| Megtekintve: 8 539

Sphaerichthys osphromenoides – Maláj csokoládégurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Sphaerichthys osphromenoides

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

5-6 cm

°C

26-29 °C

°pH

4-5,5 pH

°Nk

0-5 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, félénk

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ovális testű maláj csokoládégurámi arcorra csúcsos, faroknyele rövid és elkeskenyedő. A sötét, csokoládébarna testet krémszínű, függőleges irányultságú csíkok díszítik. A leghangsúlyosabb csíkok egyike a szem mögött, a kopoltyúfedőn halad át, a másik a test közepén. Ezen kívül egy vaskosabb csík figyelhető még meg, mely a test hátsó felén, a farkúszó felé enyhén ferdén halad.

Ezeket leszámítva előfordulhatnak csíktöredékek, de ezek leginkább csak foltnak látszanak; leginkább a farkúszó tövében vagy a hátvonal mentén. A fejen két kisebb, elkülönült világos vonal van, egyik a szájtól fut a szem alá, a másik a szem fölött a homlokon keresztbe húzódik. Hát és farok alatti úszói kb. a test fele hosszán futnak.

A hím valamivel élénkebb színezetű, hátúszója kis hegyben végződik. Ismerjük egy borneói variánsát, melynek úszóin (főleg a farok alatti úszón) jelentős vörös színezet tűnik fel.

 

A csokoládégurámik négy faja közül a Spaherichthys selatanensis-szel téveszthető össze legkönnyebben, köszönhetően hasonló tónusú színeiknek és mintáiknak. A fő különbség, hogy a S. selatanensis testén hosszanti irányban, az oldalvonal mentén is találunk egy krémszínű csíkot, innen ered magyar elnevezése is: keresztsávos csokoládégurámi. Utóbbi faj esetében gyakori egy további függőleges vonal is: a fej mögötti és test középi domináns csíkok között. A farok alatti úszó bázisát egy ezüstös sáv szegélyezi az esetek többségében, és gyakorta az úszók is díszesebbek, a vöröses szín is megjelenik néha.

A S. selatanensis feje némileg hegyesebb.

Tartása és tenyésztése

A maláj csokoládégurámi rokonsági körében a legkényesebbek sorába tartozik. Tartása nem kezdőknek való, tapasztalt akvaristáknak ajánlott. Ennek okai többrétűek: egyrészt igényeinek biztosítása gyakorlottságot igényel, másrészt a sokszor legyengülten érkező importpéldányok életben tartása nehézségekbe ütközik.

 

Fajunk kimondottan feketevizes hal, ami azt jelenti, hogy élőhelyén a folyókban nagyon magas az oldott szerves savak, festékanyagok jelenléte. Esőerdei hal lévén, a vízbe hulló falevelek megszínezik, és kioldódó huminsavtartalmukkal savanyítják is a vizet – mely sötét színe ellenére kristálytiszta! Lelőhelyén a kémhatás sokszor 4,2-4,4 pH környékén alakul, mely kimondottan savasnak számít. Ezt akváriumban mindenképpen le kell modelleznünk halaink egészségének érdekében, ne engedjük a pH-t 5,5-5,7 fölé. Kifejezetten lágy vizet igényel, lehetőleg 5 nk alatt, a kemény víz hamar tönkreteszi a halak szervezetét. A vezetőképesség szintén legyen minél alacsonyabb. Ügyeljünk a gyakori vízcserékre, érdemes a térfogat 15-20%-át akár hetente, de minimum kéthetente lecserélnünk.  Jól szűrt, bomlástermékektől mentes vizet igényel. Hosszú távon halaink tartása a fenti igények figyelembevétele mellett lesz sikeres, ettől jelentősen eltérő körülmények között rövidebb ideig maradnak csak életben.

 

A csokoládégurámik gondozásában a legnagyobb kihívást azonban nem a vízkémiai tényezők jelentik. Erősen stresszérzékeny fajról van szó, nyugodt akváriumot kíván. Leginkább fajspecifikus tartásmódot javasolok, egy pár számára egy 55-60 liter körüli akvárium is már elegendő lehet. Ha mégis társítani szeretnénk, akkor csak a legbékésebb és nyugodtabb fajok ajánlottak mellé, például a leopárdcsík vagy a törperazbóra. Ez sajnos meg is mutatkozik a frissen érkezett halakon, az üzletekbe kerülő állatok döntő többsége vadonfogott, és sokuk már súlyosan is károsodhat a szállítás viszontagságaitól. Ektoparazitákra, így például a bársonybetegségre, darakórra, de a gombás fertőzésekre is kifejezetten érzékenyek – főleg, ha nem nekik megfelelő környezetben tartjuk őket. Mivel savanyú és viszonylag meleg vizet igényelnek, ez eleve segít visszaszorítani a parazitákat, azonban az ettől eltérő környezet elősegíti azok szaporodását, ami tovább gyengíti a halak szervezetét. Fertőzött csokoládégurámik megmentése gyors kezelést igényel! Nem számít csapathalnak, de érdemes 5-6 példányát együtt tartanunk – ezzel biztonságérzetük is növekedik.

 

Akváriumát mindenképpen nyugodt helyen állítsuk fel, és sűrű növényzetet telepítsünk bele. Az áramlás legyen csekély. Sokan talajt is alig használnak e fajnál a könnyebb tisztántartás érdekében, de egy vékony finomszemű talajjal nem okozunk problémát. Érdemes az aljzatra akár vastag rétegben is beszórni faleveleket (pl.: tölgy, bükk, Tebang), melyek fokozzák a halak biztonságérzetét, hiszen búvóhelyeket nyújtanak, másrészről elősegítik az optimális vízkémiai tényezők beállását. A tőzegen átszűrt víz is hasznos lehet. Búvóhelyeket, barlangokat is alakíthatunk ki számukra. Nem szeretik az erős megvilágítást, csak tompított vagy szűrt fényt használjunk, esetleg telepítsünk árnyékoló növényzetet. Etetésük is sajnos gyakran ütközik problémákba, főleg eleinte szinte csak élő eleséget hajlandóak elfogadni. Táplálhatjuk őket szúnyoglárvákkal, artémiával, vízibolhával, cyclopsszal, saját tenyésztésű grindál- vagy banánféreggel, de a túletetéssel vigyázzunk, könnyen elzsírosodhatnak. A fagyasztott eleségekre általában jól rászoktathatóak, a száraz tápokat azonban néha vonakodva fogyasztják. Ha mégis rászoknak állataink, akkor is rendszeresen egészítsük ki étrendjüket élő eleséggel.

 

Tenyésztésük Európa-szerte ritkaságszámba megy, a legnehezebben szaporítható gurámifajok egyike. A sikeres tenyésztés alapfeltétele, hogy halaink teljesen ideális közegben éljenek, és jól kondicionáltak legyenek (ez a WF példányoknál gyakran nagy kihívás). Nem építenek habfészket, anyai szájköltők! Ez utóbbi nagyon egyedülálló tulajdonságuk rokonsági körükben, a maláj csokoládégurámin kívül csak a keresztsávos csokoládégurámi szaporodik anyai szájköltéssel, a többi szájköltő labirintkopoltyús fajnál apai ivadékgondozás dominál. A szaporításhoz a jól fejlett párt tegyük egy kb. 5-5,5 pH-s, 27-28 °C-os lágy vízzel feltöltött akváriumba. A víz legyen tiszta, bomlástermékmentes, de huminsavakat lehetőleg tartalmazzon (ezt elősegíthetjük falevelek behelyezésével). Néhány vízinövény, búvóhely kerülhet az akváriumba, de a hím jellemzően nem agresszív a nősténnyel. A párzás során átöleli a nőstényt, kipréselve belőle az ikrákat, melyeket egyből megtermékenyít. A sikeres megtermékenyítés után a nőstény a szájába gyűjti az ikrákat, melyeket kb. 19-20 napig forgat (27 °C-on). Ez idő alatt nem táplálkozik. Miután a nőstény megkezdte az inkubációt, a hímet eltávolíthatjuk, de ez egyáltalán nem feltétlenül szükséges, hiszen a pár mindkét tagja védelmezi a területet. Stressz hatására a nőstény lenyelheti vagy kiköpheti ikráit, ezért is érdemes kerülni a felesleges zaklatást. Miután a nőstény elengedte kicsinyeit, akkor már érdemes a szülőket különválasztanunk.

 

A nősténytől elúszó kishalak fejlettek, méretük meghaladja a fél centimétert (6,5-7 mm általában), de szájuk viszonylag kicsi (ahogy az a kifejlett halakra is jellemző). Ettől függetlenül viszont elég nagyok már ahhoz, hogy egyből etethessük őket frissen kelt artémiával. Az ivadékokat lehetőleg naponta többször, kis adagokban etessük, s vizüket sűrűn cseréljük. Az akvárium fedele zárjon jól, hogy labirintszervük egészségesen kifejlődhessen. Más csokoládégurámikkal ne tartsuk együtt a hibridizáció elkerülésének érdekében.

Elterjedési területe - térkép (map)

Sphaerichthys osphromenoides - Maláj csokoládégurámi elterjedési területe (Map)

Malajziában, Szumátrán és Borneón (Kalimantanban) fordul elő, az egykori szingapúri populációk nagy része mára eltűnt. Lassan mozgó, kisebb, ún. feketevizű folyók, patakok lakója, ahol sűrű a vízinövényzet és a víz lágy, savas.

Egyéb elnevezések

Maláj gurámi, Csokoládé gurámi;

syn: Sphaerichthys osphromenoides osphromenoides, Osphromenus malayanus, Osphromenus notatus.

Eng: Chocolate Gourami.

Egyéb köznevei: Schokoladengurami, Almindelig chokoladegurami, Suklaarihmakala, Malaiischer Gurami, Shokoladnyi gurami, Chokladgurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/sphaerichthys-osphromenoides

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4257


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük