| Megtekintve: 10 079

Trichopsis pumila – Törpe morgógurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichopsis pumila

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

3-4 cm

°C

24-29 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

2-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Kis testű, kihegyesedő arcorrú gurámifaj, hátúszója hosszú és kihegyesedő. Sok más gurámival ellentétben a morgógurámiknál a hátúszó hegyessége nem mérvadó az ivarok megállapításakor. A nemek megkülönböztetésére legjobb erőteljes fényforrással hátulról átvilágítani a halak testét, így láthatóvá válik a nőstények ikrákkal teli petefészke. Máskülönben nagyon bonyolult az ivarok elkülönítése.

A halak alapszíne szürkésbarna, az oldalvonal mentén egy hosszú gesztenyebarna csíkkal. A csík fölött hasonló színben foltok sorakoznak egy vonalban. A jól táplált, fejlett halak teste kék és zöld fényben csillog, számos irizáló pikkelyüknek hála. Az úszók jobbára halványkékek, külső szegélyük pedig bordó.

Könnyedén összetéveszthető a hasonlóan apró termetű díszes morgógurámival (Trichopsis schalleri). Utóbbi fajnál fontos megkülönböztető bélyeg, hogy két hosszanti sávval rendelkezik, nála egybefüggő csíknak látszik a törpe morgógurámik hátán lévő foltsor. Azonban fontos megjegyezni, hogy a halak érzelmi állapotától függően ez elhalványodhat – a törpe morgógurámiknál a foltok azonban mindig látszanak. A Trichopsis schalleri úszóin emellett sokkal dominánsabb a piros szín megjelenése.

Tartása és tenyésztése

A törpe morgógurámi kiváló választás, ha nano akváriumban szeretnénk labirintkopoltyús halat tartani. Mivel ritkán nő 3-3,5 cm-nél nagyobbra, ezért már egy 50 literes akvárium is bőségesen kielégíti helyigényét. Gondozása egyszerű, kezdők számára is alkalmas. Tarthatjuk párban, háremben és csoportban is. A természetben szívesen tömörülnek akár 10-15 egyedből álló csoportokba is.

Teljesen békés faj, még az apróbb halakat sem bántja. A klasszikus nano-fajokkal (pl.: törperazbórák, gyöngy dánió) is kiválóan társítható, a kisebb garnélákat azonban levadászhatja. Társhalnak mindenképpen olyan fajokat válasszunk, amik nem tesznek kárt kistestű gurámijainkban. Egyébként nem kell félteni őket, ha önvédelemről vagy kiváltképp az ikrák védelméről van szó, náluk nagyobb halakkal szemben is helyt állnak. Bár szívesen rejtőzködnek a vízinövények között, a náluk jóval nagyobb termetű morgó gurámihoz képest valamivel bátrabb viselkedésűek!

Akváriumukat állítsuk nyugodt, nem túl forgalmas helyre. A vízinövényzetet dúsan ültessük, hiszen a vadonban is növényekkel jól benőtt helyeken él. Használjunk úszónövényeket is. Erősen ajánlott faleveleket szórnunk a medence aljára, ezek ugyanis kiváló rejtekhelyet nyújtanak halainknak, és a vízkémiai értékek beállításában is segítenek. Sőt mi több, a természetben e halak habfészküket lehullott levelek alá építik, ami nagy különbség a legtöbb gurámifaj szaporodási stratégiájához képest!

Okvetlenül helyezzünk el további rejtekhelyeket akváriumukban, úgy, mint félbevágott kókuszdióhéjat, gyökereket, kövekből felépített barlangokat, törött cserepet, stb. Egyrészt szívesen bújnak meg ilyen helyeken, másrészt a sikeres szaporodásuk barlang-szerű helyhez kötött!

A természetben jól alkalmazkodtak melegebb és oxigénszegény vizekhez is, ellenálló halak. Hosszú távon 24-26 °C-os víz ajánlható, amihez semleges közeli pH ajánlható, de a kissé savas vagy enyhén lúgos irányba eltolódott értéken is tarthatóak. A túl lúgos vizet kerüljük, inkább legyen kicsit savanyúbb a víz, mint alkalikus. Alapvetően lágyvizes halak, de csapvízben is gondozhatóak. Átlagos szűréssel megelégszik. Etetésük általában problémamentes, a kisebb szemcseméretű száraz tápokat is elfogadja, de ezekkel sosem érjük el a legszebb színeket és a megfelelő szaporodási kedvet. Utóbbiakhoz rendszeres élő és fagyasztott eleség szükségeltetik, úgy, mint artémia, cyclops, szúnyoglárva, stb.

 

Tenyésztése némi gyakorlattal nem számít bonyolultnak. Ívathatóak párban, de háremben is, a hím akár 2-3 nősténnyel is párosodik egy ívási ciklusban. A szaporító-akváriumba töltsünk lágyabb, meleg vizet, 28-29 °C ajánlatos. A vízoszlopnak nem kell túl magasnak lennie. Helyezzünk bőséges növényzetet a medencébe, de ami okvetlenül fontos, hogy legyenek barlangszerű búvóhelyek, a hím ugyanis ilyen helyre készíti el a habfészket, például egy lefordított cserép belső teteje alá.

Legszebb színeiket ívási időszakban mutatják, ilyenkor jól hallhatóak a hím morgó, kerregő hangjai, amiről e csoport a nevét is kapta. A párázás a gurámiknál szokott módon zajlik, a hím körülhajlik a nőstény körül, kipréseli és megtermékenyíti az ikrákat, melyek lesüllyednek. A szülők mindkét tagja összeszedi az ikrákat és elhelyezi a habfészekben, de a fészket csak a hím őrzi. Jellemzően nem mutat erős agressziót a nősténnyel szemben, így azt bátran bennhagyhatjuk. A kishalak hozzávetőlegesen 4 nap elteltével úsznak szabadon, ekkor ajánlott a szülőket kiemelni az akváriumból.

A kishalak nagyon aprók, papucsállatkával, kerekesféreggel és főtt tojássárgájával indíthatóak. Néhány nap elteltével lesznek csak képesek elfogyasztani a frissen kelt artémiát, később a banán- vagy walterférget. Felnevelésük nem bonyolult, ha ügyelünk a jó vízminőségre és kerüljük a hirtelen vízminőség- és hőmérséklet-változást. Az akvárium fedele legyen jól záródó, hogy labirintszervük megfelelően fejlődhessen, és ne lélegezzenek be a víznél hűvösebb levegőt a vízoszlop fölül.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichopsis pumila - Törpe morgógurámi elterjedési területe (Distribution map)
Trichopsis pumila - Törpe morgógurámi elterjedési területe (Distribution map)

Thaiföld, Laosz, Kambodzsa, és elszórtan Vietnam területén fordul elő. Vízinövényekkel sűrűn benőtt ártereken, mocsarakban, kisebb, lassan mozgó folyókban él.

Egyéb elnevezések

syn: Ctenops pumilus, Trichopsis pumilis, Trichopsis pumilus, Trichopsis pumilus siamensis.

Eng: Sparkling Gourami, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami .

Egyéb köznevei: Knurrender Zwerggurami, Vrčivka trpasličí, Gurami pigmeo, Knurrende dværggurami, Korurihmakala, Trey kroem tun sai, Skrzeczyk karłowaty, Pygmégurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horváth Gábor: A törpe morgógurámi (Akvárium Magazin: XVIII. évf. 102. szám)
  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichopsis-pumila/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-18

Frissítve:

2018-09-06 08:09

Katalógus ID:

No. 4355


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük