| Megtekintve: 5 376

Trichopodus microlepis – Holdfénygurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichopodus microlepis

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

12 cm

°C

25-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és felső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

E békés természetű hal különösen apró pikkelyei miatt a csiszolt ezüst fényében ragyog, néha kékes árnyalatú, selyemfényű. (A microlepis jelentése apró pikkelyű.) Felső állású szája fölött a homlokán oldalról feltűnő hajlat látható. A test magas hátú és nyúlánk, oldalt erősen lapított. A pikkelyek nagyon kicsinyek. Hosszúsága jellemzően 12-13 cm

Ivarérett hímeknél a mell izgalmi állapotban vörösessárgává válik. A hím fonálszerű hasúszói narancsvörösek és hátúszójuk valamivel hosszabb, hegyes, míg a nőstény hasúszói sárgák, hátúszója pedig lekerekített. A szivárványhártya vörös.

Tartása és tenyésztése

A holdfény gurámi egy elegáns megjelenésű, impozáns labirinthal. Remek kiegészítője lehet délkelet-ázsiai akváriumoknak, ahol békésebb márnák, nagyobb razbórák, más gurámik és talajlakó fajok ideális társa lehet. Tartás nem nehéz, akár kezdők is próbálkozhatnak vele. Fiatalon rendkívül békés, nyugodt, már-már félénk halak, az ivarérett példányok azonban robusztussá válnak, gyakran a 12 cm-t is meghaladhatják. Ügyeljünk rá, hogy túl apró társhalak ne kerüljenek kifejlett holdfény gurámik mellé, fiatalon azonban bármely társas akváriumba alkalmasak. Társításánál arra kell még ügyelnünk, hogy ne tartsuk együtt csipkelődős halakkal (pl.: szumátrai díszmárnával), melyek kárt tehetnek érzékeny, tapogatóvá módosult hasúszóiban. 150 liternél kisebb akváriumba ne kerüljön! A fiatal állatok bátortalanabbak, akváriumukba érdemes a növényzetet dúsan telepíteni, kifejletten kicsit több helyet igényelnek. Tarthatóak párban vagy kisebb csoportban is, arra ügyeljünk, hogy minél több halat tartunk, annál nagyobb medencére lesz szükség!

 

Egyszerűen tartható, nem kényes hal. A bomlástermékkel terhelt vizet nem kedvelik, legyen kielégítő az akvárium szűrése. Az átlag trópusi akvárium számára ajánlott 25-26 °C megfelelő hosszú távú gondozására, de a melegebb, 28-29 °C-os vizet is kedveli. Természetes élőhelyén a lágy, és enyhén lúgos kémhatású vizeket keresi, túl savas közegbe ne kerüljön! Gyakran található meg tavakban, mocsarakban, árterületeken, esetleg lassan folyó vizekben, ezért medencéjében kerüljük az erős áramlást. Mint más gurámifajok, úgy ők is járulékos légzőszervvel (labirintkopoltyú) rendelkeznek, aminek segítségével a légköri levegőt is hasznosítani tudják – ez is hozzásegíti őket, hogy életben maradjanak a meleg, oxigénszegény áradásokban, mocsarakban. Színei csak akkor érvényesülnek igazán, ha a talaj és a háttér sötétebb, esetleg a világítás is tompított.

 

Jellemzően szívesen fogyasztja a száraz eledeleket is, elsősorban a víz felszínén lebegő lemezes vagy pehelytápokat kedveli. Ebből jó minőségűt válasszunk halainknak. A frissen vásárolt példányok esetében előfordul, hogy némi szoktatás szükséges. Az üzletekben fellelhető holdfény gurámik gyakran legyengültek, többségük Ázsiából érkezik hozzánk, viszont a fiatal példányokra jellemző, hogy vékonyabb, karcsúbb alkatúak, ez nem feltétlenül kóros soványság jele. A jó növekedéshez azonban bőséges táplálékra van szükségük. Ha szép és erős halakat szeretnénk nevelni, egészítsük ki táplálékukat hetente többször élő és fagyasztott eleséggel, például planktonnal, artémiával, szúnyoglárvával, grindálféreggel.

 

Szaporításához nagyméretű akváriumra lesz szükség, könnyen elkél akár 80 literes medence is! A legszebb hímet és a legkövérebb nőstényt válasszuk ki. A tenyészakváriumot árnyékos-félhomályos helyen állítsuk fel, töltsünk bele lágy és meleg vizet. A vízoszlopnak nem kell túl magasnak lennie. Vízinövényekkel, például jávai mohával, tüskehínárral lássuk el bőségesen az akváriumot, ez részben búvóhelyül szolgál, részben a hím felhasználhatja a fészek építésekor is, bár e célra a felszínen úszó növények (pl. békalencse, Riccia) a legjobbak. Nem számít építőmesternek, habfészke laza, összecsapott. A párzásra a fészek alatt kerül sor, ahol a hím átöleli a nőstényt és megtermékenyíti a kiszorított ikrákat. A nőstényt ívás után el kell távolítani, mert a hím agresszív vele! Nagyon ügyeljünk, hogy szaporodásra kész, érett nőstény kerüljön a tenyészakváriumba, máskülönben a hím nagyon agresszív lesz vele! Egy jól fejlett nőstény akár 2.000 ikrát is rakhat! A kishalak legkésőbb két napon belül, de általában még hamarabb kikelnek, a szikzacskó felszívódásához további két nap szükséges. Az első napokban papucsállatkával, rotatóriával, infuzória-méretű eledellel lehet táplálni őket, naponta többszöri etetéssel. Később már a frissen kelt artémiát, walterférget, portápot is elfogadják. A sokszáz egyedből álló csapatnak igen tágas helyre és sok táplálékra van igénye, de az első hetekben nagyon érzékenyek a vízminőség megváltozására! A szétnövésre ügyeljünk, a leggyorsabban fejlődő egyedek ugyanis kárt tehetnek a visszamaradottabb testvéreikben.

Elterjedési területe - térkép (map)

Holdfénygurámi - Trichopodus microlepis elterjedési területe (distribution map)
Holdfénygurámi - Trichopodus microlepis elterjedési területe (distribution map)

Thaiföld és Kambodzsa lassan mozgó és állóvizeiben elterjedt, de további leírások szerint Laoszban és Vietnamban is előfordul. A növényekkel dúsan benőtt tavak és folyók mellett mocsarakban, ártereken is megtalálható.

Mesterségesen telepítették be a Mekong vízrendszerébe, sőt Kolumbiába is!

Egyéb elnevezések

syn: Trichogaster microlepis, Trichopus parvipinnis, Osphromenus microlepis, Deschauenseeia chryseus.

Eng: Moonlight Gourami, Moonbeam Gourami.

Egyéb köznevei: Mondschein Fadenfisch, Mondschein-Gurami, Maneskinsgurami, Manskensgurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Thaiföld
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichopodus-microlepis/
  • http://www.iucnredlist.org/details/187925/0

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 4259


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük