| Megtekintve: 4 619

Ctenopoma weeksii – Hegyesfejű bozóthal

TUDOMÁNYOS NÉV

Ctenopoma weeksii

CSALÁD

Anabantidae

MÉRET

10 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

140 liter

VISELKEDÉS

aránylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó-középső szint

ÉLETTARTAM (év)

7-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Zömök, meglehetősen magas hátú, főleg az idősebb példányok. A fej hegyes, előrenyúló. A hal barna testén szabálytalan sötét foltok előfordulhatnak, de leginkább a test közepén megjelenő nagy, feketés folt a hangsúlyos. Színezetét kedvének és környezetének függvényében széles skálán és nagyon gyorsan képes változtatni. Hasoldala ezüstösfehér. Az alsó állkapocstól a szemig sötét sáv fut, ahol V alakban szétnyílik és folytatódik a fejen, majd a test mindkét oldalán beleolvad a sötét foltokba. A hímek hát és farok alatti úszói sötétebbek lehetnek, külső szegélyük, főleg az úszók csúcsán fekete. A farkúszó külső szegélye átlátszó.

Tartása és tenyésztése

Szívós és könnyedén tartható kúszóhalak. Mivel méretük is közepes, nem nőnek túl nagyra, így már számos szobai akvárium számára is alkalmasak. Ragadozó halak, de ettől függetlenül viselkedésüket tekintve teljesen békések. Vegyük figyelembe, hogy a jóval kisebb halakat (pl.: apróbb lazacok, razbórák, elevenszülők, stb.) életmódjából fakadóan elfogyasztja, de ha hasonló méretű halakkal kerül egybe, akkor irányukba teljesen nyugodt viselkedést mutat. Ha rendelkezésükre áll tágas tér, akkor fajtársaival, illetőleg rokon fajokkal is békében megfér. Nagyon jól társíthatóak más afrikai halakkal, mint például kongólazacokkal, pillangó- vagy elefánthalakkal, tollasbajszú harcsákkal.

 

A természetben jobbára lassú vagy éppen állóvizekből származik, gyakran oxigénszegény mocsarak, lápok lakója. A légzésben nagy szerepet kap ilyenkor labirintszerve. Kedveli a növényekkel sűrűn benőtt, ágas-bogas helyeket, így ezt akváriumban is érdemes leutánoznunk. Halaink szürkületben, félhomályban mozognak leginkább, s biztonságérzetük fokozásának érdekében is alkalmazzunk sötét aljzatot, illetve árnyékoló úszónövényeket. A medencébe szórt falevelek élethűbb környezetet teremtenek, és barnítják is a vizet, ami további előnyt jelenthet. Nagyobb gyökerekkel, kövekkel is elláthatjuk az akváriumot. Átlagos szűréssel megelégszik, egyébiránt tartása nem problémás, és nyugodt viselkedése végett akár már kezdők számára is alkalmas a faj. 25 °C körüli, lágyabb, enyhén savas – semleges kémhatású tartóvíz számára az optimális. Az akváriumot jól le kell fedni, mert remek ugrók!

 

Ragadozó hal, etetésére leginkább élő, esetleg fagyasztott állati eredetű táplálékok alkalmasak, így tehát adjunk nekik rendszeresen tubifexet, szúnyoglárvát, artémiát, grindált, televényférget. Nagyobb állatok kaphatnak földigilisztát, garnélákat, kisebb halakat is. Szoktatás után elfogadja a műeleségeket, de nem mindig sikerül a halakat rávenni erre. Ha mégis megszokták, akkor nagyon sokféle eledel közül válogathatunk, melyek alkalmasak halaink táplálására.

 

Az ivarok megkülönböztetése bonyolult feladat, leginkább arról dönthetjük el, hogy a hím példányok kopoltyúfedőin több tövis található, illetve ikrázás előtt a nőstények kikerekednek az ikráktól. Ivarérettségüket sokára érik el, körülbelül 2 éves korban érdemes először próbálkozni tenyésztésükkel. Ehhez egy tágas, növényekkel dúsan berendezett akvárium szükségeltetik. Sok úszónövényt helyezzünk be, a víz a tartásnál optimálisnak megadott értékek szerint kerüljön beállításra! A szülők semmilyen ivadékgondozást sem mutatnak, még csak habfészket sem építenek. Az ikrákat a hím egyből megtermékenyíti, ahogy a nőstény lerakja őket. Általában a talaj közelében zajlik a párzás, a hím átöleli a nőstényt. A szülőket az ikrák lerakása után egyből el kell távolítani. Az ikrák a felszínre emelkednek, és az úszónövények közt fejlődnek. Kb. 1-1,5 nap után kikelnek, és további nagyjából 3 nap szükséges az ivadékok elúszásához, ezután apró eleséggel indíthatóak (infuzória, papucsállatka). Hamar elkezdik már a frissen kelt artémiát is fogyasztani, tágas hely és sűrű vízcsere mellett jó ütemben nevelhetőek. A nevelés során célszerű lágyabb, enyhén savanyú vizet használni. Egy ívás alkalmával lerakott ikrák száma megközelítheti az 1000-ret is egy jól fejlett nősténynél (átlagosan 700-900 ikra jellemző).

 

A kereskedelemben feltűnő példányok jelentős hányada vadbefogásból származik. A gyakoribb kúszóhalak közé tartozik a faj, bár idehaza így is elég ritkán találkozhatunk vele.

Elterjedési területe - térkép (map)

Ctenopoma weeksii - Hegyesfejű kúszóhal elterjedési területe (Map)

Főleg Nyugat – Afrika lakója, jobbára a Kongó-medencében fordul elő. Megtaláljuk Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Közép-Afrikai Köztársaságban egyaránt. Főleg lassú vagy állóvizek, mocsarak, lápok lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Anabas weeksii, Anabas oxyrhynchus, Ctenopoma oxyrhynchum.

Eng: Mottled Ctenopoma, Marbled climbing perch, Sharpnose climbing perch.

Egyéb köznevei: Broget buskfisk, Oxyrhynchum, Pfauenaugen-Buschfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4250


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük