| Megtekintve: 20 051

Macropodus opercularis – Kínai paradicsomhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Macropodus opercularis

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

8-10 cm

°C

15-27 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-25 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

kissé agresszív

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, elég erőteljesnek hat, oldalt elöl kevéssé, hátul jobban lapított. A páratlan úszók és a hasúszók – elsősorban a hímeknél – hosszú fonalakban végződnek, a farokúszó első és utolsó néhány sugara szintén hosszan megnyúlt.  Rendkívül dekoratív, fényes kékeszöld alapon több vörös keresztsáv látható rajtuk, a hím torka és hasa ívásidőben bársonyfekete. A kopoltyúfedőkön, amelyek izgalmi állapotban elállnak, vörös szegélyű kékeszöld folt van. Az úszók kékesek vagy vörösek, és sok kék vonás és szegélyrész díszíti őket. A hím színezete élénkebb, ajka kifejezetten duzzadt. A nőstény inkább szürkésbarna tónusú, de rajta is ugyancsak megfigyelhetőek a kék és piros keresztsávok.

 

Több színváltozatát is kitenyésztették már, létezik albínó, vörös, xanthorisztikus és kék variánsa is, melyek mind nagyon mutatósak. Az albínó különösen kedvelt nálunk is!

Tartása és tenyésztése

A kínai paradicsomhal igen régóta ismert, közkedvelt díszhal. Gyakorlatilag megállapíthatjuk róla, hogy az első trópusi hal, amit Európában sikeresen tartottak akváriumban. A paradicsomhalat 1869-ben az első egzóták egyikeként egy francia hozta be Európába, s a neves Carbonnier haltenyésztőnek rövidesen sikerült szaporodásra bírnia. Ezzel nem csak az első sikeresen gondozott, hanem egyúttal az első akváriumban sikeresen szaporított trópusi díszhallá vált. Ettől a törzstől származik az akváriumainkban található paradicsomhalak többsége.

 

Pompás színei méltán alátámasztják, miért nem csökkent népszerűsége immáron több, mint 150 éves pályafutása alatt sem. Hihetetlenül szívós és könnyedén gondozható faj, kezdők egyik legideálisabb választása, s mindemellett legszebb halaink közt tartjuk számon (kiváltképp a nászruhás hímeket). A paradicsomhalak számára egy átlagosan szűrt medence teljesen megfelel, s még az oxigénszegény közeget is jól viselik, labirintszervüknek hála. Nagyfokú alkalmazkodóképességük tette lehetővé, hogy Ázsiában is széles körben elterjedjenek. Szívóssága természetesen nem ok arra, hogy elhanyagoljuk halainkat, így a részleges vízcserékről náluk se feledkezzünk meg. A legtöbb hazai csapvíz alkalmas tartására (ezek általában semleges kémhatású, középkemény vizek), de ettől némiképp eltérő értékeken is tarthatóak. A legideálisabb számukra egy enyhén savas – semleges, kicsit lágyabb tartóvíz.

 

A hőmérséklet tekintetében egyáltalán nem kényesek, fűtetlen szobai akváriumban is kiválóan tarthatóak. Bár nagyon jól viselik a magasabb (27-30 °C) hőmérsékletet is (azonban ez élettartamukat rövidítheti), ha a természetes körülményeknek megfelelően kívánjuk gondozni paradicsomhalainkat, inkább a hűvösebb vizet részesítsük előnyben. Ettől függetlenül megállapítható, hogy ugyan élőhelytől függően, de 10 és 30 °C közötti hőmérséklet-tartományban is találtak már belőlük a természetben. Nyáron kitűnően gondozhatóak szabadtéren, kertben elhelyezett medencékben, tavakban. A természetes táplálék és napfény hatására impozáns színeket ölt. Akváriumukat bátran növényesítsük, szívesen úszkálnak ugyanis hínárok és más vízinövények levelei között. Egyébiránt kedvünkre dekorálhatjuk akváriumukat, de érdemes megjegyezni, hogy a sötét aljzat és az úszónövények kiemelik színeiket és fokozzák biztonságérzetüket. Aktív halak, általában sokat tartózkodnak az akvárium előterében, ahol jól megfigyelhetjük őket. Etetésük is teljesen problémamentes, szinte bármilyen tápot szívesen fogyasztanak, mohón táplálkoznak. Felső állású szájuk felszíni táplálkozáshoz alkalmazkodott, adhatunk nekik lemezes és granulált tápokat, fagyasztott és élő eledeleket egyaránt, szinte minden gyakran használt díszhaleleséget elfogyasztanak.

 

Tán egyetlen hátulütője a fajnak a viszonylag támadékony magatartása, bár ez relatív, és sokszor egyedfüggő. Ha kellő hely áll rendelkezésükre, akkor nem kell sok problémával számolnunk. Arra ügyeljünk, hogy túl apró halak ne kerüljenek melléjük, melyekben esetleg kárt tehet, illetve sok hím egyedet ne zsúfoljunk össze. Kisebb akváriumban érdemes egy hímet tartani, vagy egy hímet és 2-3 nőstényt. 100-150 litertől már több hím is problémamentesen megfér egymással, túlontúl szűk helyen viszont a nőstények is idegesebbek lehetnek. Lehetőleg 75-80 liternél kisebb akváriumba ne kerüljenek. Társhalai lehetnek hasonló méretű fajok: dániók, nagyobb razbórák, díszmárnák, gurámik, díszcsíkok és harcsák mind remek választást jelentenek, de társas medencében gond nélkül együtt tarthatjuk őket közepes-nagyobb és nem fátylas elevenszülőkkel (pl.: xifó) és lazacokkal (pl.: rózsalazac, fekete tetra), békésebb sügérfélékkel (pl.: vitorláshal, meggyhasú sügér) egyaránt.

 

Az ivarok megkülönböztetése rendkívül egyszerű, a hímek ugyanis jóval nagyobbak, színesebbek és úszóik is megnyúltabbak a nőstényekhez képest. Szaporításuk meglehetősen könnyű, kezdőknek is ajánlott! A tenyésztő akváriumba a legszebb hímet az ikráktól legkerekebb nőstény társaságában kell kihelyezni, 25-27 °C-os hőmérsékletű vízbe. A szaporító medencébe helyezzünk sok vízinövényt, főleg úszónövényeket. A hím a habfészket a víz felszínére, jellemzően úszónövények közé építi. A párzás a fészek alatt történik meg, a hím átöleli a nőstényt, és egyből megtermékenyíti az ikrákat. Ezután mindkét szülő elkezdi a fészekbe hordani a termékeny ikrákat, melyeknek száma akár 500 is lehet. Munkájuk befejeztével a hím azonban elzavarja a nőstényt, így azt célszerű ekkor eltávolítani, ugyanis a hímek agressziója akár a nőstény pusztulásáig is fajulhat (társas medencében is leginkább íváskor agresszívek más halak irányába). A hím gondoskodik a fészekről, s ha jól tápláljuk, a kikelő kishalakat nem bántja, de érdemes legkésőbb az ikrázás után pár nappal őt is eltávolítani. Az ívástól számított 4 nap elteltével kezdenek meg a porontyok táplálkozni, indítóeleségnek infuzória, papucsállatka, tojássárgája ajánlható, de hamar áttérhetünk a frissen keltett artémiára. A kishalak tágas hely esetén gyorsan fejlődnek és viszonylag hamar színesednek. A szétnövésre ügyeljünk!

Elterjedési területe - térkép (map)

Macropodus opercularis - Kínai paradicsomhal elterjedési területe (Map)

Kelet – Délkelet-Ázsiai elterjedésű faj, élőhelyének döntő többsége Kínában található, de Oroszországból is kimutatták. Délen Tajvan, Laosz, Vietnam és Malajzia területén éri el elterjedésének határvonalát. Elsősorban sekély, álló vagy esetleg lassan áramló vizekben, rizsföldek mocsaraiban található meg.

Japánba, Koreába, Madagaszkárra és a Fülöp-szigetekre betelepítették.

Egyéb elnevezések

syn: Chaetodon chinensis, Labrus opercularis, Labrus operculatus, Macropodus chinensis, Macropodus ctenopsoides, Macropodus filamentosus, Macropodus venustus, Macropodus baviensis, Macropodus paradisi, Macropodus viridiauratus,Platypodus fruca, Polyacanthus opercularis, Polyacanthus viridiauratus.

Eng: Paradise fish, Forktail fightingfish, Roundtail paradisefish.

Egyéb köznevei: Fa sau gun, Almindelig Makropode, Paradisfisk, Kiinanparatiisikala, Großflosser, Paradiesfisch, Gabelschwanzmakropode, Taiwan-kingyo, Wielkopletw wspanialy, Makropod.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Észak-Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Kelet-Ázsia
Kína
Japán
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-12-14

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4252


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük