| Megtekintve: 4 309

Pseudomugil paskai – Paska törpekalászhala

TUDOMÁNYOS NÉV

Pseudomugil paskai

CSALÁD

Pseudomugilidae

MÉRET

3-3,5 cm

°C

25-26 °C

°pH

6-6,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

2-3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

súlyosan veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Apró termetű, acélkék testű törpe kalászhalfaj. Kékes testét az oldalvonal mentén egy halványbarnás hosszanti sáv szeli át, hátúszója osztott, szeme kék színű. Viszonylag könnyen összetéveszthető a pöttyös törpekalászhallal (Pseudomugil gertrudae), fontos megkülönböztető jegy, hogy e fajnál a törzsön nem találunk fekete pöttyöket, és ezek koncentráltsága az úszókon is kisebb, kevesebbet találunk belőlük. Mindkét hátúszó és a farok alatti úszó egyes sugarai is hosszan megnyúltak, a hasúszók sárgák. Nagyon jellegzetes sajátossága a fajnak, hogy farkúszójának alsó villája élénk citromsárga színű (a hímeknél!). A nőstények kevésbé színesek.

 

Korábbi téves információk miatt sokan a ragyogó vöröses és kék színekben pompázó Pseudomugil luminatust keverik össze e fajjal.

Tartása és tenyésztése

A faj természetvédelmi státusza meglehetősen válságos, élőhelye parányi és fenyegetett. Az IUCN Vörös Listája 1994-ben sérülékeny státuszba helyezte, majd később ezt adathiányosra módosított (jelenleg is így szerepel a faj az adatbázisban). A CARES – program (mely a veszélyeztetett, egzotikus édesvízi halak megmentésére jött létre) szakértőinek felmérései alapján azonban a faj állományai kritikusan veszélyeztetetté váltak.

 

Az igazi Pseudomugil paskai-k szinte egyáltalán nem fordulnak elő akváriumainkban, kuriózumszámba mennek. Gerald Allen 1983-ban gyűjtötte be őket, csak pár alkalommal kerültek exportálásra, mely állatok jelentős része később elpusztult, így elég nehézkes hozzájutni. A faj neve azonban mégis ismerősen csenghet sokaknak, akik egy élénk, pirosas színű törpekalászhal-fajt társítanak hozzá. Ez a pompás hal a Pseudomugil luminatus, mely 2016-ban került leírásra, miután először 2011-ben felbukkant az akvarisztikában és egy csapásra közkedvelt lett. A P. luminatus egyébként leírása előtt általában Pseudomugil cf. paskai vagy Pseudomugil sp. ’Red Neon’ neveken került exportálásra, de számos kereskedő, tenyésztő ezt később összemosta a Pseudomugil paskai névvel (vélhetően igazi P. paskaival alig vagy egyáltalán nem találkoztak). A Pseudomugil luminatust egyébiránt a P. paskai színváltozatának, mesterségesen kitenyésztett variánsának és hibridnek is gondolták, míg önálló faji rangja be nem bizonyosodott.

 

Mivel a faj lelőhelye meglehetősen szűk és korlátozott, így a halaknak sem kellett változatos környezeti feltételekhez alkalmazkodnia, meglehetősen specialisták. Tartásukhoz leginkább egy viszonylag lágy, enyhén savas, 26 C-os akvárium felel meg. Az áramlás legyen alacsonyabb. A növényzetet sűrűn ültessük, a dús vegetációt kedveli, ez remek búvóhelyeket is ad számára, de gondoskodjunk némi úszóterületről is. Ágakkal dekorálhatunk. Vizéhez bátran adjunk tőzegkivonatot, égertobozokat, Tebang-leveleket, ugyanis az élőhelyét adó patak vize is teabarna.

 

A kisebb termetű törpekalászhalak közé soroljuk, alig haladja meg a 3 cm-es testhosszt. Gondozásához egy 50-60 literes akvárium már elég. Vizüket szűrjük alaposan, és cseréljük rendszeresen. Aktív, mozgékony halak, a medencét fedjük jól, mivel kiváló ugrók. Csapatban tartsuk őket, 6-8 példányt legalább. Társítani csak más nano halakkal célszerű, melyek hasonló igényekkel rendelkeznek, például törperazbórákkal, kistermetű dániófajokkal. Etetésükre leginkább az apróbb fagyasztott és élő táplálékok felelnek meg, különben színeik halványodnak és veszítenek vitalitásukból, de ettől függetlenül a méretileg alkalmas, jó minőségű műeleségeket is fogyasztják.

 

Egy sűrűn növényesített akváriumban minden bizonnyal számíthatunk némi szaporulatra, de ez tenyésztésüknek nem a leghatékonyabb módja.  Akváriumi szaporításuk lehetséges, de mivel kuriózumszámba mennek, nem sok gyakorlati információ áll rendelkezésünkre róla. Érdemes csapatban (2-3 hím és 4-6 nőstény) ívatni, az ikráztató medencét is kissé savas, lágy, 26-27 C-os vízzel töltsük fel. Szűrjük, levegőztessük az akváriumot, mivel halaink több, mint egy hét hosszán át is rakhatják ikráikat. Nem túl produktívak, mindemellett aránylag rövid életűek is. Finom levelű növényre, perlonvattára rakják ragadós fonálon lógó ikráikat. Érdemes ezeket napi szinten eltávolítani a szülők mellől, nehogy elfogyasszák őket. A kelési idő könnyen tarthat 1,5 hétig (vagy picit tovább is), gondoskodjunk az ikrák penészedésének meggátlásáról. Az ivadékok frissen kelt artémiával, rotatóriával, papucsállatkával indíthatóak. Rendszeresen tartsunk részleges vízcseréket náluk is, etessük őket lehetőleg naponta kétszer.

Elterjedési területe - térkép (map)

Pseudomugil paskai - Paska törpekalászhala elterjedési területe (Distribution map)
Pseudomugil paskai - Paska törpekalászhala elterjedési területe (Distribution map)

Pápua Új-Guinea endemikus faja, csupán a Fly – folyórendszer néhány vízinövényekkel benőtt kis patakjából ismerjük.

Egyéb elnevezések

syn: –

Eng: Paska’s blue-eye, Brilliant blue-eye.

Egyéb köznevei: Paska-Blauauge, Hohtosinisilmä.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-08-12

Frissítve:

2018-08-28 06:08

Katalógus ID:

No. 8355


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Kalászhalak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük