| Megtekintve: 8 045

Trichogaster fasciata – Szivárványos gurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichogaster fasciata

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

10 cm

°C

22-28 °C

°pH

7-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A ‘törpe gurámik’ formakörén belül viszonylag nagy termetű faj a maga akár 10 cm-es kifejlett kori hosszával. A nőstények jellemzően kisebbek maradnak. A száj kicsiny, az ajkak vastagok, duzzadtak, a pikkelyek viszonylag nagyok.

Az alapszín vöröses vagy barnás, amelyen kékeszöld keresztsávok futnak ferdén hátrafelé. A kifejlett hímek sávjai és torka ragyogó türkizkék színű, míg a nőstény torka ezüstös, neki az alapszíne is jóval világosabb, és csíkjai is halványabbak, vékonyabbak. A kopoltyúfedők, a mell és a has fényes kékeszöld, az úszók is élénk színűek. A feltűnő hasúszók mindkét ivaron fonalszerűek, de a hímeké fényesebb. A nőstény színei egyszerűbbek. A hátúszó inkább szürkésebb tónusú, bázisa pirosas. Fontos bélyeg, hogy külső szegélye fehér színű. A farkúszó a hímeknél piros, kék pettyekkel tarkítva, a nőstényé általában színtelen vagy gyenge színezetű. A farok alatti úszó türkizkék, külső szegélye pedig izzó vörös!

 

Összetéveszthető az ajakos gurámival (Trichogaster labiosa), mely szintén barnásabb alapszínen türkiz csíkokkal mintázott. Az ajakos gurámi azonban robusztusabb, erősebb felépítésű, kevésbé nyúlánk, színei tompábbak. Nála a farok alatti úszó nagyobb részben vöröses, majd egy vastag kék sáv következik, míg szegélye vékonyan piros-sárga, mely az úszó hátulsó harmadában eltűnik. A hátúszó külső szegélye itt sárgás. Az egyik legfontosabb megkülönböztető bélyeg azonban, hogy az ajakos guráminál a farok alatti úszó szépen lekerekített, míg a szivárványos gurámi esetében a farok alatti úszó is hegyes csúcsban végződik!

Tartása és tenyésztése

A szivárványos gurámi egy könnyen tartható, mutatós küllemű gurámifaj, mely ennek ellenére kevésbé terjedt el az akvarisztikában. Nemének legnagyobb termetű faja, egy jól fejlett hím akár 10 cm-es hosszt is elérhet. Közeli rokonaihoz képest kicsit temperamentumosabb, de ettől eltekintve békés természetű. Jól társítható más kisebb-közepesebb fajokkal, így például dániókkal, razbórákkal, békésebb díszmárnákkal, arra azonban ügyeljünk, hogy csipkelődős fajok mellé ne kerüljön, melyek kárt tesznek érzékeny tapogatóvá módosult hasúszóiban. Vegyes társas akváriumokba is kerülhet, melyek körülményeihez jól tud alkalmazkodni. Ne tartsuk együtt ajakos gurámival (Trichogaster labiosa), mert kereszteződhetnek.

 

Egy pár számára egy 75-80 literes akvárium már elégséges, de ha több hímet is szeretnénk tartani, akkor legalább 100 literbe kerüljenek. Nem szereti a túl erős áramlást, élőhelyén is inkább a folyók nyugodtabb szakaszain, tavakban, összefüggő időszakos víztestekben, elöntött rizsföldeken tanyázik. Sokszor figyelhető meg dús vízinövényzet közelében, ezt akváriumában is érdemes megvalósítani, de arra ügyeljünk, hogy elegendő szabad úszótere is maradjon. Színeit és biztonságérzetét is fokozhatjuk úszónövényekkel, sötétebb tónusú háttérrel. Gallyakkal, uszadékokkal dekorálhatunk.

 

A vízminőségre sem kényes, a semleges kémhatású, lágyabb-középkemény vízben is remekül gondozható. A savas kémhatást nem kedveli, és kimondottan lágy vizet sem igényel! A hőmérséklettel szembeni tűrőképessége nagyon jó, ez abból is következik, hogy élőhelyén hatalmas hőingásoknak van kitéve. Jegyeztek már fel adatokat arról is lelőhelyén, hogy nap közben 30 °C-ig is felkúszott a hőmérő higanyszála, míg éjjel 20 °C-ra hűlt. Téli időszakban 15 °C-ig is lehűlhet a víz, de napközben 20 °C környékére felmelegszik. Akváriumi tartása során sem kell medencéjét túlfűteni, 24-25 °C hosszú távon is jól megfelel igényeinek, de ha nem hűl ki lakásunk túlságosan, akkor akár még fűtetlen szobai akváriumban is tartható, amivel akár az évszakos hőingást is kismértékben tudjuk modellezni, de lehetőleg tartósan 20-22 °C alá ne hűljenek le (a hideg víz elősegítheti egyes paraziták, pl. a darakór megjelenését). Etetése sem jelent problémát, általában a száraz tápokat is megeszik, de ezt kiegészíthetjük szokásos fagyasztott és élő eledelekkel, tenyésztése előtt utóbbi mindenképpen javasolt.

 

Szaporítása nem nehéz, a nemek könnyedén megkülönböztethetőek. Habfészeképítő, a hím készíti el, növényi anyagot csak ritkán használ fel hozzá. Nagyobb termetüknél fogva akár több száz ikrát is rakhatnak. A szaporító akváriumba töltsünk semleges kémhatású, 6-12 nk-s vizet, ilyenkor viszont érdemes a hőmérsékleten emelnünk, akár 28 °C közelébe. A tenyészakvárium vizéhez adjunk valamennyit eredeti tartóvizükből is. Helyezzünk bele sok vízinövényt, falevelet, melyek búvóhelyként szolgálnak. A vízáramlás csak nagyon csekély legyen, például egy alacsony fokozattal működő szivacsszűrő formájában, de ezt akár ki is hagyhatjuk. A medence fedele záródjon jól, hogy a majdani szaporulat labirintszerve jól fejlődhessen. A tenyészakváriumban a vízszint legyen alacsony! A szülőket ívatás előtt 1-2 hétig érdemes külön tartani. Az ívás során a hím átöleli a nőstényt, kiszorítva belőle ikráit, melyeket egyből megtermékenyít, majd a habfészekbe hord. A hímek agresszívek lehetnek a nőstényekkel, utóbbiakat érdemes az ívás után eltávolítani. A hím a kishalak elúszásáig velük maradhat, őrzi a fészket. A kishalak kb. egy nap alatt kikelnek, további kb. 2-3 nap szükséges elúszásukhoz. Indítani akár már frissen kelt artémiával is próbálkozhatunk, illetve porszemcse finomságú tápot, mikró férgeket, papucsállatkát kaphatnak. Rendszeres vízcserét igényelnek, és napi többszöri etetést, tágas helyen jó tempóban növekednek. Az első néhány hét után már jellemzően nem kényesek, de az ivarok csak több hónap után látszanak jól. Élőhelyén fogyasztják a fajt.

 

A faj rendszertani helyzete jelenleg gyakran képezi vita tárgyát. Néhány szakértő elismer egy ötödik fajt is a nemzetségben, Trichogaster bejeus (vagy Colisa bejeus) néven. E faj rendkívül mértékben hasonlít a szivárványos gurámira, a leírások szerint valamivel kevésbé színes, inkább szürkés tónusú, viszont hevesebb, agresszívebb természetű. Mások e halakat csak területi variánsként kezelik. Tovább nehezíti a problémát, hogy számos, a szivárványos gurámira nagymértékben hasonlító hal került elő az elmúlt években India vagy Ázsia egyéb területeiről, melyek kisebb különbségekkel is bírnak. Míg egyes kutatók úgy vélik, mindez csak a széles körben elterjedt faj nagymértékű variabilitásának tudható be, megint mások azt gyanítják, hogy több, leíratlan fajjal van dolgunk. Közéjük tartozik a ’Colisa cf. fasciata’, melyről az egyik német importőrcég számolt be 2009-ben. E halak teste elnyújtottabb, fejük zömökebb, hátúszójuk elülső fele kevéssé fejlett, míg hátulsó része megnyúlt, már-már a paradicsomhalra emlékeztető. Ezek a példányok több vörös színt is mutatnak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichogaster fasciata - Szivárványos gurámi elterjedési területe (Map)

Dél-Ázsiában széles körben elterjedt, élőhelyéhez tartozik Pakisztán, Banglades, India, Nepál és Mianmar is. Megtaláljuk folyókban, tavakban, kisebb vízfolyásokban, elöntött rizsföldeken is, általában dúsabb vegetáció közelében.

Egyéb elnevezések

Csíkos gurámi

syn: Colisa fasciata, Colisa fasciatus, Colisa ponticeriana, Colisa vulgaris, Colisha fasciatus, Polyacanthus fasciatus, Trichogaster fasciatus, Trichopodus bejeus, Trichopodus colisa, Trichopodus cotra.

Eng: Banded gourami, Giant dwarf gourami, Giant gourami, Rainbow gourami, Striped gourami.

Egyéb köznevei: Gestreifter Fadenfisch, Gebändeter Fadenfisch, Kholiana, Stribet gurami, Juovarihmakala, Pretnik pregowany, Bandgurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Indokína
Myanmar
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika
  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichogaster-fasciata/
  • https://www.aquariumglaser.de/en/fish-archives/_en-41/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-18

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4246


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük