| Megtekintve: 7 785

Trichopsis vittata – Morgó gurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Trichopsis vittata

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

6 cm

°C

25-28 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, kissé félénk

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A hal teste többnyire karcsú, de a hátúszó előtti hátszakasz magasabb felépítésű. Arcorra hegyes, előrenyúló, a legtöbb gurámifajhoz képest kiugróbb. Alapszíne szürkés – aranybarnás, de rendkívül sok színárnyalatban játszhat. Alapesetben 4 hosszanti sötétbarnás-feketés sáv húzódik testén. Ezek közül a legfőbb csík az oldalvonal mentén fut, valamint hangsúlyos a farok alatti úszó bázisánál lévő.

Az oldalvonal fölötti csíkok halványabbak, néha nem is jól kivehetőek. A csíkok jellemzően a fejre is kiterjednek. Egyes példányokon szépen látszik a kopoltyúk mögötti folt is.  Az úszók halvány zöldeskék alapszínűek, rajtuk rengeteg apró halványpiros folttal, valamint jellemzően az úszók szegélye is bíborpirosra vált. Az impozáns úszók inkább az ivarérett halak jellemzői, a fiatalabb példányoknál néha alig mintázott. 

Az ivarok megkülönböztetése nem egyszerű. A hosszan megnyúlt, színesebb úszók általában kifejlett hímekre vonatkoznak. A rokon fajoktól egyértelműen megkülönböztethető, ha látszik a kopoltyú mögötti fekete folt, ez azonban sok esetben rejtve marad. A 3-4 jól látható csík szintén faji bélyeg, közülük is a farok alatti úszó mentén húzódó a Trichopsis vittata-ra utal. A többi morgógurámi-faj kisebb marad.

Tartása és tenyésztése

A morgó gurámi Délkelet-Ázsia szerte elterjedt, kis testméretű hal. Gondozása könnyű, akár már kezdő akvaristák számára is ideális választás! Rendkívül békés halak, melyeket könnyen együtt tarthatunk kisebb razbórákkal, dániókkal, pontylazacokkal is. Kifejletten maximum 6 cm-es testhosszt érnek el, egy pár számára egy 70 literes akvárium már elegendő.

Érdemes legalább párban gondozni, de ha kisebb csoportot szeretnénk, akkor valamivel nagyobb akváriumot válasszunk. Félénk halak, a nap nagy részében inkább a vízinövények között mozognak. Akváriumuk kerüljön nyugodt helyre, lehetőleg ne tegyük ki intenzív napsugárzásnak sem. A vízinövényzet legyen dúsan ültetett, és helyezzünk be úszónövényeket is.

A tompított világítás elősegíti, hogy halaink biztonságban érezzék magukat. A növények között ágakkal, sziklákkal dekorálhatunk – a morgó gurámik szívesen bújnak meg nagyobb gyökerek alatt vagy sziklák árnyékában is. Ha a morgó gurámikat nagyon intenzíven mozgó, aktív halakkal társítjuk, könnyen háttérbe szoríthatják őket, ezért nyugodt társhalak ajánlottak. Ideális választás melléjük egy csapat ékfoltos razbóra vagy üvegharcsa. Ha biztonságban érzik magukat, akkor sokkal többet mutatkoznak az akvárium előterében.

Élőhelyén rendkívül változatos környezethez szokott, kisebb kanálisok, tavak, árterületek és mocsárvidékek is mind otthon adnak számukra. Az átlátszótól az ún. fekete vízig sokféle biotópban előfordul. Sok helyütt gyorsan felmelegedő, oxigénszegény vízhez szokott, akváriumban is tágtűrésűnek bizonyul. Hosszú távú tartásához a 25-26 °C alkalmas, de a nyári melegekben a 30 °C-t is jól viseli.

Inkább a savanyú kémhatású vizet kedveli, 6-7 pH-n gondozhatjuk, lágy-középkemény vízben. A kereskedelemben hozzáférhető egyedek többsége jól alkalmazkodott a csapvizes tartáshoz is. A részleges vízcserék tekintetében az általános ajánláshoz tartsuk magunkat, ha kéthetente 20%-ot lecserélünk, az a morgó gurámiknak is megfelelő. Az akvárium aljára bátran szórjunk néhány marék falevelet – ez búvóhelyül is szolgál a halaknak, de segít a vizet enyhén savanyítani, s nem utolsó sorban élethűbb körülményeket varázsol. Az áramlás a medencében legyen csekély.

A morgó gurámik a természetben szinte kizárólag állati eredetű táplálékot fogyasztanak, mint például vízre hulló apró rovarokat, szúnyoglárvákat, férgeket és más gerincteleneket. Akváriumban általában gyorsan hozzászoknak a száraz eleségekhez (tenyésztett példányoknál pedig a szoktatás sem jelent gondot), amik főtáplálékként adhatóak. Érdemes azonban rendszeresen élő és/vagy fagyasztott táplálékot is felkínálni nekik, úgy, mint artémiát, kandicsrákot, szúnyoglárvát. Tenyészteni csak a jól tartott példányokat lehet!

Tenyésztése nem a legkönnyebb a gurámifélék között. Ívási időszakban a hímek díszesebbek lesznek, egyúttal temperamentumosabbak is, sőt hallható hangokat hallatnak. A habfészket a hím építi úszónövények közé. A szaporítani kívánt párt tegyük ki egy tágasabb tenyészakváriumba, melybe sok vízinövényt helyezünk el, köztük finomabb szerkezetű úszónövényeket is. A medencét lágy és meleg, enyhén savanyú vízzel töltsük meg. Az ívás a habfészek alatt zajlik, a hím testével körülöleli a nőstényt, kipréseli belőle az ikrákat, majd a szája segítségével a habfészekbe gyűjti azokat.

A kelési idő kb. 2 nap, további 3-4 nap az elúszásig tartó időszak. Ez alatt az ivadékok a habfészekben maradnak és felélik szikzacskójuk tartaléktápanyagát. A hím mindvégig őrzi a habfészket, de ha elég tágas a medence és van benne búvóhely, akkor a nősténnyel szemben jellemzően nem lesz túlságosan agresszív, az anya bent maradhat az akváriumban az elúszásig. Amikor a kishalak szabadon úsznak, mindkét szülőt távolítsuk el. A kishalak infuzóriával, kerekesféreggel indíthatóak, pár nap múlva már az artémia naupliákat is képesek elfogyasztani.

Eleinte érzékenyek a vízminőség megváltozására, gyakori, de csak kis térfogatot érintő vízcserék javasoltak. A nevelő akváriumban egyenletes hőmérsékletet kell biztosítani, erre a cserevíznél is ügyeljünk! A tető is záródjon pontosan, hogy a labirintszerv gond nélkül fejlődhessen.

Magyar nevét arról kapta, hogy képes hallható hangokat produkálni, ezt főleg a hímek teszik párzási időszakban. Hangja morgó, kerregő.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trichopsis vittata - Morgó gurámi elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia szerte elterjedt. Dél-Kínától kezdődik élőhelye, melybe beletartozik Laosz, Vietnam, Kambodzsa, Thaiföld, Mianmar, Szingapúr, valamint Malajzia és Indonézia szigeteinek jelentős része. Közülük is kiemelkedő Jáva, Szumátra és Borneó. Előnyben részesíti a kisebb tavakat, mocsarakat, elöntött rizsföldeket, ártereket, csatornákat és kisebb folyókat, főleg, ahol dús a növényzet.

A Fülöp-szigetekre, Indiába és az USA-ba betelepítették, ahol egyes helyeken önfenntartó populációi lettek.

Egyéb elnevezések

syn: Trichopsis vittatus, Trichopsis harrisi, Trichopus striatus, Osphromenus vittatus, Ctenops vittatus.

Eng: Croaking gourami, Talking gourami.

Egyéb köznevei: Knurrender Gurami, Großer Knurrender Gurami, Murisijarihmakala, Trey kroem kdah, Skrzeczyk pregowany, Knorrande Gurami.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika
  • https://www.seriouslyfish.com/species/trichopsis-vittata/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-19

Frissítve:

2018-09-06 08:09

Katalógus ID:

No. 4261


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük