| Megtekintve: 2 777

Trichopsis schalleri – Díszes morgógurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichopsis schalleri

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

4-5 cm

°C

24-29 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

55 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Kis testméretű, kihegyesedő arcorral rendelkező gurámifaj. Alapszíne szürkésbarna, ezüstös. Oldalvonala mentén egy hosszanti, sötétbarnás csík fut, majd egy vékonyabb sáv e fölött. Ez utóbbi a hal kedvétől függően néha alig látható. Testét egyébként számtalan kékes-zöldes fényben játszó, irizáló pikkely fedi, a jól tartott halak egészen csillogó megjelenésűek. Úszói alapvetően kékesek, illetve az úszósugarak mentén halványkéken pöttyözöttek, de szegélyük bíborvörös. Ez a szegély néha kimondottan vastag, ami messziről nézve az úszónak hangsúlyos vörös színt biztosít.

Könnyű összetéveszteni a törpe morgógurámival (Trichopsis pumila), mely szintén kistermetű és hasonló színezetű. Náluk azonban az úszókon csak vékony a szegély, kevésbé domináns a piros szín. Amiről viszont bármikor jól megkülönböztethetőek, az a második sáv a testükön. A törpe morgógurámi esetében ez mindig látható, viszont foltokra szakadt, foltsornak tűnik, sosem összefüggő csík!

Tartása és tenyésztése

A morgógurámi-fajok közül ez a legkevésbé elterjedt és ismert, viszonylag ritkán szerezhető be nálunk. Tartása semmivel sem komplikáltabb, mint a rokon fajoké, akár már kezdők számára is alkalmas. Egy-két centiméterrel nagyobbra nő, mint a törpe morgógurámi, de aránylag kis akváriummal ő is beéri, néhány példány számára egy 50-55 literes medence már elegendő. Tarthatjuk párban, háremben és kisebb csoportban egyaránt.

 

Akváriuma legyen vízinövényekkel dúsan teleültetett, a természetben szinte víz alatti dzsungelben élnek. Használjunk bőségesen úszónövényzetet is. Az aljzatot vastagon betakarhatjuk lehullott falevelekkel, ezek remek búvóhelyet nyújtanak halainknak, és a vízkémiában is segítségünkre lesznek. Az akváriumba helyezzünk barlang-szerű búvóhelyeket, ezek lehetnek mesterséges kerámiák, törött cserepek, de kiválóan alkalmasak a félbevágott kókuszdióhéjak, megfelelően elhelyezett uszadékok, kövekből épített barlangok is. A halak szívesen bujkálnak ezekben az alkalmatosságokban, de az íváshoz is szükségük van rájuk. Érdemes a medence aljára homokot töltenünk. Az árnyékolt, sötét hátterű akvárium sokat segít halaink biztonságérzetének kialakulásában, és színeik kiemelésében is. Az akváriumban lehetőleg csak minimális áramlást keltsünk, élőhelyén leginkább állóvizek lakója.

 

Biotópjában gyakran található meg akár 10-30 cm-es vízoszlopú helyeken, ahol a hőmérséklet a 30 °C-t is meghaladhatja. Sokszor a partszakasz közelében, úszónövények között élnek. Hosszú távú tartására inkább a 24-26 °C a megfelelő, de az időszakos felmelegedéseket a legkisebb gond nélkül kibírja, sőt, tenyésztéséhez is melegebb vízre van szükség. A kémhatás legyen semleges, vagy enyhén savas. Lágyabb vizek lakója, de csapvízben is tartható, ha az nem túlságosan kemény. A rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg. Egyébiránt nem számít érzékeny halnak, betegségekre sem különösebben fogékony. Arra ügyeljünk, hogy a Távol-Keletről származó gurámik gyakran fertőzöttek halgümőkórral.

 

Társítása rendkívül könnyű, teljesen békésen viselkedik más halfajokkal szemben. Problémamentesen együtt tarthatjuk olyan nano halakkal, mint a gyöngy dánió, törperazbórák, amanda lazacok vagy apró termetű csíkfélék. Jóformán bármilyen olyan faj kerülhet mellé, ami nem tesz kárt benne, és igényei hasonlóak. Rokona, a törpe morgógurámi kíméletlenül levadássza a garnélákat, még nagyobb példányokban is kárt tud tenni. A pici garnélákat ez a faj is elkaphatja, de az amano garnélával és hasonló vagy nagyobb testű fajokkal már társíthatjuk.

Etetése egyébiránt nem jelent kihívást, alaptápként kaphat apróbb szemcseméretű eledelt, lemezes tápokat. Élő eleséget (vagy fagyasztottat) azonban sűrűn adjunk nekik, mert igazán szépen fejlett, tenyészérett példányok csak így nevelhetőek!

Tenyésztése nagymértékben hasonlít a törpe morgógurámiéhoz. Párban vagy háremben ívassuk. Az ivarokat legegyszerűbb úgy megkülönböztetni, ha erős fényforrással átvilágítjuk a halak testét, így láthatóvá válnak az ikrák a nőstény petefészkében. A szaporító medencébe helyezzünk sok vízinövényt, úszónövényt, de mindenképpen kerüljön bele valamilyen barlang-szerű tereptárgy, esetleg nagyobb falevelek is. A hím a habfészket általában a barlang belső plafonjára építi. Ívás előtt nagyon szép színeket ölt, és morgó hangokat hallat (bár ezt szaporodási perióduson kívül is megfigyelhetjük).

A szaporító akváriumban a vízszint legyen alacsony, a hőmérsékletet 28 °C környékén állítsuk be. A víz hőmérséklete legyen egyenletes, az akvárium fölötti levegőtéré is, ami az ivadékok fejlődésében fontos. Lágyabb, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású vizet használjunk. Az ívás után az ikrákat a habfészekbe gyűjtik a szülők, és a hím védelmezi azt. Egy fészekalj néhány száz ikrából áll.

A hím jellemzően nem tanúsít túlzott agressziót a nősténnyel szemben, így a szülőhalakat ráérünk a kishalak elúszásakor kiemelni. A kelési idő 1,5-2 nap, 3-4 napon belül pedig már szabadon úsznak az utódok. Indítani kerekesféreggel, papucsállatkával, tojásporral lehet őket. Artémiát és walterférgeket csak néhány nap elteltével lesznek képesek elfogyasztani. Ha ügyelünk a megfelelő vízminőségre, felnevelésük nem problémás.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichogaster lalius - Törpe gurámi elterjedési területe (Distributions map)

Legfőbb elterjedési területe Thaiföld, de előfordul Laoszban, Vietnamban és Kambodzsában is. Elsősorban a Mekong vízrendszerében találjuk meg, néhány populációja a Chao Praya rendszerben is előfordul. Jobbára elöntött rizsföldek, mocsarak, árterek, kisebb lassú folyások lakója, ahol a víz sekély és vízinövényekkel dúsan benőtt.

Egyéb elnevezések

syn: –

Eng: Mekong croaking gourami, three-stripe gourmai, false pygmy gourami

Egyéb köznevei: Schallers knurrender Gurami, Trestribet gurami, Timanttirihmakala.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Dél-Ázsia
Indokína
Thaiföld
Vietnám
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichopsis-schalleri/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2018-09-04

Frissítve:

2018-09-04 03:09

Katalógus ID:

No. 9595


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük