| Megtekintve: 5 404

Anabas testudineus – Ázsiai kúszóhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Anabas testudineus

CSALÁD

Anabantidae

MÉRET

25 cm

°C

22-30 °C

°pH

6,5-8 pH

°Nk

5-18 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

agresszív

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső-alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Ezüstösszürke színű hal, oldalai kissé világosabbak, a hasa fehér. Oldalán elszórtan sötét pettyek fordulnak elő, főként a test hátulsó részén, de ezek meglehetősen halvány színűek. A kopoltyúfedő mögött is van egy sötét pötty, valamint egy nagyobb folt a faroknyélen. Széles, lapos feje és nagyra nyitható szája van.

Meglehetősen erős hal; egyenes hát- és hasvonala szinte párhuzamos. A száj végállású, a pikkelyek nagyok. A hímek farok alatti úszója hegyesebb.

Tartása és tenyésztése

Szívós, ellenálló faj, ezáltal gondozása nem bonyolult feladat. Nagy termetű, akár 25 cm-re is megnőhet (bár akváriumokban rendszerint kisebb marad), így tágas férőhelyre van szüksége, 200 liter alatt nem érdemes gondozásába belevágni. Az akváriumot alaposan fedni kell, ugyanis kitűnő ugrók. Természetes elterjedési területe meglehetősen tág, és azon belül is rendkívül változatos biotópok lakója, így a faj nagyon különböző környezeti feltételekhez is jól alkalmazkodott. A hőmérséklet – bár szezonálisan változik – általában 22 és 30 °C között változik. Tartásához egy 24-26 °C-os középérték javasolható, a magas hőmérséklet rövidít élettartamukon és a halak agresszívebbé válnak. Semleges – enyhén savas kémhatású, lágy-középkemény víz a legajánlatosabb tartásához.

 

Akváriumát növényesítsük dúsan, élőhelyén is a sűrű vegetációjú térségeket keresi leginkább, a növények rejtekében talál menedéket. Érdemes nagyobb töveket is ültetnünk (valiznériát, Echinodorust, Anubiast, stb.), és aljzatnövényeket is. Előnyös, ha árnyékoló növényeket is telepítünk, hínárokat, kagylótutajt, stb., ez biztonságérzetüket fokozza és a természetes körülményeket idézi. Dekorálni ágakkal, gyökerekkel érdemes. Alakítsunk ki halaink számára biztonságos búvóhelyeket, de legyenek kellőképp nagyok, hogy a termetes állatok elférjenek. A világítást célszerű tompítani, illetve a vizet is bátran színezhetjük tőzegkivonattal, égertobozokkal. Varázslatos vízi tájat alakíthatunk ki az akváriumba hullatott falevelek segítségével is. A szűrés legyen erős, de csak gyenge áramlást hozzunk létre medencéjükben, hiszen főleg állóvízi-mocsári halak. Nincs szükség túl magas akváriumra, inkább az alapterület legyen nagy.

 

Az agresszívebb fajok közé tartozik, társítása nem könnyű feladat. A legtöbb átlagos társas akvárium számára a faj alkalmatlan, a nála kisebb halakat megtámadja, megcsipkedi, esetleg az apróbb egyedeket tápláléknak tekinti és elfogyasztja. Más robusztus termetű labirinthalakkal, nagytermetű csíkfélékkel, harcsákkal érdemes társítani, melyekben nem tud kárt tenni. Kis helyen egymással is összeférhetetlenek, tágas akvárium szükségeltetik több példány gondozásához.
Táplálkozását tekintve főleg ragadozók, a vadonban kishalakat, lárvákat, férgeket, rákokat és vízbe hulló rovarokat fogyaszt. Akváriumban is főleg élő és fagyasztott, állati eredetű táplálékokkal tudjuk őket etetni, de szoktatás után a száraz eleségek számos formáját is elfogadják. Akár kézhez is szoktathatóak, nem mindennapi élmény, amikor e ragadozók gazdájuk kezéből fogadják táplálékukat. Egyes lelőhelyeken finom levelű növényeket is fogyasztanak, néha adhatunk neki növényi táplálékot is.

 

Akvarisztikai gyakorlatban inkább szokás őket hormonkezeléssel tenyészteni – egy jól megtermett nősténytől így sok ezer ikra is nyerhető! Ettől függetlenül érdekes megfigyelésekre tehetünk szert, ha próbálkozunk akváriumi szaporításukkal is (egyébiránt ilyenkor is könnyen várhatunk akár több ezres ikramennyiséget). Az ivarérettségüket 10 cm fölött, egy éves koruk elmúltával érik el. A hímek sötétebb színűek és farok alatti úszójuk hegyesebb, míg a nőstények kerekebb alkatúak az ikráktól. A legnagyobb nőstényt a legerősebb, legintenzívebb színű hímmel pároztassuk. Tágas medencére lesz szükség, melyet vízinövényekkel alaposan kibélelünk, sok úszónövényt felhasználva. Gyenge szivacsszűrés elegendő. A hím körbeöleli a nőstényt, és kipréseli belőle az ikrákat, melyeket egyből meg is termékenyít. Azon nagyon kevés labirintkopoltyús halak egyike, melyek semmilyen ivadéknevelő magatartást nem mutatnak, habfészket nem építenek. Az ikrák a felszínre emelkednek és az úszónövények közt fejlődnek. A kelési idő általában bő egy nap, s további 1-2 napon belül már úsznak a kishalak. Ívás után a szülőket távolítsuk el! Az ivadékok infuzória-méretű táplálékkal indíthatóak. A medence legyen jól záródó – az ugrálás mellett fontos, hogy az akvárium fölötti légtér hőmérséklete megegyezzen a vízhőmérséklettel, a labirintszerv egészséges fejlődésének érdekében.

 

A vadonban gyakran találkozhatunk velük rizsföldeken, elárasztott területeken is. Egyedülálló különlegessége, hogy képes szárazföldi úton átvándorolni egyik vízből a másikba. Ehhez természetesen a hal nem száradhat ki (nedves, iszapos talaj kell), s így labirintszerve valamint a bőrlégzés segítségével képes oxigénigényét fedezni. A mozgásban nagy szerepet kap mellúszója és kopoltyúfedője, valamint teste hátsó részének kígyózó mozgása. Mivel az egyik legelőször felfedezett labirintkopoltyús hal volt, ezért úgy gondolták, hogy rokon fajainak döntő többsége képes erre, innen ered, hogy az egész csoportot gyakran említik mászóhalakként (ez persze nem igaz, a gurámik, paradicsomhalak és harcoshalak, sőt a legtöbb kúszóhal sem képes ilyen szintű helyváltoztatásra két élőhely között). Akváriumainkban sajnos viszonylag ritkán fordul elő. Ismert albínó variánsa is. Mivel rendkívül széles az elterjedési területe, s mutatkoznak apróbb különbségek is, egyes kutatók úgy vélik, hogy valójában több fajt takar az Anabas testudineus elnevezés.

 

 

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél- és Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedt, számos víztípusban fellelhető, mocsaraktól és állóvizektől kezdve széles folyamokig. Általában az álló és lassú vizeket kedveli. Ideiglenesen brackvizekben is előfordul.

Országok tekintetében megtalálható Pakisztánban, Indiában, Srí Lankán, Nepálban, Butánban, Dél-Kínában, Bangladesben, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Szingapúron, Thaiföldön, Vietnamban, Indonéziában, Malajziában és Bruneiben is.

A Fülöp-szigetekre betelepítették.

 

Egyéb elnevezések

syn: Anthias testudineus, Amphiprion testudineus, Antias testudineus, Amphiprion scansor, Anabas elongatus, Anabas macrocephalus, Anabas microcephalus, Anabas scandens, Anabas spinosus, Anabas trifoliatus, Anabas variegatus, Lutjanus scandeus, Lutjanus testudo, Perca scandens, Sparus scandens, Sparus testudineus.

Eng: Climbing perch.

Egyéb köznevei: Kletterfisch, Anabas, Perca trepadora, Ryba-polzun, Kawai, Kepala keras, Klatrefisk, Nga-pri, Nga-bye-ma, Ronikala, Kiipijäkala, Bale balang, Okabi, Pla mor, Pla sadet .

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Celebesz
Kis-Szunda-szk
Fülöp-szigetek
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrinthfische

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-07

Frissítve:

2018-01-29 10:01

Katalógus ID:

No. 4238


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük