoz képest, igyekezzünk semleges – kissé lúgos kémhatású közegben tartani őket. A túl lágy víz sem tesz jót nekik. Vizük legyen oxigéndús, kristálytiszta, medencéjüket fedjük, mivel ugrálósak. A természetben biotópjukon osztoznak például a Melanotaenia maccullochi, M. nigrans és M. splendida fajokkal.

 

Szaporításuk nem komplikáltabb más rokon fajoknál leírtakhoz képest. Az ivarok jól megkülönböztethetők egyrészt a színbeli különbségek alapján, másrészt a hímek nagyobb testméretéről (egy jól fejlett hím akár 15 cm hosszú és 6-8 cm magas is lehet). A legszebb párt válasszuk ki, és helyezzük őket egy előre elkészített, perlonvattával vagy ikraráccsal kitömött szaporító akváriumba. A víz hőmérséklete legyen 26-27 C, enyhén lúgos, középkemény. Napokon át ívnak, igen termékeny halak, egy fejlett nőstény 300-500 ikrát is lerakhat, akár napi 50 db-os intenzitással. A már lerakott ikrákat távolítsuk el az ívató medencéből. Az ikrák kis szálon függnek. A hímeknél egyesek megfigyeltek már territórium- és egyben ikravédelmező magatartást is, bár ez az akváriumban tenyésztett törzseknél csökkenhet, mindenképp javasolt az ikrarakás befejeztével az összes szaporított egyedet visszahelyezni a csapatba. A kelési idő kb. egy hét, ami után indíthatóak frissen kelt artémiával.

 

Az egyik legelőször felfedezett és bemutatott szivárványhal, a norvég zoológus, Knut Dahl 1894-ben gyűjtötte be őket. Egy érdekes történet, hogy amikor először mutatták be őket nyilvánosan, akkora szenzációt okoztak, hogy akváriumuk fedőüvegét le kellett ragasztani, nehogy ellopják a halakat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Melanotaenia trifasciata - Ékszerkalászhal elterjedési területe (Distribution map)
Melanotaenia trifasciata - Ékszerkalászhal elterjedési területe (Distribution map)

Ausztráliai elterjedésű, Észak-Ausztráliában és Queensland területén fordul elő. A legkülönbözőbb lelőhelyeken is megtaláljuk, kezdve gyorsabb sodrású patakoktól nagy folyókon át tavakig és lagúnákig. Élőhelyeiben közös, hogy tiszta vizű folyások, homokos aljzattal. Vízinövényekben szegényebbek ezek a területek (inkább úszónövények gyakoribbak), ágak, gyökerek, kövek és vízbe hullott levelek találhatók meg főleg.

Egyéb elnevezések

syn: Rhombosoma trifasciata.

Eng: Banded rainbowfish, Goyder river rainbowfish, Jewel rainbowfish, Striped sunfish, Three-banded sun-fish.

Egyéb köznevei: Juwelen Regenbogenfisch, Trestribet regnbuefisk, Kolmvööt-vikerkala, Hohtosateenkaarikala.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Queensland
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Adrian R. Tappin: Rainbowfishes

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-08-11

Frissítve:

2018-01-29 04:01

Katalógus ID:

No. 8278


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük