| Megtekintve: 3 289

Betta simplex – Krabi harcoshal

TUDOMÁNYOS NÉV

Betta simplex

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

6-7 cm

°C

25-28 °C

°pH

7-8 pH

°Nk

9-16 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

súlyosan veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Viszonylag kisebb testű, átlagos felépítésű harcoshalfaj. Alapszíne sárgásbarna, de ennek árnyalatai változhatnak, hátuk néha kicsit sötétebb. Fiatalabb korban három hosszanti sávot fedezhetünk fel testén, melyből a középső áthúzódik a szemen. A farktövön egy halványabb, szürkés folt található. Idősödve a halakon kevésbé látszanak a csíkok, egyöntetűbb lesz színezetük. Farok alatti úszójuk külső szegélye fekete, majd egy türkizkék sáv következik. A fekete sávot az úszó legkülső szegélyén még egy vékony, fehér csík is díszíti. Ez a fehérrel szegett fekete-kék karima átterjed a kerek formájú farkúszóra is, ahol az úszónak kb. a felső harmadáig terjed, majd elfogy, legfeljebb csak a fehér szegély fut tovább. A hátúszó külső szegélye fehéres-kékes. Jellegzetes még kopoltyúfedőjének feltűnő türkizzöld színezete is.

Több rokon harcoshalfajjal is könnyen összetéveszthető. A kifejlett állatok rendkívül hasonlítanak a kékszegélyes harcoshalra (Betta taeniata), a legbiztosabb megkülönböztetési mód a fehér úszószegély. Emellett zöld kopoltyúfoltjának alakja kicsit eltér a B. taeniata-étól, melynél két kicsúcsosodás is látható. Emellett a B. taeniatáról a csíkok teljesen hiányoznak.

A jávai harcoshal (Betta picta) szintén számos, megjelenésüket illető tulajdonságban osztozik a krabi harcoshallal. A Betta picta esetében a test csíkjai számottevőbbek, a fej alapszínezete elkülönül a testétől (világosabb annál), ilyen különbség a Betta simplexnél nem jelenik meg markánsan. A Betta picta kékes úszószegélyét nem övezi szembeötlően elkülönülő fekete sáv is (sokkal inkább egy színátmenetes mintának látszik), s az úszó alapszíne is jóval sötétebb rőtbarna. A B. simplex farkúszóján a karima kevésbé hangsúlyos. A legfőbb megkülönböztetési lehetőség, hogy a jávai harcoshal kopoltyúfedője nem zöldül be, de ez fiatal korban még nem észlelhető, csak idősebb állatokon.

Tartása és tenyésztése

A krabi harcoshal magyar elnevezését élőhelyéről kapta, ugyanis Thaiföldön belül is kizárólag Krabi tartományban, Krabi városához közel fordul elő. Élőhelyét egy karsztforrás valamint az onnan eredő vizek és néhány környező tó jelenti, kb. 10 km2 a becsült előfordulási helye. Szűk élőhelye önmagában is komolyan fenyegeti a faj fennmaradását, de számos más tényező ront a helyzeten. Ezek közé tartozik az élőhelyek megszűnése is, egyre több területet alakítanak át mezőgazdasági területekké, és sorra nő a környezet- és vízszennyezés mértéke az ázsiai vizekben. Ha ez nem lenne elég, sok halat kifognak a vizekből különböző célokra: a horgászok például előszeretettel használják csalihalnak. A ritka akvarisztikai célú befogások nem olyan mértékűek, hogy önmagukban fenyegetnék a faj populációit, mindazonáltal a fenti tényezőket figyelembe véve nem csoda, hogy az ICUN Vörös Listája kihalás közeli fajként tartja számon. Fontos lenne állományait akváriumi szaporítással megerősíteni.

Természetes élőhelye vízkémiai szempontból is szinte egyedülálló a vadbetták körében. Karsztvízről lévén szó, az oldott kalciumvegyületek mennyisége viszonylag magas, a víz középkemény és enyhén lúgos! A vadbetták többsége kimondottan lágy, savanyú vizet igényel, e faj számára ez azonban nem felel meg! Kimondottan alkalmas faj azok számára, akik nem tudják rendszeresen biztosítani a lágy vizet, ugyanis hazánkban a vezetékes ivóvíz kémhatását és keménységét tekintve a legtöbb helyen pont ideális a Betta simplex számára. Vadonbéli felmérések alapján a pH 7 és 8 között a legoptimálisabb, a víz keménysége pedig a 10-15 nk-s tartományban (persze a keménység esetében néhány fok eltérés még nem okoz problémát). A víz vezetőképessége is jóval nagyobb sok más vad harcoshalfaj élőhelyére jellemzőhöz képest, itt általában 500-550 µS/cm közötti. A víz tiszta, gyönyörű türkiz színű (részben az oldott Ca-vegyületek végett), sárgás színt csak nagy esőzések után ölt, ha a tavak, patakok környékéről sok minden bemosódik a vízbe. 27 °C körüli hőmérséklet teljesen ideális halaink számára.

A ’Picta-csoport’ tagja. Viselkedését tekintve békés, inkább visszahúzódó természetű. A vadonban főleg dús vegetációjú helyeken találhatjuk meg, így akváriumának berendezésekor is bátran növényesítsünk. A legajánlatosabbak a Cryptocoryne-fajok, de okvetlenül használjunk úszónövényzetet is (Pistia sp., Riccia sp., Lemna sp.; stb). Sötétebb aljzat és néhány bujkáló alkalmatosság (pl.: fél kókuszdióhéj) tovább növeli biztonságérzetüket. Az akvárium legyen nyugodt, stresszmentes helyre állítva, ne legyen nagy az áramlás. Néhány falevelet is dobhatunk az akváriumába, azonban e faj ezt külön nem igényli, sőt, ha élethűen szeretnénk tartani őket, akkor nem is előnyös a nagy mennyiségű falevél, és az ő vízszínező és savanyító hatásuk. Gondozásukhoz leginkább egy egyfajos akvárium alkalmas, 60 literben már egy pár vagy hárem minden gond nélkül tartható, de kicsit nagyobb medencében akár a csapatos tartás is lehetséges. A hímek is jellemzően nyugodtak egymással, legfeljebb kisebb erőfitogtatásokra számíthatunk. Ha társítani szeretnénk őket, akkor remek lehetőségként kínálkozik a Trigonostigma espei, ugyanis Ázsiában egyazon biotópban megtalálhatóak!

Etetésüket tekintve legjobb élő és fagyasztott táplálékot biztosítani számukra. Szívesen fogyasztanak artémiát, Daphniát, szúnyoglárvákat, grindált. Hízásra hajlamosak, ezért módjával etessünk. Ügyeljünk arra is, ha egyszerre sok vörös szúnyoglárvát vagy tubifexet fogyasztanak, az megterhelheti emésztőrendszerüket. A vadonban főleg rovarokkal, rákocskákkal és vízben élő lárvákkal, nagyobb zooplanktonnal táplálkoznak. Mesterséges körülmények között rászoktathatók száraz eleségekre is, de egészségük megőrzése érdekében mindenképp kapjanak élő tápot (kiváltképp szaporítás előtt).

Tenyésztésük nem bizonyul bonyolultnak. Ha a tartási körülmények megfelelőek és a halak jól tápláltak, valószínűleg a párzásra is sor fog kerülni. Tenyésztéshez érdemes párban kitenni őket, de társaság mellett is szaporodnak. Az akvárium fedője legyen jól záródó, mert egyrészt remek ugrók, másrészt az utódok labirintszervének optimális fejlődéséhez szükséges, hogy az akvárium fölötti levegőtér hőmérséklete megegyezzen a vízével. Sok tenyésztő nem használ aljzatot ezekben az akváriumokban a könnyebb tisztán tartás érdekében. Okvetlenül legyen sűrű a növényzet. Apai szájköltők, az ivadékgondozás zöme a hímre hárul. A párzás után (melynek során a hím körbeöleli a nőstényt, kipréselve ikráit) a már megtermékenyített ikrákat az apaállat a szájába gyűjti, és kb. két héten át kelteti, forgatja őket. A kikelés pár nap alatt lezajlik, majd egészen az önálló táplálkozás megkezdéséig, az elúszásig a hím szájában maradnak a porontyok. A két hét elteltével a kishalak nekilátnak táplálékot keresni: erre a célra a frissen kelt sórák naupliák megfelelnek. Legalább napi kétszeri etetés és rendszeres vízcsere mellett jó tempóban nőnek. Az utódokat nem szükséges a szülők akváriumából elkülöníteni. A forgatási idő alatt óvjuk a hímet bármiféle stressztől, mert ennek hatására lenyelheti vagy kiköpheti az ikrákat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Betta simplex - Krabi harcoshal elterjedési területe (Distribution map)
Betta simplex - Krabi harcoshal elterjedési területe (Distribution map)

Ázsiában, kizárólag Thaiföld Krabi-tartományában található meg. Lelőhelye mindösszesen egy, Krabi várostól nem messze fekvő karsztforrásból eredő patakra és néhány környékbeli tóra korlátozódik. Itt dús növényzetű szakaszokon fordul elő. A víz enyhén lúgos és középkemény!

Egyéb elnevezések

syn: –

Eng: Krabi mouth brooder betta

Egyéb köznevei: Krabi-Kampffisch, Mustasaumataistelija

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.seriouslyfish.com/species/betta-simplex/
  • http://www.iucnredlist.org/details/2777/0

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2018-02-03

Frissítve:

2019-09-28 12:09

Katalógus ID:

No. 9110


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük