| Megtekintve: 4 657

Belontia signata – Ceyloni tüskésszárnyú hal

TUDOMÁNYOS NÉV

Belontia signata

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

12 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

agresszív

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső és alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Meglehetősen zömök és magas hátú, oldalt erősen lapított. A hím hátúszója és fark alatti úszója, továbbá a farkúszójának középső sugarai fonalszerűen meghosszabbodtak, a has úszó első sugara szintén nagyon hosszú. A vöröses aranyszínű hal csúcsban végződő hátúszójának hátulsó részén egy sötét folt van. A farokúszó megnyúlt sugarainak a vége elágazik.

 

Testük általában rőtvörös-barnás, úszóik valamivel erősebb pirosas színűek (főleg a farkúszó). Könnyen megkülönböztethető rokon fajától, a Belontia hasselti-től, mivel annak teste, de kiváltképp farkúszója ezüstös gyöngyházszerű mintázatot visel. Fehér hátúszójának tövén fekete folt látható. A nőstény kisebb, színtelenebb, nyurga úszósugarai alig vannak.

 

Három színváltozatát is ismerjük. Ezek egyike nem rendelkezik folttal a mellúszó tövében – egyúttal ez a variáns a leginkább vöröses színezetű. A Belontia signata jonklaasi alfajként számon tartott variánsnál már megtaláljuk a türkizes foltot a mellúszó tövében, illetve nem túl erős színű sávmintát a hasoldalon. A harmadik változat nem igazán mutat vöröses színeket, viszont farkúszójának megnyúlt sugarai kékes árnyalatúak.

Tartása és tenyésztése

Robusztus felépítésű és viszonylag könnyen tartható labirintkopoltyús faj. Aránylag agresszív viselkedésű, gyakran fajon belül is. Mindenképpen tágas férőhelyre van szükség, ahol bőségesen megférnek egymás mellett az állatok és búvóhelyet is találnak. A kifejlett hímek támadékonyak lehetnek más hímekkel, fiatal állatokkal vagy akár még a be nem ikrásodott nőstényekkel szemben is. Apróbb fajokkal ne társítsuk, mert tápláléknak nézhetik őket. Egy nagyobbfajta akváriumban kerülhetnek melléjük erős felépítésű gurámik, vagy robusztusabb márnafajok, harcsák. Természetes élőhelyén olyan fajokkal fordul elő egy helyen, mint például a bíborfejű díszmárna (Pethia nigrofasciata) vagy a Rasboroides vaterifloris, Devario pathirana. Medencéjét takarni kell, mert ugrálós!

 

Amellett, hogy gyakran agresszív tulajdonságú, valójában félénk és bújós halak is egyúttal, igazi viselkedésüket csak a faj számára optimális medencében figyelhetjük meg. Mivel főleg állóvizekben és lassú folyásokban honos, ezért ezt az akváriumban is tartsuk szem előtt. Sűrű növényzetet ültessünk, és legyen bőségesen úszónövény is (pl.: Ceratopteris). Tompított világítást alkalmazzunk. A vizet színezhetjük is égertoboz, tőzegkivonat segítségével, és falevelekkel is dekorálhatjuk a medence aljzatát. Halaink szívesen töltik idejük a lehullott levelek, vízinövények között, vagy éppen ágak és gyökerek biztonságot nyújtó árnyékában. Semleges – enyhén savas kémhatás mellett, lágyabb, esetleg középkemény vízben tarthatjuk őket, 25-26 C hosszú távon is megfelelő hőmérséklet ehhez. A rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg.

 

Ragadozó halak, táplálásukra leginkább különböző férgek (tubifex, grindál, televényféreg, kisebb földigiliszták), lárvák (pl. szúnyoglárva), rákocskák és kisebb rovarok (mint például a röpképtelen muslicák) felelnek meg, a természetben is jobbára ilyen eredetű táplálék adja étrendje döntő részét. Emellett kisebb halakat is zsákmányol néha. Szoktatás után mohón fogyasztja a száraz eleségeket is, granulátumokkal, pelletekkel is tartható.

 

Az ivarok megkülönböztetése meglehetősen nehéz, gyakran csak a nőstények ikrateltsége ad támpontot. Gondos szülők, a kishalak védelmezésében és nevelésében mindkét ivar részt vesz! A hím építi meg a habfészket, melyet úszónövényekkel megtámogat. A párzás a habfészek alatt következik be, a hím körbetekeredik a nőstény körül, és az ikrákat egyből megtermékenyíti, amint a nőstény kiereszti azokat. Tenyésztésükhöz nagy akvárium szükségeltetik, minimum 100 literes. Kizárólag az ikrázó pár legyen az akváriumban, mert íváskor nagy területet foglalnak el a halak és keményen védelmezik azt. A hím az ikrákat gyűjti össze és helyezi el egyesével a habfészket, majd gondozza őket. A nőstény eközben az általuk elfoglalt területet védelmezi a betolakodóktól, így kellőképp tágas és biztonságos környezetet biztosítva kicsinyeinek. Az ikrák gyorsan kikelnek, és pár napon belül a kishalak táplálkoznak. Infuzóriával, papucsállatkával indíthatjuk őket. A szülők még a kikelt kishalakat is őrzik, de amint azok önállóan táplálkoznak, esetleg már az artémiát is elfogadják, eltávolíthatjuk őket. Fiatal korukban dekoratívabbak, színeik idős korukra valamelyest kifakulnak. Viszonylag ritkán találkozni velük a hazai akvaristák medencéiben.

Elterjedési területe - térkép (map)

Belontia signata - Ceyloni tüskésszárnyúhal elterjedési területe (Map)

Kizárólag Srí Lanka (korábban Ceylon) szigetén él; lassan folyó, illetve álló vizek lakója. Srí Lanka déli vidékein a leggyakoribb.

Egyéb elnevezések

syn: Polyacanthus signatus, Macropodus signatus, Macropodus signata.

Eng: Ceylonese combtail.

Egyéb köznevei: Ceylon-Makropode, Combtail, Kampapyrstö, Ceylon-Stachelflosser, Beloncja cejlonska, Thalkossa, Ceylonmakropod, Tseiloni belontia.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.seriouslyfish.com/species/belontia-signata/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-18

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4239


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük