| Megtekintve: 4 640

Microctenopoma fasciolatum – Díszes bozóthal

TUDOMÁNYOS NÉV

Microctenopoma fasciolatum

CSALÁD

Anabantidae

MÉRET

8 cm

°C

24-28 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

viszonylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hengeres testű, hegyes fejű, robusztus labirinthalak. A hát- illetve hasoldali úszók megnyúltak, hegyesen végződnek (kiváltképp a hímeknél). Rendkívül hasonlít a Microctenopoma congicum fajra, megkülönböztetésük első ránézésre nem egyszerű, de néhány karakterisztikus jelleg segítségünkre lehet.

 

A díszes bozóthal alapszínezete ezüstös, rajta a sötétszürke-fekete sávok cikk-cakkszerűen futnak le. Egyes idősebb hím példányok háta, sőt akár törzse nagy része is sötétre válthat, a csíkozottság kevésbé dominál. Ezzel szemben a kongói bozóthal szintén ezüstös testén sokkal egyenesebb, határozottabb sávok futnak.

 

A díszes bozóthalak úszói jellemzően fekete alapúak, de szélük már teljesen acélkék. Az úszók mintáját fontos alaposan szemügyre vennünk. Bár az összes úszó hasonlóan mintázott, legjobb támpont a farkúszó. A kék szín ugyanis az úszósugarak mentén, kis foltokká szedődve indul, majd csak az úszók külső szegélyén válik dominánssá. A kongói kúszóhalak esetében ez nem így van. Ott a farkúszón az úszósugár teljes hosszában, egyenletesen kék, a hát- és farok alatti úszón pedig a kék alapszínen az úszósugarak feketék, követve a test mintáját!

Tartása és tenyésztése

Rendkívül dekoratív, mutatós bozóthalfaj. Az akvaristák által viszonylag keresett, de sajnos nem túl gyakori a kereskedésekben. Sokszor tévesen azonosítják a Microctenopoma congicummal, vagy felcserélik elnevezéseiket, de a valódi M. congicumok csak elvétve kerülnek az akváriumokba, nagyrészt ez a faj szerezhető be.

 

Némi akvarista gyakorlat megszereztével a faj már különösebb problémák nélkül gondozható. Méretéből és táplálkozásmódjából fakadóan az apróbb termetű társhalakat elfogyaszthatja, de ha megfelelő méretűek lakótársai, velük szemben teljesen békésen viselkedik. Legalább 100 literes férőhelyre van szüksége egy párnak, ha több egyedet szeretnénk gondozni, kicsit nagyobb medencét szerezzünk be. A hímek, kivált ívási időszakban territoriálisak lehetnek. Jól együtt tarthatóak más afrikai halakkal, mint például kongólazacokkal, elefánthallal, pillangóhallal, békésebb tollasbajszú harcsákkal, de egyfajos módon is tarthatjuk őket. Félénk, bújós természetűek, különösen, ha még nem szokták meg helyüket. Ahogy nőnek és bátorodnak, egyre többször mutatkoznak az akvárium előterében is, ahol jól megfigyelhetjük őket. Akváriuma mindenképpen legyen csendes helyre állítva, és dúsan növényesítve. Tompított világítást, úszónövényeket használjunk. Legyenek halaink számára búvóhelyek, barlangok, alámerített gyökerek. Természethű tájat varázsolhatunk az aljzatra szórt falevelek felhasználásával.

 

Átlagos szűrésű medence megfelel számára, 25-26 °C körüli tartóhőmérséklet javasolható. Lágyabb, semleges közeli (vagy enyhén savanyú) tartóvizet töltsünk medencéjébe. Célszerű élő és fagyasztott táplálékokat használnunk, kedvelik a szúnyoglárvát, artémiát, tubifexet, grindált, blackwormot. A nagyobb példányok kaphatnak kisebb garnélákat, apró halakat, földigilisztát is. Szoktatás után a száraz tápokat is elfogadják, de néha problémás lehet, mire halaink ráállnak erre a tápláléktípusra. Bár jobbára ragadozók, néha kaphatnak némi növényi eredetű táplálékot is, ami segíti a vitamindús étrend megvalósítását.

 

Az ivarok megkülönböztetése a hím megnyúlt úszói és élénk színei alapján a lehetséges, a nőstény jóval kevésbé mintázott. Tenyésztésük nem tartozik a könnyű feladatok közé. A szaporítómedence legyen növényekkel dúsan teleültetett, helyezzünk be sok úszónövényt. Az akváriumot szűréssel is el kell látnunk, de ez ne keltsen számottevő áramlást. Az akvárium kerüljön nem zargatott, félhomályos helyre. A víz legyen enyhén savas, meglehetősen lágy és a hőmérsékletet emeljük kb. 28 °C-ra. A legszebb hímet a legkerekebb nősténnyel pároztassuk, ívatás előtt bőséges jó minőségű táplálékot kapjanak! Gyakran a hím csak hosszú idő után, vonakodva építi meg a habfészket, és az ívásig további jópár nap is eltelhet. Az ívás akár napokon át is elhúzódhat, de egyszerre is lerakhatják ikráikat, melyek száma nem ritkán az 1000-ret is eléri. A szülők vigyáznak az ikrákra, melyek 18-20 órán belül ki is kelnek, s két napon belül már megkezdik a táplálkozást az ivadékok. Mivel még nagyon kicsik, ezért csak parányi, infuzória méretű eleséggel indíthatjuk őket. Rendszeres vízcserék és bőséges táplálás mellett rendkívül gyors a fejlődésük, 2 hónapos korukra elérik a 1,5 cm-es hosszt és mutatják a csíkos mintájukat. A szétnövésre ügyeljünk!

Elterjedési területe - térkép (map)

Microctenopoma fasciolatum - Díszes bozóthal elterjedási területe (Distribution map)
Microctenopoma fasciolatum - Díszes bozóthal elterjedási területe (Distribution map)

Nyugat-Afrika trópusi övezete, A Kongó folyásvidékének felső szakaszát leszámítva a többi területen elterjedt. Megtaláljuk a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kongóban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, valamint Kamerunban is. A többi bozóthalhoz hasonlóan kedveli a dús növényzetű vizeket.

Egyéb elnevezések

syn: Anabas fasciolata, Ctenopoma fasciolatum, Anabas fasciolatus filamentosa.

Eng: Banded Climbing Perch, Banded Ctenopoma.

Egyéb köznevei: Stribet buskfisk, Raitakiipijäkala, Gebänderter Buschfisch.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • Frank Schäfer: All Labyrinths
  • Hans Frey: Az akvarista kislexikona

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4254


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük