| Megtekintve: 5 019

Trichopodus pectoralis – Szalagos gurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichopodus pectoralis

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

25 cm

°C

24 - 28 °C

°pH

5,5 - 7,5 pH

°Nk

5 - 18 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszú, kecses alkatú gurámifaj. Akárcsak rokonságára, úgy őrá is jellemző a hasoldalon lévő két tapogató, melyek módosult hasúszónak tekinthetőek.

Fiatalon a halak sárgás-aranybarna alapszínűek és függőleges csíkozottság is látható rajtuk, de ezt hamar elveszítik. A fejlődő és kifejlett halak oldala egyre inkább barnás-ezüstszürke, míg hátuk egészen barna marad. A csíkokat felváltják az oldalukon elhelyezkedő foltok, a testközép magasságában, nagyjából az oldalvonal mentén egy fekete színekben díszelgő foltsor figyelhető meg. A pontok a fejnél akár vízszintes csíkká is összeállhatnak. Az úszók csak halványan színezettek, a mellúszó sokáig egészen sárgás, de idősödve veszít ez az úszó is színezettségéből.

A nemek elkülöníthetőek, ugyanis a hímek karcsúbbak maradnak, valamint hosszabb és hegyesebb hátúszót növesztenek a nőstényekhez képest.

Akváriumban ritkán nő 15 – 18 cm-nél nagyobbra.

Tartása és tenyésztése

Könnyen tartható, akár még kezdőknek is ajánlható halak. A klasszikus gurámik között (az óriásgurámikat nem számolva) a legnagyobb faj, ennek ellenére tán a legbékésebb is genusában. Míg a kék gurámik néha egészen vadak is lehetnek, támadékonnyá válhatnak, addig a náluk akár kétszer nagyobb szalagos gurámik sokkal békésebbek, így akár kistestű halakkal is együtt tarthatóak.

Problémamentesen gondozhatunk mellettük dániókat, razbórákat, békésebb díszmárnákat is, arra ügyeljünk azonban, hogy csipkelődős hal ne kerüljön mellé, mert hamar zaklatni kezdi e nyugodt, békésen úszkáló gurámifajt, s a csipkelődő fajoknak érzékeny tapogatói is hamar áldozatul esnek. Talajlakókkal is egy-két kivételtől eltekintve remekül tarthatóak. Kezdők számára vegyes társas akváriumokba is ajánlható, éppen ezért érdekes, hogy csak ritkán találkozhatunk vele az üzletek polcain.

Gondozása gyakorlatilag problémamentes, ugyanis nagyon ellenálló a környezeti viszontagságokkal szemben. Jól bírja az oxigénszegény vizet hála labirintszervének, melyről a csoport a nevét is kapta. Ezzel a speciális légzőszervi módosulással képes a légköri levegő oxigéntartalmát számára hasznosítható formában felvenni, ettől függetlenül persze a kopoltyúalapú légzése is megmaradt. Erre azért volt szüksége e halaknak, mert gyakran állóvizekben, nagy pocsolyákban kénytelenek megmaradni, ahol jóval alacsonyabb az oldott oxigén koncentrációja.

A hőmérséklettel szemben nem kényes, a legtöbb trópusi akvárium hőfoka megfelel számára, akár a 30 C-os vizet is gond nélkül átvészeli. A lágy vizet kedveli, igyekezzünk ezt biztosítani neki, de akváriumokban a csapvíz keménységén is ugyancsak gondozható. A kémhatásra sem érzékeny, az enyhén savastól az enyhén lúgos vízig megél, ideális esetben a semleges, vagy attól kicsivel magasabb pH-t biztosítsunk. Vizét érdemes rendszeresen cserélni és jól szűrni, ugyanis a gurámik igazi szépségüket csak tiszta vízben mutatják. A berendezést illetően hagyjunk elég helyet nekik az úszáshoz, de ettől függetlenül bátran növényesítsünk, ugyanis előszeretettel bujkálnak a buja vegetációban. A halakat magányosan, párosan vagy csoportban is tarthatjuk.

Etetésére a legtöbb száraz eleség megfelel, majdnem minden formáját mohón fogyasztja, még a talajlakóknak szánt tablettából is csipeget. Érdemes menüjét kiegészíteni fagyasztott vagy élő eleségekkel, nagyon bőségesen tud fogyasztani belőlük, és remek hatással bírnak a halak színezetére. Néhanapján forrázott zöldséget is kaphat, abból is szívesen csipeget igazi mindenevő módjára, bár inkább az állati eredetű táplálékot részesíti előnyben.

Tenyésztése sem túl komplikált, bár az ivadékok felnevelése kíván egy kevés gyakorlatot. A jól beikrásodott, élő eledelekkel felerősített nőstényt egy impozáns hímmel együtt kihelyezzük a tenyésztő akváriumba, ahol alacsonyabb vízszintet biztosítunk (15-20 cm bőven elég). Az ikrázás során akár 5000 ikra is lerakásra kerülhet, melyeket a hím egy előzőlegesen elkészített habfészekbe helyez. Ívás után a nőstényt elkergeti, őt ilyenkor célszerű eltávolítani a sérülések megakadályozásának érdekében. Az ikrák kelési ideje kb. egy nap, majd 4-5 napon belül elúsznak a kicsik, ilyenkor a hímet is kivehetjük.

Az ivadékok elkezdenek táplálék után nézni, etetésüket papucsállatkával, infuzóriával kezdhetjük. Később artémián, majd frissen vágott tubifexen, walterférgen nevelhetőek, ha kellő hely áll rendelkezésre, de fejlődésük eleinte elég lassú és érzékenyek a hirtelen vízminőség-változásokra, hőmérséklet-ingadozásra, erre ügyeljünk!

Valamint figyeljünk a megvásárolt halak kondíciójára, egészségi állapotára is, ugyanis az import gurámik gyakran gyöngék vagy fertőzöttek, igyekezzünk megbízható helyről vásárolni, ahol karanténoznak, és a legerősebb, legaktívabb példányokat vigyük haza. Esetleg érdemes lehet rövid ideig elszeparált karantén akváriumban figyelni a halakat vásárlás után.  Élőhelyén kedvelt étkezési hal.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichopodus pectoralis - Szalagos gurámi elterjedési területe (Map)

Őshonos Vietnámban, Laosban, Kambodzsában, Myanmarban és Thaiföldön a Mekong és Chao Praya folyásaiban. Betelepítették Malajziába, a Fülöp-szigetekre, Szingapúrba, Indonéziába, Srí Lankára, Pápua Új-Guineára, Új-Kaledóniába és Kolumbiába is!

Egyéb elnevezések

kígyóbőr gurámi

syn: Trichogaster pectoralis, Trichopodus cantoris.

Eng: Snakeskin gourami, Siamese gourami.

Egyéb köznevei: Schaufelfadenfisch, Schlangenhautfadenfisch, Lampot, Belar, Gourami peau de serpent, Kanthor, Kator, Trey kanthor, Pa sa lit, Padi, Sepat siam, Ronggang, Siem, Gurami-pele-de-cobra, Theppili, Гурами бурый, Gurami piel de serpiente, Pla-salit, Pla bai mai, Ormskinnsgurami, Cá Sặc rằn.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Liziczai Márk: Egy békés óriás, a szalagos gurámi (Akvárium Magazin XVIII. évf. 101. szám)
  • http://www.seriouslyfish.com/species/trichopodus-pectoralis

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2015-05-10

Frissítve:

2018-09-06 07:09

Katalógus ID:

No. 4529


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük