Sphaerichthys osphromenoides – Maláj csokoládégurámi

LATIN NÉV

Sphaerichthys osphromenoides

CSALÁD

Belontiidae

MÉRET

8 cm

°C

26,0-29,0(30,0) °C

°pH

4,0-6,0 pH

°Nk

0-4 Nk

HELYIGÉNY

80-100 liter

VISELKEDÉS

ragadozó

TÁPLÁLÉK

élő eleség

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ovális testű maláj gurámi arcorra csúcsos, faroknyele rövid és elkeskenyedő. A sötét, csokoládébarna testet világos szegélyű pikkelyek fedik. Hát és farok alatti úszói kb. a test fele hosszán futnak. A fejen két elkülönült krémszínű vonal van, egyik a szájtól fut a szem alá, a másik a szem fölött a homlokon keresztbe húzódik. Hátrébb még további krémszínű, függőleges vonalak keresztezik a testet.

A hím valamivel élénkebb színezetű, hátúszója kis hegyben végződik. A nőstényeken az élesen határolt keresztsávok között elmosódó fehér hosszanti sáv húzódik, amely a kor előrehaladásával egyre keskenyebb lesz, s végül az első és második keresztsáv közti hosszúkás foltra zsugorodik. A hím fark alatti úszójának töve néha borvörös és sötétebb, továbbá ennek az úszónak a sötét szegélye szélesebb, mint a nőstényé.

Tartása és tenyésztése

A faj meglehetősen kényes. 80-100 liter vízhez akváriumtól függően 5-8 példányt kell legalább elhelyezni! 1-1,5 hetente kell vízcsere, dús növényzet szükséges. Rettenetesen stresszelős hal, nyugodt helyre kell akváriumát beállítani. Az újonnan importált állatok a sok átrakástól stresszesek lesznek és betegségre hajlamosak. Igen gyakran megbetegszenek csillósok és bőrélősködők okozta (pl.: Ichthyophirius multifilis - darakór) trópusi formáitól. Célszerű lágy vizű és sötét, tőzeges talajú, dús növényzetű akváriumban tartani. A medence azonban ne legyen nagyon kicsiny, a vízoszlop legfeljebb a 15 cm-t érje el. Fontos az egyenletesen magas, kb. 29— 30 C°-os hőmérséklet, de a víztükör feletti levegő is legyen ilyen meleg. Pontosan illeszkedő fedélre van tehát szükség. Az etetésre nagy gondot kell fordítani. Szinte kizárólag élőeleséget hajlandó fogyasztani. Szereti a fekete szúnyoglárvákat. A faj azonban nagyon hajlamos az elhájasodásra.

Csak tapasztalt akvaristáknak való, tenyésztése pedig nem is hogy nehéz, hanem egyenesen ritkaság, alig sikerült még párszor Európában!

A faj szájköltő. Az ívási aktus ölelkezés közepette, közvetlenül a fenék fölött folyik le. A fenékre lesüllyedő ikrákat a hím összegyűjti, s kitágult torokzacskójában kikelteti. Az ivadékok kb. 14 nappal később úsznak el.

Az is előfordul, hogy a hím növényi részek és buborékok segítségével a felszínen habfészket készít. Az állatok laza ölelés közben, 10 cm-rel a fészek alatt ívnak. A lassan a fenékre süllyedő ikrákat a nőstény a szájába veszi. Néhány ikrát, amelyek valószínűleg már nem férnek el a nőstény szájában, a hím gyűjt össze. Ezeket a fészekbe köpi, ahol magukra maradnak, mert a hím ivadékgondozási ösztöne hamarosan kialszik.

Elképzelhető, hogy e két fajta ívás magyarázatául az szolgál, hogy a fajnak több olyan alfajáról van szó, amelyek az ivadékgondozás módjában különböznek egymástól. De az is lehetséges, hogy a fogság eltérő viszonyai okozzák a különbségeket.

Köszönet [mark24]-nek az adatok pontosításáért!

Elterjedési területe - térkép (map)

Sphaerichthys osphromenoides – Maláj csokoládégurámi elterjedési területe (Map)
Sphaerichthys osphromenoides – Maláj csokoládégurámi elterjedési területe (Map)

Lassú folyású vizek Borneón, Malajziában és Szumátrán.

Egyéb elnevezések

Maláj gurámi, Csokoládé gurámi;

syn: Sphaerichthys osphromenoides osphromenoides, Osphromenus malayanus, Osphromenus notatus.

Eng: Chocolate Gourami.

Egyéb köznevei: Almindelig chokoladegurami, Suklaarihmakala, Malaiischer Gurami, Schokoladengurami, Shokoladnyi gurami, Chokladgurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2011-11-02 04:11

Katalógus ID:

No. 4257


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (37) | Harcsafélék (103) | Csíkfélék (35) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (38) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (34) | Brackvízi halak (12) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.