| Megtekintve: 5 178

Macropodus erythropterus – Vöröshátú paradicsomhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Macropodus erythropterus

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

6-8 cm

°C

22-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

viszonylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Zömökebb testalkatú paradicsomhal, tipikus felső állású szájjal. Teste ezüstös alapszínű, rajta kellemes kinézetű hálómintával, amit a pikkelyek kontrasztos fekete szegélye ad. A háta esetenként rőtvöröses színt ölthet. Nagyon könnyű összetéveszteni a fekete paradicsomhallal (Macropodus spechti), mivel e faj is idősödve besötétül, fiatalon pedig a fekete paradicsomhal is hasonló hálómintás kültakaróval rendelkezik. Tapogatóvá nyúlt hasúszói pirosak, akárcsak a M. spechti esetében. A fő megkülönböztetési lehetőség abban rejlik, hogy a Macropodus erythropterusnál a páratlan úszók, tehát a hátúszó, a farokúszó és a farok alatti úszó is rendelkezik némi piros színezettel, míg ez a fekete paradicsomhalról teljesen hiányzik, s nála kizárólag a tapogatóra korlátozódik.

 

Mintázatában hasonló faj még a hongkongi paradicsomhal is, ám nála a hasúszók sárgák, a többi úszó a test sötétszürkés színét viseli, s fontos különbség még, hogy írisze is sárga, míg a legtöbb más fajnál ez tűzvörösre színeződik.

Tartása és tenyésztése

A vöröshátú paradicsomhal egy meglehetősen gyakran félreazonosított hal. Megtévesztésig hasonlít ugyanis a fekete paradicsomhalra (Macropodus spechti), a különbség mindösszesen abban rejlik, hogy fajunk a páratlan úszóin is mutat számottevő vörös színezetet. Mindkét faj tagjai kifejlett korukban (főképp a hímek) szépen befeketednek, éppen ezért a vöröshátú paradicsomhalat nagyon gyakran fekete paradicsomhalként árusítják. A 2000-res évek során egy ideig a M. spechti szinonimájává is fokozták nevét, de a tudomány jelenlegi állása szerint külön fajokról van szó. Némi odafigyeléssel azért megkülönböztethetőek, vásárláskor mindig igyekezzünk pontosan meghatározni, melyik faj egyedeit is kínálják, függetlenül az üzletben kiírt nevüktől. Lehetőleg a két faj egyedeit ne tartsuk együtt, elkerülendő a nemkívánatos kereszteződéseket, amik a továbbiakban ellehetetlenítik a pontos meghatározást. Habár Macropodus erythropterus névvel csak nagyon ritkán találkozni az üzletekben, félreazonosított példányai ennél gyakrabban hozzáférhetőek.

 

Tartása egyébként egyszerű, kezdőknek is javasolható. Semleges kémhatást, és lágy-középkemény vizet javaslok tartásához, a legtöbb hazai ivóvíz alkalmas. A hűvösebb, akár fűtetlen szobai akváriumokat és a melegebb közeget is jól viseli. Nyáron akár szabadtéri medencékben is gondozhatjuk őket. Akváriumát alaposan fedni kell, mert kiváló ugrók. Etetése is teljesen problémamentes, ugyanis a legtöbb műeleséget fogyasztja, kaphat jó minőségű lemezes és granulált díszhaltápokat, de alkalmanként érdemes fagyasztott vagy élő táplálékkal is megkínálni, különösen kedveli a szúnyoglárvát.

 

Akváriuma lehet növényekkel dúsan ültetett, ezek remek búvóhelyet nyújtanak halainknak. Alkalmazzunk úszónövényeket a megvilágítás tompítására, az aljzatra pedig szórhatunk leveleket. Ellentétben jónéhány más labirintkopoltyús fajjal, kedvelik az erősebb áramlást is, gyakran fordulnak elő gyorsabb folyású patakokban is. Aránylag jól társítható paradicsomhal-faj, a legbékésebbek közül való, agresszió leginkább íváskor vagy több hím szűk helyen való összezsúfolásakor fordulhat elő. 100 liter körüli akváriumban már több példány is tartható (pl.: 1 hím 2-3 nősténnyel), nagyobb medencébe egész kis csapatot is gondozhatunk. Társhalai lehetnek dániók, razbórák, díszmárnák vagy kellő hely esetén más labirinthalak (leginkább gurámik), de közepes méretű, robusztus fajokkal együtt vegyes társas medencében is tarthatjuk őket.

 

Az ivarok megkülönböztetése méret- és színkülönbségen alapul, ugyanis a hímek nagyobbak, úszóik megnyúltabbak, színeik pedig erőteljesebbek. Tenyésztése nem bonyolult feladat, szapora faj. A tenyésztő akváriumba párban tegyük ki, a legszebb hímet a legkerekebb nősténnyel ívassuk. A szaporító medencébe kerüljön sok vízinövény, főleg úszónövények, ugyanis a hím a felszínre, az úszónövények közé építi a habfészket. Párzás során átöleli a nőstényt, s amint az lerakja az ikrákat, a hím egyből meg is termékenyíti azokat. Ívás után a szülők a habfészekbe hordják az akár több száz ikrát is. Egymás ellen ritkán agresszívek, de előfordul, hogy a szaporulatból fogyasztanak (főképp kikelés után), ezért tanácsos a szülőket az ikrázás után, vagy legkésőbb egy nappal később eltávolítani. Az ívástól számított kb. 4. napon kezdhetjük meg az ivadékok táplálását infuzória méretű eleséggel. Pár nap múltával már stabilan képesek elfogyasztani a frissen kelt artémiát is. A kishalak jó ütemben nevelhetőek, számottevő problémára nem kell számítani, de a rendszeres részleges vízcserékről ne feledkezzünk meg. Az akvárium legyen jól záródó, hogy a vízhőmérséklet és a felette elhelyezkedő levegő hőmérséklete ne különbözzön jelentősen, máskülönben az utódok labirintszervének fejlődése nem lesz megfelelő.

Elterjedési területe - térkép (map)

Macropodus erythropterus - Hálómintás paradicsomhal elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia; Közép-Vietnamból származik. Leginkább a Quang Ti, Cam Lo és Giang folyók vízbázisában fordul elő. Elsősorban gyorsan folyó patakok lakója.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Redback Macropod.

Egyéb köznevei: Rotrücken-Makropode.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.seriouslyfish.com/species/macropodus-erythropterus/
  • http://www.iucnredlist.org/details/187964/0

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-06-24

Frissítve:

2018-01-29 11:01

Katalógus ID:

No. 4379


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük