| Megtekintve: 9 477

Pseudomugil gertrudae – Pöttyös törpekalászhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Pseudomugil gertrudae

CSALÁD

Pseudomugilidae

MÉRET

3-4 cm

°C

22-28 °C

°pH

5-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

40 liter

VISELKEDÉS

békés rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső szint

ÉLETTARTAM (év)

2-3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Pici, hosszúkás testű kis kalászhal. A Pseudomugilok egyik legszebbikeként tartják számon. Úszói többsége lekerekített, legyező alakú, bár első hátúszója és hasi úszói hegyesnek tetszenek. Mézsárgák alapszínben, rajta kontrasztos fekete pöttyökkel. Amikor a hímek erejüket fitogtatják (ez sosem jár sérülésekkel), leginkább ivarérett korban, vagy éppen úgy esik rájuk a fény, pompás türkizkék alapszínben tündökölnek. Mellúszóik sárgák. Az úszók pöttymintázata kimondottan sűrű, de a testen is találunk jócskán pöttyöket.

 

Nagyban emlékeztet külleme a szintén kékes alapszínű Pseudomugil paskai-ra, de nála a test nem pöttyözött, és az úszókon is jóval kevesebb folt található. A P. paskai úszói megnyúltabbak, mellúszója áttetsző, míg hasúszói sárgásak, de egy biztos jegy alapján könnyebben felismerhetjük: farkúszójának alsó villája sárga színű!

Tartása és tenyésztése

Meglepően könnyen tartható halak, a víz kémiai jellemzőinek változását aránylag tág határokon belül képesek elviselni – persze ha nem hirtelen változásról van szó. Hosszú távon is elég különböző vízkémiai értékek mellett is sikerrel tarthatóak, ennek magyarázata, hogy a természetben is nagyon különböző élőhelyekhez kellett alkalmazkodniuk. Nano akváriumokba is alkalmas, az egyik legkisebb termetű Pseudomugil faj, nem csoda hát felkapottsága.

 

Vizük legyen jól szűrt és tiszta, a bomlástermékeket rosszul viselik. Kis medencéjüket akár egy szivacsszűrő is képes tökéletesen ellátni, de kisebb méretű motoros szűrők is jól használhatók. Rendszeresen cseréljünk ki egy kevés vizet akváriumukban, kéthetente legalább. Mivel gyors sodrású patakoktól kezdve egészen állóvizekig sok különböző élőhelyen előfordul, így akváriumban is tetszés szerint szabályozhatjuk a víz áramlását, szívesen lubickolnak a sodró vízben, de kevésbé hullámzó, állóvíz-jellegű akváriumban is jól érzik magukat. Medencéjük legyen oxigéndús, erre szállításuk során is ügyeljünk. Remek ugrók, akváriumukat alaposan fedni kell.

 

 A sűrű növényzetet kedveli, igazán jól mutat, amint különböző vízinövények között lubickol, nem véletlen, hogy akvakertészek egyik, méltán kedvelt hala. Sötét hátteret, és lehetőleg sötét aljzatot biztosítsunk, így színei igencsak szépen mutatkoznak meg. Úszónövényekkel árnyékoljuk a medencét, ez fokozza biztonságérzetüket, és a szórt fény további segítség csodás színeik előcsalogatásában! Szigorúan rajban tartsuk, ami legalább 8 egyedet jelentsen! Békés hal, remekül kijön más kisebb, ún. nano halakkal, így például gyöngy dániók, ostoros szivárványhalak, törperazbórák vagy kisebb elevenszülők lehetnek társhalai, de kisebb párduccsíkok és páncélosharcsák, Otocinclus-algázók vagy farokfoltos díszküllők is kerülhetnek mellé.

 

Elfogadja a száraz tápokat is, de hogy igazán szépek és egészségesek maradjanak, szükségeltetik számukra némi fagyasztott vagy élő eledel is. Számtalan kitűnő fagyasztott tápot szerezhetünk be az állatkereskedésekből. A legcélravezetőbb természetesen a friss élő eledel, legyen az plankton, vízibolha, artémia vagy szúnyoglárva, egyaránt kedveli őket. Élő eleség nélkül színei hamar fakulni kezdenek, és a tenyésztése is sokkal kevesebb sikerrel kecsegtet. Gondozásához egy általános társas medence hőfoka ideális (24-27 C), de egyesek az alacsonyabb (22-23 C), míg mások inkább a melegebb vízre esküsznek. A lelőhelyén a hőmérő higanyszála (vízhőmérsékletre értve természetesen) 20 C alá és jóval 30 C fölé is felkúszhat, a nyári nagyobb hőhullámok idején sincs félnivalónk. Optimális, ha vizét sötétítjük, például égertobozzal, Tebang-levéllel. Azon kevés kalászhalfaj egyike, melyek kimondottan kedvelik az enyhén savas kémhatást! A természetben mértek már 5 alatti pH-t is, de akváriumban inkább az 5,5-6,5 körüli savasság ajánlott, de semleges kémhatású vízben is gondozhatjuk. A túl lúgos víz nála nem annyira szerencsés. Viszonylag lágy vízben is jól érzi magát! Ragyogó látvány, amint e kis csodák kergetik egymást a növények között, s a hímek úszóikat kifeszítve fitogtatják erejüket. Az ivarok megkülönböztetése is meglehetősen könnyű ez alapján.

 

Jól tartott halak esetében, ha akváriumuk növényzete sűrű, könnyedén számíthatunk a medencében felnövekvő szaporulatra, de természetesen célzott tenyésztésük sokkal több eredménnyel kecsegtet. Szaporításukat közepesen nehéznek mondanám, de idehaza is több tenyésztő is eredményesen foglalkozik velük. Csapatban (2-3 hímre akár 5-6 nőstény is) tegyük ki őket, a tartó közegnél egy kicsivel melegebb vízbe. Érdemes savas kémhatást beállítani, s általában lágy vízben szokás őket tenyészteni (pl. gyűjtött esővíz), de nem túl kemény vízben is sikerrel járhatunk. Elnyújtottan ívnak, könnyen ikrázhatnak 1-1,5 héten keresztül, ezért tenyésztő akváriumukban szükség lesz levegőztetésre, szűrésre, és fűtésre egyaránt, továbbá halaink etetésére. Az ívásra általában reggel vagy kora délelőtt kerül sor, a fény stimulálja halainkat.

 

Jávai moha csomót vagy mesterséges ikráztató fonatot is készítsünk akváriumukba, napi szinten kevés, ragadós fonálon csüngő ikrát helyeznek bele.  Az ikrákkal teli jávai mohát naponta vegyük külön, nehogy a szülők fogyasszanak belőle. A kelési idő akár két hétig is elhúzódhat, ezért fennáll az ikrák penészedésének kockázata. Erős levegőztetéssel, esetleg xanthakridinnel csökkenthetjük ennek mértékét. Vizüket sem a tenyésztéshez, sem a tartáshoz célzottan sózni nem szükséges, bár közel brackvíz minőségű tartóközeget is képesek rövidtávon elviselni. A kikelő kishalakat helyezzük jól szűrt és rendszeresen cserélt vizű akváriumba, esetleg csigákat is tehetünk a maradékok eltávolításának érdekében. Papucsállatkával, rotatóriával indíthatunk, de már hamar áttérhetünk a frissen keltett artémiás etetésre. A növekedés tempójának megfelelően váltsunk nagyobb eleségre, érdemes napi kétszer etetni.

 

Aránylag rövid életű halak, pár évet élnek. Az akváriumokban meglehetősen közkedveltek, az egyik leggyakoribb faj nemzetségén belül. Több variánsa is ismert, némelyiket Heiko Bleher találta meg az elmúlt években, de pontos genetikai vizsgálatok még nem készültek, így nem tudni, hogy van-e köztük önálló faj is. Élőhelye fenyegetett, s bár hivatalos állományfelmérés nem készült, fennáll a kockázata, hogy e csodás halak ritkulóban vannak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Pseudomugil gertrudae - Pöttyös törpekalászhal elterjedési elterjedési területe (Distribution map)
Pseudomugil gertrudae - Pöttyös törpekalászhal elterjedési elterjedési területe (Distribution map)

Ausztrália északi részén, Pápua Új-Guinea déli területein, továbbá az Aru-szigeteken fordul elő. A gyors patakoktól a lassabb folyásokig, tavak és mocsaraktól a némileg sós vizű lagúnákig számos élőhelyen előfordulnak. Ezek között találunk kristálytiszta vizűt és sötét vizet egyaránt, de a dús növényzet általában közös vonás.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Gertrude’s blue eye, Gertrude’s blue-eye, Northern blue-eye, Spotted blue eye, Spotted blue-eye.

Egyéb köznevei: Plettet blåøje, Pilkkusinisilmä, Geflecktes Blauauge, Gepunkteter Regenbogenfisch, Gertruds Regenbogenfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Queensland
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Sárközi László: Törpe kalászhalak 1. (Akvárium Magazin, XVI évf. 94. szám)
  • Hans Herbert Boeck: Blauaugen – Schmetterlinge im Aquarium

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-12-19

Frissítve:

2018-01-29 11:01

Katalógus ID:

No. 4511


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük