Trichopsis pumila – Törpe morgógurámi

LATIN NÉV

Trichopsis pumila

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

3-4 cm

°C

24-30 °C

°pH

6,0-7,0 pH

°Nk

8-12 Nk

HELYIGÉNY

55 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középső szint (csak íváskor felsőszint)

ÉLETTARTAM (év)

2-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Kicsiny és kecses faj. (D III/7, A V/20— 22.) Hosszúsága: alig 3,5 cm.

Színezet és ivari különbségek: Halványsárga vagy zöldes-szürke alapon sötét foltokból álló, hosszanti csík húzódik. Telis-tele van zöldesen csillogó, apró pontokkal, amelyek a vöröses úszókra, is átterjednek. A hím hátúszója és fark alatti úszója valamivel hegyesebb, mint a nőstényé, a nőstény petefészke sárgás színben átcsillog a bőrön. A nőstények hasi körmérete is jelentősen nagyobb a hímekénél.

Tartása és tenyésztése

Figyelmes gondozást igényel. Elsősorban hőigényes; általában 25, tenyésztéskor 30 Cº-ot vagy még magasabbat kíván. Békés, kissé félénk, saját fajtársaival együtt tartható. Kisebb, 60 literes akváriumban 4-5, ennél nagyobban akár 8-10 példányt is elhelyezhetünk. Akváriumába ültessünk néhány tő árnyékos helyet biztosító Cryptocorynt vagy Anubiast és alakítsunk ki számára rejtőzködésre alkalmas üreget, búvóhelyet is. Nászidőben ugyanis meglepően támadókedvű. Az izgalmi állapotban hallható hangok a gyermekcsörgő hangjához hasonlók. Finom élőeleséggel táplálható. Járulékosan finom pelyhű szárazeleséget is elfogad, de az ívásérettség eléréséhez ez nem elegendő.

Ugyanúgy szaporodik, mint a többi habfészeképítő Anabantida. Lehetséges azonban, hogy csak egyes törzsek építenek habfészket. Több megfigyelő szerint is az állatok a felszíntől bizonyos távolságra vízinövények levele alatt légbuborékokat gyűjtöttek össze. Egyes esetekben a tenyészpár akár egy oldalra fektetett virágcserép tetejére is leikrázik. A tenyésztési viszonyok hasonlók, mint a Pseudosphromenus dayi (Köhler, 1908) esetében, amely egyes megfigyelők szerint habfészket épít, mások szerint üregekben, levelek alatt stb. ívik.

Normális esetben a habfészket levelek támasztékában építi. A hím az előbb említett hangokkal és úszómutogatással csalogatja a nőstényt a fészek alá, ahol is sokszori körbetáncolás és próbaívás után testével körbefonja és kiprésel a nőstényből a kb. 2-3 szem ikrát, amit azonnal meg is termékenyít, majd a szájába véve elszállítja a fészekhez és ott elhelyezi. Előfordul, hogy egy két tojás elkerüli a hím figyelmét, ilyenkor a nőstény keresi ezeket meg, de nem helyezi a fészekbe, hanem közvetlenül a hím szája elé köpi, aki azokat összekapdossa és a fészekben elhelyezi. Az ívás akár 2 óráig is eltarthat, bár minden aktus csak 2-3 másodpercig tart. Egy jó tenyészpár akár 400 ikrát is rakhat. A hím ivadékgondozása lényegében a fészek őrzéséből áll. 27-30 C° körüli hőmérséklet gyorsítja az embrionális fejlődést. A lárvák kb. 24 óra múltán kelnek ki, és 3 nap múlva úsznak el. Az összes többi fajtól eltérően az ivadékhalaknak a fejükön tapasztófonaluk van, s ez akár a habfészek hiánya esetében is a költőhelyen tartja őket. Amikor a tapasztófonál összezsugorodik, az ivadékok - immár szabadon úszva - elhagyják a fészket. A hímet ilyenkor már eltávolíthatjuk, több szerepe nincs. Indító eleségként apró kerekesférget, papucsállatkát vagy finomra tört speciális ivadéktápot kínálhatunk nekik. Megfelelő méret elérése után (nagyjából 10 nap múlva) Artemia naupliuszaival, mikróval táplálhatjuk őket. A víz szintjét a labirint szerveknek mintegy 4-5 hét múlva való kifejlődéséig csak 10 cm magasan kell tartani.

Gyakran, tévesen, pompás guráminak is nevezik, a valódi pompásgurámik még nála is kisebbek!

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichopsis pumila – Törpe morgógurámi elterjedési területe (Map)
Trichopsis pumila – Törpe morgógurámi elterjedési területe (Map)

Thaiföld, Laosz, Maláj-félsziget és Indonézia lassan folyó, erősen benövényesedett vizeiben.

Egyéb elnevezések

syn: Ctenops pumilus, Trichopsis pumilis, Trichopsis pumilus.

Eng: Sparkling Gourami, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami .

Egyéb köznevei: Vrčivka trpasličí, Gurami pigmeo, Knurrende dværggurami, Korurihmakala, Knurrender Zwerggurami, Trey kroem tun sai, Skrzeczyk karłowaty, Pygmégurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Myanmar
Thaiföld
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Hans Frey: Az akvarista kislexikona

http://www.fishbase.org/summary/Trichopsis-pumila.html

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-18

Frissítve:

2017-04-16 07:04

Katalógus ID:

No. 4355


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (37) | Harcsafélék (103) | Csíkfélék (35) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (38) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (34) | Brackvízi halak (12) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.