| Megtekintve: 7 794

Macropodus spechti – Fekete paradicsomhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Macropodus spechti

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

7-8 cm

°C

24-30 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

viszonylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső zóna

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Közepesen robusztus paradicsomhalfaj, szája felső állású, alkatában a kínai paradicsomhalhoz hasonlít. Alapszíne szürkésbarna, melyet sötétebb, hálószerű minta díszít, ugyanis minden pikkelye sötéten szegélyezett. A kifejlett hímek teste akár teljesen befeketedhet. Úszói gyakran kékes árnyalatúak. Hasúszói pirosak.

 

Rendkívül hasonlít a Macropodus erythropterusra, fiatal korukban nagyon könnyű összetéveszteni őket, gyakori, hogy a kereskedelemben is téves neveken szerepelnek. Hasonló hálószerű mintát mutat mindkét faj, s szintúgy mindkettő feketés tónusú. A fő különbséget az jelenti, hogy a M. erythropterus páratlan úszóin (hát, farok, farok alatti úszó) is megfigyelhetünk piros színezetet.

 

További hasonló faj a Macropodus hongkongensis, melyről ugyancsak megállapítható, hogy szürkés alapon egyfajta hálómintát mutat, és kiváltképp a hímek besötétednek, de ő könnyebben felismerhető halványsárga íriszéről, kopoltyúfoltjáról és arról, hogy hasúszói sárgásak, s a többi úszó a test színét mutatja.

Tartása és tenyésztése

A fekete paradicsomhal jelenlegi helyzete különösen izgalmas. A Macropodus spechti elnevezést egy időben néhány azon példányokra használták inkább, melyek kimondottan kékes színezetűek voltak, ezért lehetett néha találkozni a „kék paradicsomhal” elnevezéssel. A fekete példányokat hosszú ideig a kínai paradicsomhal fekete színű alfajként tartották számon (Macropodus opercularis concolor), majd Macropodus concolor néven önálló faji rangra emelték. Később bebizonyosodott, hogy ők valójában egyazon fajt képeznek a Macropodus spechtivel, így végső soron a Macropodus concolor nevet szinonimává nyilvánították.

 

A faj kálváriája azonban nem ilyen egyszerű. Rendkívüli módon hasonlít ugyanis a vöröshátú paradicsomhalra (Macropodus erythropterus), a 2000-res években egy ideig a M. erythropterust is szinonimmá fokozták, mígnem 2010-ben újra önálló faji rangot kapott. A különbség az, hogy az igazi M. spechti-knek a páratlan úszóin nem találunk számottevő vörös színt, míg ez a M. erythropterusok esetében jól kivehető. A kereskedelemben sajnos mindkét faj példányaira alkalmazzák mindkét elnevezést (sőt, sokszor még a M. concolor névvel is találkozni…), de leginkább egyszerűen ’fekete paradicsomhalként’ forgalmazzák mind a valódi M. spechtiket, mind a M. erythropterusokat. Az akvarisztikában mindkét fajjal lehet találkozni, talán a valódi M. erythropterusok egy kicsivel gyakoribbak. Bár gondozásuk fölöttébb hasonló, megvásárolásukkor nézzünk utána pontosan, melyik fajt is tartjuk, függetlenül a kereskedésben látott névtől.

 

A fekete paradicsomhalak nemzetségükön belül a békésebb fajok közé tartoznak, a közismert kínai paradicsomhalhoz képest is nyugodtabb természetűek. Gondozásukban semmi ördöngösség sincs, ezért már kezdők számára is alkalmasak lehetnek. Közepesen meleg vízben, 25-26 °C-on remekül tarthatóak, de a melegebb hőmérsékletet is jól tűrik (az alacsonyabb oxigénkoncentrációt pedig labirintszervüknek hála könnyedén átvészelik). Semleges, kissé lágyabb vízben tartsuk őket elsősorban. Az akváriumot bátran növényesítsük, szívesen bujkálnak a vízinövények között. Előnyös, ha ágakból, gyökerekből, kókuszdióhéjakból is rendelkezésre áll némi búvóhely. Az aljzatra szórt falevelek tovább fokozzák a természethű küllemet és a halak biztonságérzetét. Használjunk úszónövényeket a fényintenzitás tompítására. Az akváriumot jól le kell fedni, mert kitűnő ugrók!

 

100 liter körüli medencében már tartható néhány példánya. Egy hímre jusson lehetőleg 2-3 nőstény, így két hím és nőstényeik tartására már nagyobb medence szükséges. Ritkán mutatnak jelentősebb agressziót, talán inkább csak szaporodási időszakban. Kitűnő társhalaik lehetnek dániók, razbórák, díszmárnák és egyéb pontyfélék, csíkhalak és harcsák. Ha kellő hely áll rendelkezésre, általában jól kijönnek a különböző gurámifajokkal is. Kiváltképp, mivel természetes élőhelyükön is találkozhatnak kék és morgó gurámikkal! Vietnamban tiszta és meleg vizek lakói. Etetésük sem problémás, ugyanis a legtöbb műeleséget szívesen fogyasztják, kaphatnak minőségi lemezes és granulált eledeleket. Emellett érdemes étrendjüket alkalmasint kiegészíteni élő és fagyasztott táplálékkal is, a szúnyoglárvát, tubifexet és grindált különösen szeretik, de a kisebb garnélákat is szívesen levadásszák.

 

A nemek könnyen elkülöníthetőek a hímek nagyobb testmérete és erőteljesebb színezete alapján. Könnyen tenyészthető faj. A tenyészakváriumba párban tegyük ki, s rakjunk melléjük sok úszónövényt. A lágyabb víz előnyt jelent. A hím a víz felszínére habfészket épít, párzás közben a nőstényt átkarolja, és egyből megtermékenyíti a lerakott ikrákat. Az ikrákat a párzás után a habfészekbe gyűjtik. Rendkívül produktív faj! Egymás ellen ritkán agresszívek, de előfordul, hogy a szaporulatból fogyasztanak (főképp kikelés után), ezért tanácsos a szülőket az ikrázás után, vagy legkésőbb egy nappal később eltávolítani.

 

Az ívástól számított kb. 4. napon kezdhetjük meg az ivadékok táplálását infuzóriával, szárított tojássárgájával, papucsállatkával, de néhány napon belül már képesek elfogyasztani a frissen kelt artémiát is. A kishalak jól nevelhetőek, számottevő problémára nem kell számítani, de a rendszeres részleges vízcserékről ne feledkezzünk meg. Az akvárium legyen jól záródó, hogy a vízhőmérséklet és a felette elhelyezkedő levegő hőmérséklete ne különbözzön jelentősen, máskülönben az utódok labirintszervének fejlődése nem lesz megfelelő.

Elterjedési területe - térkép (map)

Macropodus spechti - Fekete paradicsomhal elterjedési területe (Map)

Kizárólag Vietnam középső részén találkozhatunk velük, a Thu Bon és a Houng – folyórendszerek vizeiben. Ezeken a területeken nagyon különböző élőhelyeken is előfordul, az elárasztott rizsföldektől és mocsaraktól kezdve tavakon át folyókig és gyorsabb sodrású patakokig.

Egyéb elnevezések

syn: Macropodus concolor, Macropodus opercularis concolor, Macropodus opercularis spechti, Macropodus tramiensis, Macropodus yeni.

Eng: Black paradise fish.

Egyéb köznevei: Sort Makropode, Sort paradisfisk, Schwarzen Makropode, Gittermakropode, Svart Makropod,

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.seriouslyfish.com/species/macropodus-spechti/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-06-24

Frissítve:

2018-01-29 11:01

Katalógus ID:

No. 4380


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük