| Megtekintve: 8 121

Osphronemus goramy – Óriás gurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Osphronemus goramy

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

70 cm

°C

20-30 °C

°pH

6,5-8,0 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

1500 liter

VISELKEDÉS

agresszív

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

15-20 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Ovális, meglehetősen zömök testű, magas hátú faj. Oldalt lapított, idősebb korában furcsán aránytalan hal. A fej csúcsos és szemeik eléggé elöl ülnek. A szája felső állású, ajkai duzzadtak. A has-úszósugarak összenőttek egymással, és hosszú fonalakká nyúltak. A hosszú farok alatti úszó olyan messzire nyúlik hátra, hogy a farkúszóval összenőttnek látszik.

Életkori fokozatok szerint más-más színezetű, a legszebb fiatal korában. Ekkor kissé zöldesben játszó vörösesbarna színű. Néhány sötétebb keresztsáv és a fark alatti úszó vége fölött sárga szegélyű, fekete folt látható rajta. Később barnássá lesz, imitt-amott néhány folt díszíti, idősebb korára pedig sötétbarna színt ölt. A hím hátúszója és fark alatti úszója egy kissé hegyes. Ismert albínó, fehér és arany színváltozata is. A Távol-Keleten sokszor festéssel, tetoválással díszítik ezeket a termetes halakat.

Tartása és tenyésztése

Hatalmas termetű faj, mely aligha alkalmas otthoni tartásra. Óriás gurámik gondozására leginkább állatkertek, nyilvános akváriumok vannak felkészülve, így otthonunkban legfeljebb fiatal korukban foglalkozhatunk velük, vagy hatalmas akváriummal kell felkészülnünk gondozásukra.

 

Ha mégis óriás gurámik tartására adjuk a fejünket, akkor legalább 1500 literes akváriumot kell előkészítenünk, hogy kényelmesen elérjenek az állatok. Kifejlett korukban 70 cm-es testhosszt és akár 7 kg-os testtömeget is elérhetnek. A medencének tágas kiúszótérrel kell rendelkeznie, ahol halaink zavartalanul úszhatnak. Lassú mozgású, lomha állatok, főleg kifejlett korukban. Igen erős szűréssel kell rendelkeznünk, ekkora akváriumoknál leginkább külön szűrőakváriumok, hordóból készült filtrálók vagy több, nagy teljesítményű külső szűrő jelenthet megoldást. Tudnunk kell, hogy az óriás gurámik sokat esznek és rengeteget piszkítanak, ezzel jelentősen megterhelve az akvárium vizét (és természetesen szűrőinket). A rendszeres részleges vízcserék elkerülhetetlenek. A medencét túlságosan növényesíteni szükségtelen, egyrészt mivel a lágyabb vízinövényeket elfogyasztják, másrészt a sűrű növényzet elveszi a halak helyét és e nagytestű állatok hamar tönkretennék a beültetett vegetációt. Növénymentes akváriumokban is gondozhatóak.

 

Meglehetősen agresszív fajként tartják számon, bár ez sokszor a helytelen tartásnak és a helyszűkének köszönhető. Ettől függetlenül megállapítható, hogy fiatalon is már eléggé verekedős természetűek, s bár öreg korukra nyugodtabbá válnak, ha nincs számukra elegendő hely, akkor bizony itt is számolhatunk némi agresszióval. A kisebb halakból akár fogyaszthatnak is. Társítani leginkább más robusztus fajokkal érdemes, mint például nagytestű márnák (cápamárna, rakétamárna, stb.), csíkfélék (pl: tigris díszcsík, öves díszcsík), harcsák, angolnák és késhalak. Tartóvizével szemben egyáltalán nem kényes, a víz kémiai jellemzőinek változását viszonylag tág határok közt is jól viseli. Hőmérséklet szempontjából a középmeleg értékek a legkedvezőbbek.

 

Kifejezetten hosszú életű halak, megfelelő tartás mellett könnyen megérhetnek akár 20 éves életkort is. Egyes akvaristák megfigyelései azt mutatják, hogy megismerik gondozójukat! Mindenevők, táplálékok széles skáláját örömmel fogadják és mohón fogyasztják. Élő, fagyasztott és száraz eleségekkel egyaránt táplálhatjuk. Manapság a kereskedelemben számos olyan műeleség elérhető, ami kifejezetten ilyen óriás termetű halak számára készült, de számoljunk vele, hogy nagy mennyiséget képesek elfogyasztani. Táplálékukat mindenképpen egészítsük ki rendszeresen zöldségekkel, növényi tápanyagokkal, nagyon sok konyhában is fellelhető zöldséget kaphatnak, mint például: uborka, cukkini, sütőtök, borsó, saláta, pitypanglevél, sárgarépa, cékla. Érdemes a keményebb zöldségeket kicsit megfőzni, hogy puhábbak legyenek, így a gurámik könnyebben el tudják azokat fogyasztani. A természetben kisebb halakat, kétéltűeket, vízbe esett rágcsálókat, dögöket is fogyaszt. Ipari tenyésztése során előszeretettel etetik moslékkal, disznóeledellel, magas tápértéke miatt. Ázsia egyes helyein találhatunk úgynevezett ’úszó házakat’, egyfajta lakócsónakokat. A gurámik nagyon gyakran követik ezeket, ugyanis az emberek által vízbe öntött ételmaradékból, hulladékból is szívesen táplálkoznak.

 

A hímek hátúszója hegyesebb, erről az ivarok megkülönböztethetők. Bár tenyésztésük papírformán nem olyan komplikált, hatalmas helyigényük (és az ivadékok felneveléséhez szükséges még sokkal nagyobb akváriumkapacitás) végett akváriumi körülmények között nem igazán lehetséges. Ázsiában óriási medencékben szaporítják őket. Az ívásra az esős évszak kezdetén kerül sor, a jelentős friss, hűvös víz stimulálja a halakat. Körülbelül két éves koruk tájékán kezdenek először szaporodni. Habfészeképítők, ezt a hím készíti el, átmérője akár 50 cm is lehet. Az építéshez viszonylag sok úszó vízinövényt használ fel. Nem megy ritkaságszámba a 20.000 fölötti ikraszám sem egy-egy ívásból! 20.000, kellő hely híján egymással is agresszív óriás gurámi felnevelése aligha valósítható meg akváriumi keretek között.

 

Az ikrákat a hím őrzi, ázsiai szaporító telepeken bevett metódus a habfészek átemelése egy külön nevelő medencébe. 1-1,5 napon belül kikelnek az ikrák, és további 3-4 napon belül megkezdik a táplálkozást. Papucsállatkával, tojássárgájával, portáppal vagy akár artémiával is indíthatóak. A hím – hogyha nem választjuk el a szaporulattól – még a kikelés után is heteken keresztül vigyáz az utódokra. Bőséges táplálás mellett rendkívül gyors a fejlődésük, egy hónapos korukra akár 4 cm-esek is lehetnek. Ázsiában ilyenkor rendszerint áttelepítik őket vadvizekben lekerített hatalmas tartómedencékbe, és itt nevelik őket tovább, egy éves korukra úgy 25 cm-es hosszt érnek el. Fő táplálékukat a sertéstáp mellett rizs, gyümölcsök, saláta, és egyéb vízbe hulló növényi és állati szervezetek képezik. Ipari léptékű tenyésztésük első sorban nem akvarisztikai, hanem étkezési célból zajlik, ugyanis Ázsia-szerte kedvelt fogyasztási cikknek számítanak (különösen, mivel élő állapotban is remekül árusíthatóak piacokon, köszönhetően labirintszervüknek, mivel könnyedén elviselik a meleg és oxigénszegény közeget).

Elterjedési területe - térkép (map)

Osphronemus goramy - Óriás gurámi elterjedési területe (Map)

A Mekong alsó folyásvidékén, a Mae Khlongban valamint a délkelet-ázsiai szigetvidéken is széles körben elterjedt. Kambodzsa, Thaiföld, Vietnam, Szingapúr, Malajzia és Indonézia (többek között Jáva, Szumátra is) fedi le élőhelyét.

Számos helyre betelepítették, így például Madagaszkár, Mauritius, Hawaii, Srí Lanka, Pápua Új-Guinea, Fülöp-szigetek, India és Kolumbia is azon helyek közé tartozik, ahol biotópidegen fajként számottevő a jelenléte.

Egyéb elnevezések

syn: Trichopus goramy, Trichopodus mentum, Trichopus satyrus, Trichopode mentonnier, Osphromenus notatus, Osphromenus olfax, Osphronemus gouramy, Osphronemus gourami, Osphronemus gorami, Osphromenus satyrus, Osphromenus gourami.

Eng: Giant Gourami, Common Gourami, True Giant Gourami.

Egyéb köznevei: Gurami, Halu-halu, Kampegurami, Goerami, Gourami, Gourami géant, Riesen-Gurami, Speisegurami, Gurami olbrzymi, Jättegurami, Gurami-gigante.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: összeférhetetlen
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • http://www.iucnredlist.org/details/180720/0

 

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4255


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük