| Megtekintve: 28 392

Trichopodus trichopterus – Kék gurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichopodus trichopterus

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

13-15 cm

°C

25-29 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső és felső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkásan ovális testű gurámi. Eredeti vad színezete szürkéskék, testén nagyon halvány keresztcsíkok megjelenhetnek. Oldalán két nagy, fekete folt található, egy a farktőben és egy a test középtájékán. Ritkán találkozni a téves „háromfoltos gurámi” magyar névvel – a leíró a halak szemét hitte harmadik foltnak. Az úszók kevésbé színezettek, apróbb gyöngyszerű rajzolat lehet rajtuk, esetleg a hosszan elnyúló farok alatti úszó szegélye lehet pirosas vagy sárgás. A vad példányokra az élénk kék szín nem jellemző.

Akváriumokban számtalan változatát tenyésztették már ki, melyek nagyon kedveltek és elterjedtek lettek az évek folyamán. Először az élénkebb kék színű kék gurámik jelentek meg. A márvány guráminak, melyről a fekete foltok hiányoznak, testének nagy részét sötétkék rajzolat borítja. Ismert az ezüst gurámi vagy opál gurámi néven árult, még elég ritka változat, melynek legfeljebb csak a farktőben van foltja, testének nagy része kékes árnyalatú ezüstfényben tündököl, már-már a holdfénygurámira hasonlítva. A színében leginkább különböző variáns az aranygurámi. Ezek a halak nevükhöz hűen aranyszínű testtel rendelkeznek.

Mára több további, színében kismértékben eltérő aranygurámi-törzs is létezik, egyesek hátán erős sötétbarna csíkozás van, megint mások teljesen egyöntetűen arany színűek. Megint más aranygurámiknak pedig a farok alatti úszója tűzpiros színű. Vigyázzunk arra, hogy egyes aranygurámikat festéktartalmú tápokkal mesterségesen színeznek, sokszor vörös aranygurámi vagy korallgurámi néven kaphatóak.

Tartása és tenyésztése

Közönséges akváriumi hal, óriási mennyiségben tenyésztik a Távol-Keleten és Európában is, jóformán minden állatkereskedésben beszerezhető. Kezdők számára gyakran ajánlott, nagyon egyszerűen tartható halfaj.

A kék gurámi labirintkopoltyúval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képes a légköri levegőt hasznosítani, a víz felszínén pipálva. Ez nem kóros jelenség, még oxigéndús vízben is rendszeresen vesznek levegőt a halak. Ügyeljünk rá, hogy az akvárium fölött ne legyen sokkal hidegebb a levegő, mint a vízhőmérséklet, elkerülve ezzel a halak megfázását, úszóhólyag-gyulladását. A faj rendkívül elterjedt, szinte egész Délkelet-Ázsiában előfordul.

Leginkább az álló vagy lassan mozgó vizeket, mocsarakat részesíti előnyben, de megtalálható gyorsabb folyókban is. Ha élethűen akarjuk berendezni akváriumát, akkor érdemes több vízinövényt ültetni, és úszónövényeket is felhasználni. Sokszor falevelekkel borított talajú vizekben él. Ágakkal, sziklákkal is dekorálhatunk. A legtöbb társas akvárium tökéletesen kielégíti igényeit, akár első akváriumunkba is bátran választhatjuk.

A vízkémiai tényezőkkel szemben sem kényes. Lelőhelyén inkább semleges-enyhén lúgos vizek lakója, a pH-t 7-7,5 környékén igyekezzünk beállítani. Általában lágyabb vízben él, de a sokadik generációs akváriumi halak teljesen jól alkalmazkodtak a keményebb csapvízhez is, melyben ugyanúgy teljes várható élettartamukat elérhetik. Találtak már a természetben is savanyúbb vizekben, akár feketevizű folyókban is kék gurámikat, de itt csak rendkívül alacsony egyedszámban fordulnak elő.

Melegigényes halak! Lehetőleg 25-28 °C közötti hőmérsékletre fűtsük akváriumukat, de alkalmazkodóképességükről tanúskodik, hogy viszonylag jó ideig elviselik akár a fűtetlen medencét is átlagos szobahőmérsékleten, bár ez már nem számít ideális tartásmódnak halaink számára. Átlagos szűréssel is bőségesen megelégszik, nem igényel a javasolt praktikumnál sűrűbb vízcseréket sem. Éppen ez a magas szintű alkalmazkodóképessége, már-már igénytelensége teszi lehetővé, hogy kiváló kezdőhal legyen az első akváriumokba. De ugyancsak ez tette lehetővé számukra ily mértékű elterjedésüket, hogy ki tudják aknázni a legkülönbözőbb élőhelyek nyújtotta lehetőségeket. Betegségekre nem fogékony, viszont az importpéldányok sokszor lehetnek gümőkórral fertőzöttek, sajnos ez általában jellemző az ázsiai importból származó labirinthalakra. Ázsiában kedvelt fogyasztási cikk.

 

Viselkedésüket tekintve alapvetően békés halnak mondhatjuk, de azt figyelembe kell vennünk a nagyobb testű gurámiknál, hogy az ivarérett hímek territoriálisak lehetnek egymással. A fiatalabb gurámikat gond nélkül társíthatjuk kisebb halakkal is. Kifejlett kék guráminál viszont figyeltem már meg apróbb halak irányába tanúsított agressziót, sőt, előfordult, hogy végzett is kisebb halakkal, ezért kolibrihal méretű, vagy annál kisebb fajokkal ne társítsuk! Szintén nem javasolt kisebb helyen sok ivarérett hím összezárása, ha pedig két hím kerül egymás mellé, akkor az erősebbik hajthatja a kisebb példányt. Párban gond és agresszió nélkül tarthatóak, a nőstények egymás között sem agresszívek. A kék gurámik magánosan, párban és csapatban is egyaránt tarthatóak.

100 liternél kisebb medencébe semmiképpen se kerüljenek, a tágas helyet kedvelik. Társításukra kiválóan megfelelnek békésebb díszmárnák, melyek nem csipkedik tapogatóikat (ezért szumátrai díszmárnával ne tartsuk együtt), de nagyobb razbórák, dániók, más gurámikfajok is szóba jöhetnek. Csíkfélék, harcsák, szivárványhalak is kerülhetnek melléjük. Társas akváriumban ugyancsak gond nélkül tarthatóak együtt nagyobb elevenszülőkkel (pl.: xifó, molli), lazacokkal (pl.: ferdénúszó vagy rózsalazac), vitorláshalakkal is.

Etetésük teljes mértékig problémamentes, szinte bármilyen száraz eledelt mohón elfogyasztanak. Felső állású szájukkal elsősorban a vízfelszínről táplálkoznak, de lemennek az akvárium aljára is a maradékokért. Néha kedveskedjünk halainknak fagyasztott és élő eleségekkel, a szúnyoglárvát, tubifexet, artémiát nagyon kedvelik, de jóformán bármit megesznek. Pusztítják a planáriát, sőt egyesek tapasztalatai szerint a vízi csigákból is el-elkapnak egy-két példányt.

Tenyésztésük egyszerű, ha még nincs tapasztalatunk labirinthalak szaporításával, a kék gurámi ehhez is kitűnő választás. Nagyon szapora halak, az ivarok megkülönböztetése is egyszerű, a hímek hosszú és kihegyesedő hátúszóval rendelkeznek, míg a nőstényeké lekerekített. Az íváshoz egy nagy akváriumot töltsünk fel kissé lágyabb, semleges kémhatású, viszonylag meleg vízzel. Az akvárium mérete bátran legyen 80-100 liter is. A hím a habfészkét úszó vízinövények közé építi, a fészek akár 25 cm-es is lehet! Az ívásra a fészek alatt kerül sor, a nászruhás hím rögvest megtermékenyíti a nőstényből kipréselt ikrákat (körbehajlik a nőstény körül ilyenkor), majd a habfészekbe gyűjti őket. A hím a fészek építése közben is, de kiváltképp ikrázás után kimondottan agresszívvé válik a nősténnyel szemben, amit ekkor érdemes eltávolítani. A hím bent maradhat az ikrák kikeléséig, hevesen őrzi a fészket. Jellemzően egy-másfél napon belül kikelnek a kishalak, de további 4-5 nap is kellhet elúszásukig.

A kék gurámi ivadékai is nagyon aprók, hasonlóan más gurámifajokhoz, az első napokban rotatóriával, papucsállatkával, infuzóriával, szükség esetén tojássárgájával tudjuk táplálni őket. Legalább 2-3 nap intenzív etetés szükségeltetik, mire képesek a frissen kelt artémiát elfogyasztani. A vízminőségre ügyeljünk, de naponta többször etessük őket.

Az első néhány hét kritikusabb, míg kifejlődik labirintszervük is, a későbbiekben nevelésük már nagyon egyszerű. Az akvárium teteje záródjon pontosan, nehogy a víz fölötti levegő hűvösebb legyen, különben labirintszervük nem fejlődik ki megfelelően, az ivadékok megfáznak, hasoncsúszók lehetnek. A fűtött akváriumban is gondoskodjunk róla, hogy a hőmérséklet a víztérben egyenletes legyen. A kishalak könnyen szétnőnek, az erősebb és sokkal gyorsabban fejlődő utódok ilyenkor akár testvéreikben is kárt tehetnek. A leggyorsabban fejlődő példányokat válasszuk külön. Egyáltalán nem ritka 1000-1500 utód is egy alomból, melyek felneveléséhez tágas helyre lesz szükségünk!

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichopodus trichopterus - Kék gurámi elterjedési területe (Distribution map)
Trichopodus trichopterus - Kék gurámi elterjedési területe (Distribution map)

Rendkívül széles körben elterjedt. Megtalálható Laoszban, Bangladesben, Mianmarban, Thaiföldön, Kambodzsában, Vietnamban, Malajziában, Indonézia szigetein (többek között Szumátrán, Borneón). Elterjedésének északi határa Kínát is eléri. Élőhelyei változatosak, mocsarak, elöntött rizsföldek, tavak és lassabb folyóvizek a legfőbb lelőhelyek, de gyorsabban mozgó folyókban is találkozni vele.

Világszerte sok helyre betelepítették, többek között a Fülöp-szigetekre, Tajvanra, Pápua Új-Guineába, Kolumbiába, Namíbiába, Dominikai Köztársaságba, illetve a Réunion és Seychelles-szigetekre is.

Egyéb elnevezések

syn: Labrus trichopterus, Trichopodus trichopterus, Trichogaster trichopterus, Trichopus trichopterus, Stethochaetus biguttatus, Osphromenus trichopterus cantoris, Osphromenus insulatus, Osphromenus trichopterus koelreuteri, Colisa maculata, Trichopus maculata, Osphromenus siamensis, Trichogaster sumatranus, Trichopodus trichopterus sumatranus, Trichopodus trichopterus siamensis.

Eng: Three Spot Gourami, Opaline Gourami, Blue Gourami, Platinum Gourami, Lavender Gourami.

Egyéb köznevei: Blauer Fadenfisch, Blauer Gurami, Punktierter Fadenfisch, Bla gurami, Gourami bleu, Skrzeczyk karlowaty, Bla gurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika
  • Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichopodus-trichopterus/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-09-06 08:09

Katalógus ID:

No. 4260


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük