| Megtekintve: 8 417

Ctenopoma acutirostre – Csőrös bozóthal

TUDOMÁNYOS NÉV

Ctenopoma acutirostre

CSALÁD

Anabantidae

MÉRET

15 cm

°C

25-29 °C

°pH

7-7,5 pH

°Nk

2-12 Nk

HELYIGÉNY

170 liter

VISELKEDÉS

hasonló méretű halakkal békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

8-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Ovális alakú hal, testét a leopárdéra emlékeztető, sötétbarna foltok fedik, vörösestől sárgásbarnáig terjedő alapszínen. A farokúszó tövénél egy sötétebb folt is van. Száját tölcsérszerűen előre tudja nyújtani, azzal szippantja be a zsákmányt. Feje nagyon csúcsos, felső része homorú az alsó domború vonalú. A hát és a farok alatti úszók tüskések és majdnem a farokúszóig érnek hátra. Látható faroknyele nincs. Zömök termetű, a nanduszfélékkel, levélhalakkal való hasonlatossága feltűnő.  Úszói jellemzően a test színét és mintáját követik, de szegélyük áttetsző. A csőrös bozóthal szeme feltűnően nagy, a szürkületi-éjjeli látáshoz alkalmazkodott.

Tartása és tenyésztése

A csőrös bozóthal azon kevés labirintkopoltyús fajok egyike, mely az Afrikai kontinensen honos. A kúszóhalak közül e faj a leggyakoribb akváriumainkban, viszonylag rendszeresen beszerezhető. Szívós, hosszú életű halak. Robusztus, nagytermetű, ragadozó faj, viselkedése azonban inkább békésnek mondható. Jellemzően nyugodt halak, napjuk nagy részét a növényzet között töltik, de ha megszokták helyüket és nincsenek különösebb stresszhatásnak kitéve, gyakran mutatkoznak az akvárium előterében is. Hasonló méretű halakkal kitűnően társíthatjuk, a nála kisebb fajokat viszont gond nélkül levadássza. Száját hatalmasra tudja tátani, s a kinyitáskor keletkező vákuum segítségével gyakorlatilag beszippantja a gyanútlan áldozatát. Gyomra szintén rendkívül tágulékony. Vadásztechnikája emlékeztet a levélhalakra, leggyakrabban lassan odalopakodik a kiszemelt áldozathoz, ilyenkor akár vízben sodródó falevélre is hasonlíthat. Kiváló lehetőség társítására más különleges afrikai fajokkal való együtt tartása, alkalmas például a pillangóhal, elefánthal, kongólazac, afrikai késhal, disztihóduszok és tollasbajszú harcsák, de ha hasonló méretű fajok kerülnek mellé (pl. gurámik, vitorláshal, stb.), akár még társas medencébe is kerülhet.

 

Szürkületben és éjszaka vadászik, ebben nagy szeme is segítségére van, de nappal is aktívan előmerészkedik. Egyes élőhelyeken gyorsabb folyású vizekben is előfordul, de akváriumában szükségtelen nagyobb áramlást keltenünk. Növényesítsünk dúsan, nagyobb növények tövei közt, levelei alatt szívesen keres menedéket. Úszónövényekkel árnyékolhatjuk az akváriumba eső fényt, sőt, feketevizes közegben is tarthatjuk halainkat, mely még jobban kiemeli szépségüket, és hasonlatosabbá teszi akváriumukat valódi származási helyükhöz. Kedveli a melegebb vizet, 26-27 °C hosszú távon is optimális. Lehetőleg lágy, neutrális kémhatású vízbe kerüljenek. A medencét dekoráljuk ágakkal és gyökerekkel. Impozáns megjelenésével lenyűgöző lakója lehet akár szobai, akár bemutató medencéknek. Jó szűréssel bíró akváriumba való, mivel sokat piszkít.

 

Nagy étvágyú, mohó halak, sokat esznek. A kereskedésekben jobbára fiatal egyedek kaphatóak, az ő etetésükre leginkább kisebb élő és fagyasztott eledelek alkalmasak, néha nehéz is őket rászoktatni különböző típusú táplálékokra. Próbálkozzunk vörös szúnyoglárvával, artémiával, tubifexel. Ha megszokták az étrendjüket, akkor már mohón fogyasztani is fogják. Száraz tápokra való rászoktatása nem könnyű feladat, általában vonakodik elfogyasztani azokat, de érdemes próbálkozni vele. Ha megszokta, akkor a legkülönbözőbb lemezes, granulált vagy pelletes tápokat is elfogyasztja, akár még a harcsák táptablettáit is. Érdemes néha koplalónapot tartanunk náluk, hogy ne zsírosodjanak el kórosan, és persze a táplálékkal is tartsunk mértéket, mivel halaink bármikor örömmel fogják degeszre tömni magukat. A nagyobb példányokat rendszeresen kínáljuk meg élő kishalakkal, rovarokkal, kisebb földigilisztákkal is. A tápláléknak szánt halaknál ügyeljünk arra, hogy ne hordozzanak fertőzést. Kerüljük a melegvérű állatok húsának etetését!

 

Az üzletekbe általában vadonfogott példányok kerülnek, gyakran alig pár centiméteres méretben. Tenyésztésük viszonylag bonyolult feladat. Az ivarok megkülönböztetése nem egyszerű, a hímeknek több tüskéjük van a kopoltyúfedőjükön. Viszonylag későn érik el ivarérettségüket, ez hosszú évekbe is telhet. Átlag kb. 10 évet élhetnek, de ritkán akár a 15 éves kort is megérik! Nem készítenek habfészket, az ivadékgondozás nem jellemző náluk, az Anabas-okhoz hasonlóan felszínre emelkedő ikráik a vízinövények közt fejlődnek. Ívás után a szülőket érdemes eltávolítani a szaporító medencéből. Az ikrák gyorsan kelnek (kb. 2 napon belül), a kishalakat infuzória méretű táplálékkal indíthatjuk, de nemsokára, néhány nap múltával elfogadják a frissen kelt artémiát is. A szaporításhoz tágas medence szükségeltetik, nemcsak a szülők, hanem az ivadékok miatt is, ugyanis egy pártól akár ezres nagyságrendű utódmennyiséget is várhatunk. A medence legyen jól záródó, hogy a labirintszerv optimálisan fejlődhessen az utódoknál. Sűrű vízcserére lesz szükség, és több akváriumra, ugyanis szét kell választanunk a kishalakat növekedésüknek megfelelően (a szétnövés jelensége miatt), a nagyobbak ugyanis elfogyaszthatják csenevészebb testvéreiket.

Elterjedési területe - térkép (map)

Ctenopoma acutirostre - Csőrös bozóthal elterjedési területe (Map)

Közép- és Nyugat-Afrika hala, a Kongó-medencében terjedt el. Megtaláljuk a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kongóban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Egyaránt előfordul lassabb és gyorsabb folyású vizekben is.

Egyéb elnevezések

syn: Anabas acutirostris, Anabas ocellatus acutirostris.

Eng: African Spotted Gourami, Congo Leaf Fish, Leopard Bush Fish, Leopard Ctenopoma, Spotted Bush Fish, Spotted Climbing Perch, Spotted Ctenopoma.

Egyéb köznevei: Leopardbuskfisk, Pantterikiipijäkala, Gefleckter Buschfisch, Leopardkala, Leopard-vosakala.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.seriouslyfish.com/species/ctenopoma-acutirostre/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-18

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4249


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük