| Megtekintve: 12 390

Trichogaster chuna – Mézgurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichogaster chuna

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

5 cm

°C

22-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

55 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A legkisebb gurámik egyike, teste rövid, tömzsi. Szája felső állású, hasúszói tapogatóvá fejlődtek. A nőstények barnás-ezüstös alapszínűek, egy vastagabb sötét sávval testükön. A hímek ezzel szemben sokkal kontrasztosabbak és színesebbek: torkuk és fejük alsó része feketés (vagy enyhén sötétkék), mely a farok alatti úszó elülső területeire is ráterjed. Testük viszont gyönyörű narancsvörös, hátúszójuk kénsárga. Ezzel a nemek is egyértelműen elkülöníthetőek.

 

Ismert több akváriumi változata is. Az ún. arany mézgurámik szelektív tenyésztés eredményei, de festett példányaik is sajnos előfordulnak, általában rubingurámi néven, bár utóbbiak döntő többsége valójában a valamivel nagyobb testű ajakos gurámiból „készül”.

Érdekesség, hogy Hamilton 1822-ben a nőstényt Trichopodus chuna, a hímet pedig Trichopodus sota néven, külön fajként írta le.

Tartása és tenyésztése

Régóta ismert akváriumi díszhal, mely a kisebb termetű gurámik sorába tartozik. Egy pár tartására egy klasszikus 54-55 literes akvárium is elegendő, nagyobb medencében könnyedén tarthatunk több párt is belőle. A hímek nem agresszívek egymással, legfeljebb rivalizálnak, ami erőteljesebb színesedéssel jár. Rendkívül békés halak, apró termetű nano-fajokkal, pl. törperazbórákkal is gond nélkül társíthatóak. Olyan lakótársakat válasszunk melléjük az akváriumukba, melyek nem tesznek kárt bennük, illetve nem túl aktív úszók. A nagyobb testű, intenzíven mozgó halak ugyanis zavarhatják, elnyomhatják e kisebb labirinthalakat. Félénkek, sok búvóhelyre van szükségük. Akváriumukat sűrűn ültessük növényekkel, kedvenc pihenőhelyüket általában a levelek árnyékában keresik. Néhány ággal, barlanggal is dekorálhatunk. A direkt megvilágítást tompítsuk, használjunk úszónövényeket, nem a kedvencük a túlvilágított akvárium. Bátran helyezzünk akváriumába faleveleket, égertobozt – vízszínező hatásuk és jelenlétük élethűbbé varázsolja akváriumunkat, melyet a halak is értékelnek. A sötét háttér szépen kiemeli színeit.

 

Érdemes tenyésztett példányokat vásárolnunk, azok tartása ugyanis nem nehéz, míg az importpéldányok néha megviselt állapotúak. Semleges közeli kémhatású, lehetőség szerint lágyabb vízben gondozzuk őket, bár a beakvarizált egyedeknek a 10-15 nk még alkalmas. A hőmérséklet tekintetében nem kényes, élőhelyén is előfordulnak helyek és időszakok, amikor 22-23 °C csupán a vízhőmérséklet, míg máskor akár a 30 °C-t is közelítheti. Akváriumban 24-26 °C teljesen ideális, de nem szükséges túlfűteni medencéjét. A rendszeres részleges vízcserékről gondoskodjunk, a bomlástermékekkel terhelt vizet nem szeretik. Ne keltsünk erős áramlást akváriumában. A természetben alacsony vízmagasságú, leginkább lassú vagy álló vizekben honos, ahol dús a vegetáció. De megtalálható megmaradt nagyobb víztestekben, árkokban, csatornákban, sőt, elöntött rizsföldeken is. Biotópjában megtalálható többek között a törpe gurámi, szivárványos gurámi vagy a kéksügér (Badis badis) is.

 

Etetése problémamentes, általában a száraz eleségeket is elfogadják, melyekből igyekezzünk jó minőségűt választani, például az antioxidánsokkal dúsított színfokozó eleségek is megfelelőek sok más mellett. Érdemes azonban táplálékát kiegészíteni állati eredetű fagyasztott és élő táplálékkal is. Mint a legtöbb hasonló faj, szívesen fogyaszt szúnyoglárvát, artémiát, grindált, tubifexet. A kevés növényi eredetű tápanyag, melyre szüksége lehet, a lemezes eledelekben biztosított, de fajunk túlnyomórészt állati eredetű étrenden él. Kóstoltassunk meg vele néha vízre dobott röpképtelen muslicát is. Egyes betegségekre sajnos érzékeny, ezek közé tartozik a fátyolbetegség (Costia) és a bársonybetegség (Oodinium), melyeket ektoparaziták okoznak. Ha halainkat stresszmentes környezetben tartjuk, és odafigyelünk a vízcserékre, karanténra, akkor kis valószínűségű a betegségek kitörése.

 

Habfészeképítő faj, tenyésztése nem bonyolult. A hím úszónövények közé építi fészkét, mely alatt a nőstényt átölelve kipréseli belőle az ikrákat, és egyből megtermékenyíti azokat. A szaporító medencébe párban helyezzük ki a halakat, melyet vízinövényekkel teletömünk, és helyezzünk be úszónövényeket is, hogy a habfészeképítést elősegítsük. A hím a fészekbe gyűjti az ikrákat, többszöri párzás is történhet. Miután a nőstény az ikrákat lerakta, a hím őt is elkergeti a közelből, de ha elég nagy az akvárium, nem muszáj kivennünk, hiszen nem túlontúl agresszív a hím. Kisebb medencében tanácsos lehet a nőstényt eltávolítani. A hímet legkésőbb az ivadékok elúszásakor vegyük ki. Ez az ikrarakás után 2-3 nappal megtörténik, jellemzően egy nap alatt kelnek, és 1-2 nap alatt el is úsznak a kishalak. Bár a szaporítás eddigi fázisai nem számítanak nehéznek, a kishalak indítása néha kritikus pontja a sikeres szaporításnak. Az akváriumi halak ivadékai közül a mézgurámié az egyik legkisebbek, indítani legtöbbször tojássárgájával szokás, esetleg papucsállatkát, infuzóriát is tenyészthetünk. Később fokozatosan térhetünk át rotatóriára, walterféregre, frissen kelt artémiára és poreleségre. Mire a frissen kelt artémiát képesek elfogyasztani, egy hét is eltelhet. A nevelő akvárium fedele legyen jól záródó, hogy a páradús levegő megegyezzen a vízhőmérséklettel, máskülönben a labirintszerv fejlődése nem lesz tökéletes. Rendszeres vízcserét igényel a kishalak felnevelése, de ilyenkor figyeljünk oda, hogy a cserevíz azonos hőmérsékletű legyen, és a vízminőségben se essen nagy változás, az első hetekben erre nagyon kényesek.

 

Ritkán tűzpirosra festett változata is előfordul, rubingurámi néven, megvásárlását kerüljük! Több tenyészváltozata is ismert, például az arany színezetű, melynek tartása teljesen biztonságos.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichogaster chuna - Mézgurámi elterjedési területe (Map)

Dél-Ázsia; India és Banglades területén terjedt el, elsősorban a Brahmaputra, Gangesz és Jamuna-Ganga vízgyűjtőterületén. Lassan mozgó vizekben, mocsarakban, elöntött rizsföldeken, sűrű vízinövényzet között találkozni velük.

Egyéb elnevezések

syn: Colisa chuna, Colisa sota, Polyacanthus sota, Trichopodus chuna, Trichopodus sota.

Eng: Honey dwarf gourami, Honey gourami, Sunset gourami.

Egyéb köznevei: Honigfadenfisch, Honiggurami, Chuna, Chuna khailsha, Honninggurami, Hunajarihmakala, Pretnik trójbarwny, Honungsgurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika
  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichogaster-chuna/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-08-09

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4397


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük