| Megtekintve: 6 204

Microctenopoma ansorgii – Zebra bozóthal

TUDOMÁNYOS NÉV

Microctenopoma ansorgii

CSALÁD

Anabantidae

MÉRET

7 cm

°C

25-27 °C

°pH

5,5-7 pH

°Nk

2-12 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

aránylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

alsó-középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Az afrikai bozóthalak egyik legszebbikeként tartják számon. Nyúlánk testét számos, függőleges, barnás-ezüstkékes alapon 6— 7 erős barnásvörös, esetenként feketés (bár néha csak halványan látható) sáv keresztezi. A sávok jól láthatóan, általában feketés színben átterjednek a hátúszóra és a farok alatti úszóra is. Az úszók a sávok között piros színezetűek. A szem körül és a kopoltyúfedőkön finom sötét mintázat látható. A díszes hát- és farok alatti úszók alapja hosszú és a hímeken csúcsosabb. A hímek színe ikrázás alatt élénkebb. Az ivarok megkülönböztetése is az alapján lehetséges, hogy a hímek jóval színesebbek, illetve hát- és farok alatti úszójuk csücske fehér színű.

 

A faj hasonlít a Microctenopoma nanum-ra, de az jóval sötétebb árnyalatú és valamivel kisebb termetű.

Tartása és tenyésztése

Félénk, bújós természetű bozóthalfaj. Az egyik legdekoratívabb mind közül, egyúttal azonban a legkisebb fajok közé tartozik. Gondozására már egy 100 liter körüli térfogatú medence is elégséges. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű búvóhely álljon rendelkezésére, szívesen keres menedéket kókuszdióhéjakban, gyökerek alatt, kövek alkotta barlangokban vagy akár mesterséges búvóhelyekben, mint például tágas agyagcsövek. Emellett elengedhetetlen a sűrű növényzet. Természetes élőhelyén lassan mozgó vizek partközeli szakaszain él, ahol a vegetáció dús és vízbe nyúló ágak, gyökerek tarkítják a tájat. Ezt igyekezzünk leutánozni akváriumában is. Az úszónövények alkalmazása, illetve a talajra szórt falevelek tovább növelik halaink biztonságérzetét, és valósághűbb akváriumi tájat teremtenek. Szűrt fényt kapjanak halaink, tompítsuk a világítást. A medence vizét is sötétíthetjük, például égertoboz segítségével.

 

Tartása nem mindig nevezhető a legkönnyebbnek, ugyanis a vadonból befogott állatok sokszor nehezen szoknak be akváriumba. Az akváriumi környezetben nevelkedett példányokkal ilyen gond nincsen, igyekezzünk ilyet beszerezni. Ha mégis vadon fogott állatokhoz jutunk, akkor fiatalabbakkal próbálkozzunk, mivel ők sokkal könnyebben akklimatizálódnak. Az idősebb példányok sokszor még teljesen optimális gondozás mellett sem élnek pár hónapnál többet akváriumban. A lágyabb, enyhén savas vizet kedvelik, a hőmérsékletet kb. 25 °C-ra állítsuk be. Nagyon apró halakat természetesen ne tartsunk velük együtt, amiket még a zebra bozóthalak is tápláléknak néznének, de ezt leszámítva más, nyugodtabb halak kerülhetnek melléjük. Agresszív, vagy nagyon mozgékony fajokat kerüljük, mert zavarhatják halainkat, illetve ne tegyük ki őket állandó stresszhatásnak (pl. mozgalmas helyre rakott akvárium által). Egyfajos módon is kiválóan tarthatóak, de néhány nyugodtabb hal jó társuk lehet (pl.: afrikai nagypikkelyű lazac, pillangóhal). Ha már megszokták az akváriumot és túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, onnantól kezdve ellenállóak és könnyen tarthatóak.

 

Etetésük, ha vadon fogott állatokról van szó, szintén problémás lehet eleinte, leginkább élő táplálékkal próbálkozzunk. Kaphatnak artémiát, tubifexet, szúnyoglárvát, grindált, kisebb garnélákat. Némi szoktatás után a fagyasztott tápokat is szívesen veszik. Műeleségekhez való hozzászoktatásuk nehezebb és időigényesebb feladat, de próbálkozhatunk vele.

 

Ivadéknevelők, az úszónövények közé a hím építi a habfészket, mely gyakran eléggé szedett-vedett. A halakat párban tegyük ki egy vízinövényekkel sűrűn ültetett akváriumba. Használjunk meglehetősen lágy, enyhén savas, 26 °C-os vizet a tenyészmedencében, amit kis szivacsszűrővel szűrűnk. Az akvárium kerüljön félhomályba, ne legyen közvetlenül világítva! A halak a habfészek alatt ívnak, egy ikrázásból kb. félezer ikra jó eredménynek számít. Az utódokról a hím gondoskodik, a nőstény ikrázás után eltávolítható. Az ikrák 1-2 napon belül kikelnek, és további 3-4 nap után a kishalak már szabadon úsznak, és infuzória-méretű eleséggel etethetőek. Körülbelül további négy nap múltával már elfogadják a frissen kelt artémiát is. Egy hónapos korukra már jól láthatóak a keresztcsíkok!

 

E békés, impozáns bozóthalfaj meglehetősen keresett az akvaristák között, de sajnos csak ritkán szokott a kereskedésekben fellelhető lenni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Microctenopoma ansorgii - Zebra kúszóhal elterjedési területe (Map)

Angola, Kamerun, Kongó és a Kongói Demokratikus Köztársaság vizei. Jobbára növényekkel sűrűn benőtt, lassabban folyó szakaszok lakója. Madagaszkárra betelepítették.

Egyéb elnevezések

syn: Ctenopoma ansorgei, Anabas ansorgii, Ctenopoma ansorgii, Anabas davidae.

Eng: Orange Ctenopoma, Ornate climbing perch, Ornate ctenopoma, Pretty ctenopoma, Rainbow ctenopoma.

Egyéb köznevei: Orange buskfisk, Loistokiipijäkala, Orange-Buschfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horváth Attila: Ctenopoma ansorgii (Akvárium Magazin VI. évf. 97/1-2. szám)
  • Horst Linke: Labyrintfische

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4253


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük