| Megtekintve: 6 334

Trichogaster labiosa – Ajakos gurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichogaster labiosa

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

10 cm

°C

25-28 °C

°pH

6,3-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A kicsiny végállású száj fölött egy feltűnő duzzanat van, amely a bőrnek a felső állkapocs fölött való megvastagodásának következménye, s elsősorban ivarérett hímeknél fordul elő, innen származik köznapi neve. Maximum 10 cm hosszúra nő meg. Teste magasabb felépítésű, korong alakúbb a szivárványos gurámihoz képest. Alapszínezete jellemzően sárgásbarna, oldalán függőleges irányultságú, türkizkék csíkok húzódnak, közöttük gyakran piros színű a hal. Ivarérett hímeknél a torok és a has is türkiz színű lehet. A nőstények ezüstösebbek, kevésbé hivalkodó színekkel. Hátúszójuk alapja a test színét mutatja, majd egy sötétkékes sáv következik, mígnem az úszó szegélye narancsos. A hosszú farok alatti úszó hasonlóan barnásvörös bázisú, majd egy kék csík és narancsszínű szegély következik. A farkúszó csak gyengén színezett.

 

Könnyű összetéveszteni a szivárványos gurámival, de több bélyeg is jó megkülönböztetési lehetőséget biztosít. Egyrészt e faj csíkozottsága és színerőssége gyakran elmarad az egyébként nyúlánkabb alkatú szivárványos gurámitól. Fontos bélyeg, hogy utóbbi fajnak hátúszója fehér szegélyű, farok alatti úszóján pedig vaskos világoskék sáv díszeleg piros szegéllyel. A legfontosabb, egyből szembeötlő különbség, hogy míg a szivárványos gurámi farok alatti úszója is kihegyesedő, addig az ajakos guráminál az mindig lekerekített!

 

Több színváltozatát is kitenyésztették, a legelterjedtebb az ún. „barackszínű” gurámi, mely gyakran Trichogaster labiosa ‘Peach‘ vagy T. labiosa ‘Sunset‘ néven látható. Emellett piros színváltozata is létezik. Utóbbi esetben nagyon figyeljünk oda, ugyanis a rubingurámik szintén pirosak, ám őket festéssel színezik meg. Bár néha mézgurámikat festenek be, az esetek legnagyobb hányadában a rubingurámik valójában mesterségesen színezett ajakos gurámik!

Tartása és tenyésztése

Az ajakos gurámi már évtizedek óta ismert akváriumi hal Magyarországon is, ennek ellenére igazán gyakori sohasem lett. Ezt nem sok minden indokolja, hiszen egy könnyen tartható, kisebb akváriumokba is alkalmas, nyugodt természetű és színes halról van szó.

 

Egy pár ajakos gurámi gondozásához egy kb. 75 literes akvárium is megfelel, de nagyobb medencében több példányát is gond nélkül tarthatjuk. Szívesen időzik sűrű növényzet közepette, ezért akváriumát bátran ültessük tele növényekkel. A tompított megvilágítás kiemeli színeit, ezt úszónövényekkel érhetjük el például, de a sötét háttér vagy talaj is hatásos. Dekorációs elemként felhasználhatunk aljzatra szórt faleveleket is, melyek a víz kémiai tulajdonságait is előnyösen befolyásolják. Akváriumában az áramlás legyen csekély, élőhelyén is inkább álló vagy gyengén mozgó vizekben találkozni vele. Ettől függetlenül a megfelelő szűrésről ne mondjunk le!

 

A vízkémiai tényezők szempontjából sem kényes, a legtöbb vezetékes ivóvízhez hozzászoktatható. Enyhén savas-semleges kémhatás (pH 6,5-7,5) mellett jól fejlődnek, a keménység 5-15 nk között megfelelő. A hűvös vizet nem kedvelik, legalább 25-26 °C-on tartsuk, de nyáron a 28-30 °C meg sem kottyan neki. Viselkedését tekintve békés faj, legfeljebb ívás előtt civakodhatnak egymással a hímek. Társítása könnyű, más hasonló igényű, békés fajokkal jól együtt tarthatjuk őket. Kerülhetnek mellé dániók, razbórák, kisebb-közepesebb méretű gurámik és díszmárnák, csíkfélék vagy akár harcsák is, de vegyes társas akváriumba is alkalmas. Ne társítsuk csipkelődős halakkal (pl.: szumátrai díszmárna), illetve a szivárványos gurámival se kerüljön egy akváriumba, mivel hibridizálhatnak.

 

Etetésére alaptáplálékként a száraz eledelek is alkalmasak, a legtöbbet elfogyasztja. Emellett néha kínáljuk meg halainkat fagyasztott és élő tápokkal is, szívesen fogyasztanak tubifexet, szúnyoglárvát, grindált. A jó minőségű élő eleségre a sikeres tenyésztéshez is szükségünk lesz, hogy halaink megfelelő kondícióba kerüljenek a szaporodáshoz.

 

Habfészeképítő faj, a feladat a hímre hárul. Szaporítás előtt a nemeket különítsük el, etessük őket alaposan, és a legszebb hímet a legteltebb nősténnyel válasszuk külön. A szaporító medencébe csak alacsony vízoszlopot töltsünk, a hőmérséklet legyen meleg (kb. 28 °C). Helyezzünk be bőségesen vízinövényeket, melyek a hím felhasznál a fészek építésekor, illetve búvóhely gyanánt is szolgál. A szaporító akvárium fedele jól záródó legyen, hogy a későbbi ivadéknevelés során a kishalak labirintszerve megfelelően fejlődhessen. A tenyészakváriumban az áramlás legyen a lehető legminimálisabb. Ívás során a hím átöleli a nőstényt, majd kipréseli belőle az ikrákat, melyeket megtermékenyít, és a fészekbe gyűjt. Az ikrák száma sok száz is lehet, egy jól fejlett nősténynél akár még az ezret is közelítheti. A hím védelmezi a fészket, ilyenkor a nősténnyel szemben is agresszív lehet, bár a rokon fajokhoz képest kevésbé durva. Ettől függetlenül érdemes a nőstényt eltávolítani az ikrázás után, a hímet pedig a kishalak elúszásakor. Az ikrák jellemzően egy napon belül kikelnek, és további 2-3 napon belül a kishalak megkezdik a táplálkozást. Az ajakos gurámi ivadékai nagyon aprók, kezdetben infuzóriával, papucsállatkával, tojássárgájával tudjuk etetni őket, fejlődniük kell, mire frissen kelt artémiát, walter- vagy banánférget, poreledelt képesség válnak elfogadni. Tágas helyen, sűrű vízcsere mellett jól fejlődnek, de az első néhány hétben a vízminőségre nagyon ügyeljünk. Ha ezen túlvagyunk, már nem nehéz az eredményes nevelés, a halak ekkor már nem kényesek.

 

Az ajakos gurámi rendszertani besorolása néha napjainkban is vita tárgyát képezi, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években számos hasonló küllemű gurámit találtak Dél-Ásziában. Akárcsak a szivárványos gurámi esetében, elképzelhető, hogy itt is csupán területi variánsokról van szó, de meglehet, hogy új fajokkal állunk szemben. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az igazi Trichogaster labiosa nem is jutott el számottevően az akvarisztikába, s a halak, melyeket mi ajakos gurámiként ismerünk és gondozunk, valójában egy másik, még leíratlan fajba tartoznak. Mindenesetre már több akváriumi változatát is kitenyésztették az ajakos guráminak, legkedveltebbek a narancs és vörös színű variánsok (előbbi ’Peach’ vagy ’Sunset” néven kerül forgalomba). Óvakodjunk azonban a rubinguráminak nevezett, pirosra festett halaktól! Ezek olykor a mézgurámi festett példányai, de az esetek túlnyomó többségében ajakos gurámikat festenek be és árulnak ezen a néven!

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichogaster labiosa - Ajakos gurámi elterjedési területe (Map)

Kizárólag Mianmarból ismert faj, annak is leginkább középső tájékán fordul elő. Kisebb folyók, tavak, állóvizek, mocsarak és elöntött rizsföldek lakója, ahol a víz sekély és meleg.

Egyéb elnevezések

syn: Colisa labiosa, Trichogaster labiosus.

Eng: Thick Lipped Gourami, Thicklip Gourami.

Egyéb köznevei: Wulstlippiger Fadenfisch, Dicklippiger Fadenfisch, Tyklabet gurami, Pretnik wargacz, Läppgurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Indokína
Myanmar
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika
  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichogaster-labiosa/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-18

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4247


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük