| Megtekintve: 2 108

Microctenopoma congicum – Kongói bozóthal

TUDOMÁNYOS NÉV

Microctenopoma congicum

CSALÁD

Anabantidae

MÉRET

5,5-6 cm

°C

24-28 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

4-12 Nk

HELYIGÉNY

85 liter

VISELKEDÉS

viszonylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Robusztus felépítésű, hengeres testű hal. Rendkívül hasonlít a díszes bozóthalra (Microctenopoma fasciolatum).

 

E faj ezüstszürkés alapszínű, rajta határozott feketés-sötétszürkés függőleges sávok futnak, a fej különböző fekete alakzatokkal tarkított (ez a díszes bozóthal esetében cikk-cakk minta). A hasúszók, a farok alatti úszó és a hátúszó jobbára kékes alapszínű, rajta a test sávjainak megfelelően, folytatólagosan, az úszósugarak teljes hosszán fekete csíkok díszelegnek. A farkúszó inkább sötét, feketés alaptónusú, s rajta az úszósugarak teljes hosszukon acélkék színben díszelegnek. Az úszók mintája jó megkülönböztetési lehetőséget nyújt, ugyanis a díszes bozóthal esetében az úszók kék mintái az úszósugarak mentén foltszerűen mutatkoznak meg.

Tartása és tenyésztése

Nagyon gyakran összetévesztik a díszes bozóthallal (Microctenopoma fasciolatum). Valójában az igazi M. congicumok csak elvétve jutnak el az akvaristákhoz, az esetek döntő többségében a díszes bozóthalakat tartjuk. Ennélfogva sajnos csak kevés tapasztalat áll rendelkezésünkre a faj tartásával és tenyésztésével kapcsolatban, bár élőhelye sok helyen átfed a díszes bozóthaléval.

 

Tartásához egy pár esetén legalább 85 literre van szükség, de minél nagyobb a hely, annál jobb (több állat esetén természetesen tágas akvárium szükségeltetik). Mivel több centiméterrel is kisebb, mint a díszes bozóthal, ezért kisebb helyen is beéri (ez megkülönböztetésüket is segíti). Medencéje legyen jól szűrt, de az áramlás ne legyen erős. A tartáshoz 25-26 °C-os hőmérséklet, és lehetőleg lágy, neutrális vagy enyhén savanyú kémhatású víz ajánlható. Az akvárium legyen növényekkel dúsan teleültetve, és mindenképp helyezzünk el néhány úszónövényt is. A világítást tompítsuk, és az akvárium nyugodt helyen legyen felállítva. Az aljzatra hullatott levelek előnyösek, mivel természetszerűbb hatást keltenek, növelik halaink biztonságérzetét, és savanyítják is a vizet a kioldódó szerves savtartalmukkal.

 

A medencében legyenek búvóhelyül szolgáló alkalmatosságok (pl.: kókuszdióhéj, göcsörtös ágak, gyökerek), hogy halaink szükség esetén visszavonulhassanak. Aránylag békés természetűek, más hasonló méretű halakkal jól kijönnek, de íváskor a hímek territoriálisak. A túlságosan apró termetű halakat tápláléknak nézik és elfogyaszthatják. Leginkább élő és fagyasztott eledelekkel tarthatjuk őket, kapjanak szúnyoglárvát, grindált, artémiát. Szoktatás után próbálkozhatunk a száraz eleségekkel is, de a szaporításukhoz mindenképpen bőséges, jó minőségű eledelre van szükségük, hogy jó kondícióban legyenek.

 

A hímek díszesebbek, valamivel nagyobbak a nőstényeknél, így az ivarok megállapíthatóak. A hím készíti a habfészket, a szülők gondoskodnak az ivadékokról. A szaporítómedence legyen dús növényzetű, sok úszónövénnyel, melyek közé a hím fel tudja építeni a fészket. Az ikrák a felszínre szállnak, s a hím elhelyezi őket a fészekben. A tenyésztéshez lágy és kissé savas, a tartóvíznél 1-2 °C-al melegebb (kb. 28 °C-os) vízre van szükség. Az ikrák gyorsan kelnek, s pár napon belül a kishalak már önállóan táplálkoznak. Infuzóriával, papucsállatkával indíthatjuk őket, majd pár nap múlva áttérhetünk a frissen kelt artémia naupliák etetésére.

Elterjedési területe - térkép (map)

Microctenopoma congicum - Kongói bozóthal elterjedési területe (Distribution map)
Microctenopoma congicum - Kongói bozóthal elterjedési területe (Distribution map)

Nyugat-Afrikában, a Kongó vízrendszerének nagy részén előfordul, leszámítva a felső folyásvidéket. Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Közép-Afrikai Köztársaságban is találkozhatunk velük.

Egyéb elnevezések

syn: Ctenopoma congicum, Ctenopoma congicum longipinnis.

Eng: Congo ctenopoma, Congo climbing perch.

Egyéb köznevei: Kongobuschfisch, Congo-buskfisk, Kongonkiipijäkala, Kam-aitan.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-08-15

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 8453


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük