| Megtekintve: 4 478

Macropodus hongkongensis – Hongkongi paradicsomhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Macropodus hongkongensis

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

6-8 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-18 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

agresszív

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

sebezhető

Külalak és jellegzetességek leírása

Tipikus, felső szájállású, paradicsomhal-alakú faj. Nem a legnagyobb faj közülük, közepes méretkategóriába sorolható. Szürkésbarna teste feketés pikkelyszegélyű gyenge hálómintával tarkított. Az úszók enyhén színezettek csupán, később kékes-szürkés árnyalatot vesznek fel. Idősödve sokat sötétedik mintája (kiváltképp a hímeké), de nem lesz annyira sötét színezetű, mint a fekete paradicsomhal.

 

Mintázata rendkívül emlékeztet több közel rokon paradicsomhal-fajéra is, így első ránézésre összetéveszthető a Macropodus erythropterus-szal és a Macropodus spechti-vel is. Azonban a hongkongi paradicsomhal már könnyebben megkülönböztethető tőlük, mint az előző két faj egymástól. Érdemes megfigyelni, hogy a M. hongkongensis tapogatóvá fejlődött hasúszói sárga színezetűek, és a többi úszó legfeljebb a test mintázatát veszi át. A másik két faj esetében a hasúszók pirosak, a M. erythropterus pedig a többi úszóján is mutat némi piros színezetet. Emellett szintén biztos pont a megkülönböztetésre, hogy a hongkongi paradicsomhal írisze citromsárga, míg a legtöbb másik fajé tűzvörös. További jellegzetessége egy jól látható, kékes-türkizes folt a kopoltyúfedőn!

Tartása és tenyésztése

Meglehetősen ritkán gondozott paradicsomhal-faj, nálunk kifejezetten kuriózumnak számít. Tartása alapvetően nem nehéz, így végső soron kezdők is próbálkozhatnak vele. Inkább a hűvösebb, 23-24 °C-os vizet szereti, de ennél kicsivel magasabb hőmérsékleten még tartható. Nyáron kiválóan alkalmas kerti medencékbe, tartályokba való kihelyezésre, ami rendkívül előnyös a halak számára. Semleges kémhatású, lágy-középkemény vizet töltsünk akváriumába, a legtöbb hazai vezetékes ivóvíz megfelel gondozásához. Átlagos szűréssel megelégszik, a rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg. Elsősorban ragadozó táplálkozású, különösen kedveli a szúnyoglárvát és más élő vagy fagyasztott rovarlárvákat, férgeket, rákocskákat. Emellett általában szívesen fogadja a száraz eleségeket is, jó minőségű lemezes és granulált tápok is alkothatják étrendjének fő bázisát.

 

Kifejezetten agresszív paradicsomhal! Bár méretét tekintve rokonsági körén belül a kisebb fajokhoz tartozik, meglehetősen támadékony kedvű. Éppen ezért tágas medencére van szüksége, 100 liternél kisebb akváriumba ne kerüljön. Egy hasonló méretű akváriumban egy hímet helyezzünk el 2-3 nőstény társaságában, több hím tartásához jóval nagyobb férőhely szükségeltetik. Ne tartsuk együtt hasonló alkatú vagy rokon fajokkal, így lehetőleg kerüljük más paradicsomhalak, betták, gurámik társítását. Leginkább közepes méretű csapathalakkal tarthatjuk, így például malabári dániók, vagy egyes díszmárnák kiváló társhalai lehetnek. Medencéjét dúsan növényesítsük, szívesen bujkál a vízinövények között, a természetben is elsősorban a növényekben gazdag partmenti szakaszokat kedveli. Bátran szórjunk faleveleket is akváriumába, ez fokozza annak természethűbb küllemét. Nemzetségén belül is közeli rokonságban áll a kínai paradicsomhallal (Macropodus opercularis), természetes kereszteződések is előfordulhatnak.

 

A hím könnyedén felismerhető nagyobb méretéről, impozánsabb úszóiról és erőteljesebb színeiről. Mivel a hal meglehetősen ritka az akvarisztikában, a példányok döntő többsége Ázsiából származik, így akváriumi tenyésztése nem bevett szokás. Habfészeképítők, ezt a hím építi meg, s a párzás a habfészek alatt történik. Az akváriumot lássuk el bőségesen úszónövényekkel, és teteje legyen jól záródó, ami az ivadékok labirintszervének egészséges fejlődéséhez alapvető fontosságú (a víz fölötti levegőnek páradúsnak és nagyon hasonló hőmérsékletűnek kell lennie). Ívni a legszebb hímet és a legkerekebb nőstényt helyezzük ki, lágy és a tartóvízhez képest pár fokkal melegebb vízbe. Több száz ikrát raknak, melyeket ívás után közösen helyeznek el a habfészekben. Szaporodáskor rendkívül territoriális viselkedésűek, bár a hím általában nem bántja a nőstényt (ha biztosra akarunk menni és elkerülni a csekély agressziót is, akkor a nőstényt ívás után, a hímet pedig a kishalak kikelésekor eltávolíthatjuk). Az utódok néhány nap múlva már megkezdik táplálkozásukat, eleinte legjobb az infuzória méretű táplálék, de pár napon belül már stabilan fogyasztják az artémia naupliákat, és gyorsan fejlődnek. Ahogy növekednek, egyre tágasabb helyre lesz szükségük, a szétnövésre is figyelni kell, akárcsak a fejlődő hímek közt kezdődő agresszióra.

 

Természetes állományait az IUCN még nem mérte fel, azonban a CARES program labirinthalakra szakosodott kutatója, Anton Lamboj felmérései alapján már sérülékenyek a populációi, a veszélyeztetettség küszöbén áll.

Elterjedési területe - térkép (map)

Macropodus hongkongensis - Hongkongi paradicsomhal elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia, Hongkong északi vidéke. Lassú mozgású vagy állóvizek lakója, olyan helyeken, ahol sűrű a növényzet.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Hong-Kong paradise fish.

Egyéb köznevei: Hongkong Makropode, Hongkongparadijsvis, Hongkong-Paradiesfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Dél-Kína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.seriouslyfish.com/species/macropodus-hongkongensis/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-06-24

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4378


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük